Hírek
Száz éve, 1911. február 27-én született Kazal László, korának egyik legnépszerűbb színésze és mulattatója.
Hírek
Balázs Péter jelenlegi igazgatót választotta újabb négy évre a szolnoki Szigligeti Színház vezetőjévé csütörtöki ülésén a teátrumot fenntartó megyei jogú város közgyűlése; a direktori posztra egy másik pályázó is aspirált, a szolnoki kötődésű Zámbori Soma színművész.
Hírek
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ismét műsoron a Gyász. A halálosan humoros kripta-kabaréban kiárusítjuk a színházat. Eltemetjük mindazt, amit gondoltunk róla. Hullajó társaság, a halott menyasszony, a márványtestű művésznő, a tisztánlátó médium és élő zene kísérik a bizarr koporshow-t.
Hírek
Február 14-én, vagyis ma 75 éves Sztankay István Kossuth-díjas színművész. Budapesten született, apja görög katolikus lelkész volt. Fiatalon labdarúgó-karrierről álmodott, de 18 évesen rá kellett jönnie, hogy hiába véd jól, a kapus posztjához nem nőtt elég magasra. Ezután volt segédkántor, kifutófiú egy ktsz-ben, anyagmozgató a hídépítőknél és csillés a metróépítkezésen.
Hírek
Premier a Bárkában
Február 25-én mutatja be a Bárka Színház Anger Zsolt rendezésében Ray Bradbury Fahrenheit 451 című híres science fiction kisregényének színpadi adaptációját. Anger Zsolt rendező, Jászai Mari-díjas színész a tavalyi évadban Lars von Trier dogmafilmjét, a Dogville-t rendezte a Bárka Színházban. Most hasonló, új vállalkozásba fog. Ray Bradbury, a science fiction irodalom egyik óriásának kisregényét állítja színpadra a Bárka társulatával.
Hírek
A genfi Théater Saint-Gervais meghívására került bemutatásra január utolsó napjaiban a Független Színház „Tollfosztás” című produkciója, melyet a közelmúlt diszkriminációs jogeseteiből, személyes történeteiből és gyermekgyilkosságaiból írt és rendezett Balogh Rodrigó ENSZ-díjas rendező.
Hírek
Az egriek Kerti mulatság avagy írók a fogason című előadása is meghívást kapott az idei Deszka Fesztiválra. Horváth Péter drámáját február 10-én 17 órától játssza a társulat Szegvári Menyhért rendezésében.
Hírek
Az eredetileg tervezett július végi időponttal szemben, már január 31-én távozott az egri Gárdonyi Géza Színház eddigi igazgatója. Ezt maga Csizmadia Tibor jelentette be a társulat hétfői rendkívüli ülésén.
Hírek
Különleges előadássorozattal készül a jövő tavaszi szezonra a londoni Globe színház: Shakespeare harmincnyolc színdarabját harmincnyolc különböző nyelven adják majd elő színpadán a világ különböző országaiból érkező társulatok.
Hírek
Visszavonta a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára beadott pályázatát Balikó Tamás, a teátrum jelenleg vezetője - adta hírül az Új Dunántúli Napló csütörtökön.
Hírek
Schubert Éva pályafutásáról
Több mint ötven évig játszott a színpadon a most nyolcvanesztendős Schubert Éva. Születésnapi nyilatkozatában beszél vándorszínész őséről, Down-kóros öccséről, a pályatársakról, és a világot jelentő deszkákra vágyóknak is jó tanácsokkal szolgál. Még azt is megtudjuk tőle, miért kell irigyelnünk Sziszüphoszt.
Hírek
Tovább keresik a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) leendő művészeti vezetőjét, miután a tisztséget Mácsai Pál rendező és Rudolf Péter színművész sem fogadta el – adta hírül az Új Dunántúli Napló hétfőn.
Hírek
A Mester és Margarita Mihail Bulgakov méltán világhírű, fő műve, amelyet a szerző –az önéletrajzi motívumok révén- maga is annak tartott. Az egri Gárdonyi Géza Színház Csizmadia Tibor rendezésében január 11-én 15 órától és 12-én 19 órától játssza az előadást. A történet sokszínűsége, sokrétegűsége, a fantasztikum váltakozása a realitással, a morális kérdések felvetése, de a groteszk hangvétele miatt is érdemes megnézni a darabot.
Hírek
Megszűnhet önálló intézményként működni a József Attila Színház, amelynek társulatát feloszlatják; a teátrum dolgozóival csütörtökön Méhes László igazgató ismertette Csomós Miklós főpolgármester-helyettes erről szóló levelét.
Hírek
Gyász
Életének 76. évében szerdán elhunyt Bősze Péter, a Kabaré24-Mikroszkóp színésze - közölte a színház.
Hírek
Molnár Piroska jutalmazza a tehetségeket
Fiatal kaposvári színészek számára alapított díjat Molnár Piroska Kossuth-díjas színművész; a Nagymama-díjat decemberben adják át először a somogyi megyeszékhelyen.
Hírek
A tíz éves fennállását ünneplő Maladype Színház készülő produkciójához olyan kalandorkedvű civileket keres (max.35 fő), akik szívesen lennének „bűnös lelkek” Dante Alighieri Isteni színjátékának Pokol című fejezetének bugyraiban.
Hírek
Lawrence Block A penge élén című regényéből készült előadást PENGEél címmel mutatja be a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az előadást Máté Gábor, a IV. éves színész hallgatók osztályfőnöke rendezi, a bemutató február 12-én lesz az Ódry Színpadon.
Hírek
Henrik Ibsen Peer Gynt című világklasszikussá lett drámai történetéből készült már tévéjáték, film, opera és színházi adaptáció. A cselekmény középpontjában álló, a norvég legendák manóhőseinek archetípusát megtestesítő, megrögzött hazudozó alakja számos műalkotás kulcsfigurájává lett. Ezúttal a Harmadik Hang Háza [3H] társulat vállalkozott rá, hogy új formában, 3 dimenziós technikával dolgozza fel a világjáró kalandor úti élményeit. A produkció bemutatója február 14-én este lesz a Gödörben.
Hírek
– A társulatot próbálom szolgálni, elsődleges szempontom az, hogy megtartsam és együtt maradjanak a tagjai. Kiegyensúlyozott foglalkoztatást ígérek – állítja Blaskó Balázs.
Hírek
A Tünet Együttes és a holland-osztrák united sorry művészduó (Frans Poelstra & Robert Steijn) közös produkciójukban kreatívan gondolják újra a politikai közbeszédet. Megalkotják a hétköznapok propagandáját, amely a dolgok alapvető bonyolultságát és a személyesség fontosságát hirdeti. Az ismeretlent kutatják és előcsalogatják a benne rejlő költőiséget. A Propaganda! bemutatója február 24-én 20-órakor lesz a Trafóban.
Hírek
A Centrál Színházban szinte már házi-szerzőnek számít Neil Simon, akinek a Pletykafészek című bohózatát február közepén mutatják be Puskás Tamás rendezésében.
Hírek
A Bárka Színház első alkalommal hirdet gyakornoki pozíciót fiatal íróknak. Ez nem tanfolyam, hanem kapcsolatfelvételi kísérlet – a színház célja, hogy kapcsolatot teremtsen magukat a drámaírásban kipróbálni akaró fiatalokkal, bevonja őket a házban zajló munkába – legyenek gyakorlati ismeretekkel felvértezve, ha később a pályára kívánnak lépni. És természetesen: szerzőket keresünk magunknak későbbre.
Hírek
Január 19-én lesz 80 éves Schubert Éva színésznő, érdemes művész, színészpedagógus.
Hírek
A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a hétvégén az Új Színházban vendégszerepel. Január 16-án délelőtt 11 órától Szilágyi Andor: Leánder és Lenszirom című darabját, január 17-én este 7 órától pedig Csehov: Három nővér című művét mutatják be.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Az egyik korszak oltárterítője a következő lábtörlője."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ