Hírek
Agárdy Gábor Kossuth-díjas művészt, a Nemzet Színészét február 1-jén, szerdán 15 órakor kísérik utolsó útjára a Farkasréti temetőben - tudatta a Pesti Magyar Színház. A színművész életének 84. évében hunyt el múlt héten csütörtökön; tisztelői február 1-jén 14 és 15 óra között róhatják le kegyeletüket a temető ravatalozójában.
Hírek
Az alábbiakban a Pécsi Harmadik Színház 2006. február havi programját közöljük. A teátrumban február 12-én, vasárnap lesz a premierje Háy János: A Gézagyerek című előadásnak. A darabot Vincze János rendezte.
Hírek
Életének 64. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Szűcs István színművész, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja - tudatta az intézmény vezetése.
Hírek
Schilling Árpád látszólagos kísérleti rendezésében nagyon kidolgozott formában mutatja be a Csehov-szereplők mögötti személyiségeket, akiktől nehéz a nézőnek elválnia az előadás végén - véli a Le Monde című francia napilap szombat délután megjelent számában.
Hírek
Alföldi Róbertet nevezte ki a fővárosi Bárka Színház új igazgatójának a józsefvárosi önkormányzat csütörtökön - tájékoztatta Jóvér Béláné, Józsefváros kultúráért felelős alpolgármestere. A testület egyhangúlag hozta meg döntését. Az alpolgármester elmondta, hogy a színész-rendezővel kettő plusz három éves szerződést köt az önkormányzat. A művész március 1-től lesz hivatalosan a Bárka direktora.
Hírek
Az idén június 22-től július 1-ig rendezik meg a 18. Fesztiválját Kisvárdán - közölte a szervező Nyakó Béla, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város művészeti házának és várszínházának igazgatója.
Hírek
Az alábbiakban a Trambulin Színház februári műsorát közöljük. A társulat repertoárja elsősorban gyermekszínházi előadásokból áll. Évente körülbelül 100-120 előadást játszanak az ország különböző művelődési házainak színháztermeiben, szabadtéri helyszíneken, rendezvényeken. Állandó játszóhelyük Budapesten, a Vasas Művészegyüttes épületében van.
Hírek
Rekordot döntött 2006. január 14-én, szombaton 83. előadásával – a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban – az Anconai szerelmesek, s ezzel megelőzte a 82 előadást megélt A dzsungel könyvét. A teátrumban soha ennyi előadásszámmal nem játszottak még darabot és mivel az érdeklődés továbbra is óriási, így biztosan megéli még ebben az évadban a 90. előadást. Külön érdekessége az Anconai szerelmeseknek, hogy még a színház felújítása előtt került színre. Az előadást Tasnádi Csaba rendezte.
Hírek
Lázasan folynak Ibsen: Kísértetek című drámájának próbái az egri Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpadán. Az előadást a harmadik alkalommal rendezőként is bemutatkozó Blaskó Balázs, a társulat tagja viszi színre. A bemutató február 2-án, este hét órakor lesz.
Hírek
Az Előtte-utána költői szépségű, izgalmas formai kísérlet; nem hagyományos dramaturgiát követő jelenetsor, szerkezete zeneműhöz hasonló, leginkább szó-operának lehetne nevezni, amelyben minden szereplő a saját külön szólamát játssza, de az egészből mégis létrejön egyfajta teljesség. A több leírást és szerzői instrukciót, mint dialógust vagy akciót tartalmazó szöveg tág teret ad a rendezői, a színészi - és a nézői inspirációnak.
Hírek
Január 14-től 20-ig Erdényben vendégszerepel a Honvéd Kamaraszínház. Marosvásárhelyen és Nagyváradon a Kárpáti Péter jegyezte Rumcájsz, a rabló – Novák Eszter rendezésében –, a többszörös fesztiváldíjas Bozgorok – a rendező Rusznyák Gábor –, a Peer Krisztián által átdolgozott A ragaszkodók (Tudós nők) – a rendező Naszlady Éva –, valamint a közös improvizációkon alapuló, a Társulat által írt Csak úgy… – a rendező Novák Eszter – című produkciókkal.
Hírek
Budapesten közel száz alternatív, illetve független társulat működik; előadásaik szerves és elidegeníthetetlen részét képezik a főváros színházi kínálatának. Ezek az előadások többnyire kis játszóhelyeken, rétegközönség előtt, viszonylag kevés alkalommal kerülnek színre.
Hírek
Életének 49. évében meghalt Nagy Miklós, a Ruttkai Éva Színház színművész-igazgatója, rendezője - közölte a teátrum. A színművész hétfőn agyvérzés következtében hunyt el.
Hírek
Bálint Andrást színművészt, direktort a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága egyhangú szavazással újabb öt esztendőre, tehát 2011. január végéig bízta meg a Radnóti Színház igazgatói feladatainak ellátásával. Az alábbiakban direktor pályázatából közlünk néhány részletet.
Hírek
Életének 85. évében meghalt Jancsó Adrienne Kossuth-díjas előadóművész - közölte a család kérésére a kulturális minisztérium hétfőn az MTI-vel.
Hírek
Mármint a boldogságot, ott van melletted, csak nem látod. Maeterlinck Kék madár című darabjának tanulsága, amire a Vígszínház mostani felújítása kedves figyelmeztetéssel hívja fel a figyelmet. Meg hogy ideje lenne abbahagyni a magyar panaszkultúrát, kollektív sírást. Zsótér Sándor rendező ebből a jó szándékú tézisből él. Meg egyáltalán, mikor volt itt utoljára Maeterlinck.
Hírek
Hangos bravózással fogadta a teltházas közönség a Franciaországban visszatérő vendégnek számító Krétakör Színház Siráj című előadását a péntek esti bemutatón Párizsban. Harmadszorra tért vissza a Krétakör Színház a külföldi karrierjét a kezdetektől felkaroló MC 93 Bobigny kulturális központ Le Standard idéal (Az ideális norma) nevű, egy hónapig tartó fesztiváljára.
Hírek
Gyásztáviratban fejezte ki részvétét Gyurcsány Ferenc kormányfő Agárdy Gábor színművész halála miatt a gyászoló családnak - tájékoztatott a Miniszterelnöki Kabinetiroda Sajtófőosztálya. „Agárdy Gábor halála az egész országot megrendítette. Személyében a 20. századi magyar színjátszás talán legjelentősebb nemzedékének egyik óriása távozott közülünk. Egy a legutolsó nagyok közül" – írta a miniszterelnök.
Hírek
Ma, vagyis január 19-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Schubert Éva színművésznő, érdemes művész, rendező, színészpedagógus. Az a típus, aki egy percig sem tud nyugodtan ülni, az évek, évtizedek múlását nem érzi. Szellemileg mindig lefoglalja magát, és utazni is nagyon szeret. Kíváncsi természetű, amikor évekkel ezelőtt nagy műtétje volt, nem engedte elaltatni magát, mert érdekelte, hogy mit csinálnak vele az orvosok.
Hírek
Lepkévé válás, metamorfózis – Bérczi Zsófia „morfománjai” egy nem egészen emberi világba ragadnak el, ahol megelevenedik a díszlet, az előadók segítségével életre kel az elasztikus anyaggal bevont színpad és a vetített animáció az alakokkal és formákkal való játék új dimenzióját villantja fel.
Hírek
Babaközönségnek tartanak színházi előadásokat Stockholmban. A publikum életkora 6-12 hónap között van, természetesen nem önállóan érkeznek a színházba, hanem - zömmel - anyjukkal. Az egyórás előadás kamara jellegű, a premiert 12 baba tekintette meg. Nem mindegyik bírta végig. Akadt, amelyik elcsúszkált-mászkált, kettő pedig „büfére" szorult: szoptatni kellett. Mindezek ellenére úgy tűnt, hogy élvezték a darabot, amely a megszületésről és a legelső életszakaszról szól.
Hírek
Január 19-én lesz a bemutatója a Nizsinszkij utolsó tánca című amerikai monodrámának a Spinoza-házban, ugyanazon a napon, amikor kerek egy évszázaddal előbb minden idők legnagyobb férfitáncosa utoljára táncolt. A Nizsinszkij-dráma címszereplője-főszereplője Haumann Máté. A tánczseni emberi, művészi, lelki és testi drámáját Zalán Magda fordításában eleveníti meg a fiatal színész.
Hírek
2006. január 21-én, szombaton este 7-órakor lesz Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker? című darabjának a premierje a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában. A produkció rendezője Korognai Károly.
Hírek
Két premiert is láthatnak januárban a Vígszínház és a Pesti Színház deszkáin. Január 20-án Maurice Maeterlinck: A kék madár (tündérjáték felnőtteknek) című előadás debütál a Vígszínházban Zsótér Sándor rendezésében, majd január 21-én Szép Ernő: Lila ákác (szerelmes história) című produkciójának tapsolhat a közönség a Pesti Színházban. Ez utóbbi előadást Forgács Péter rendezi.
Hírek
Az alábbiakban a Pécsi Harmadik Színház 2006. január havi programját olvashatják. A teátrum műsorai közt megtalálható például Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli című, nagy sikerű darabjának színre vitele, vagy William Shakespeare: És Romeo és Júlia...- című produkciója Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter előadásában.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ Reménytelen szerelembe kevesebben rokkannak meg, mint a sikeresekbe."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ