Hírek
Elkezdődött a 2006. évi Súgó Csiga Díjra szavazás első szakasza: a közönség jelölései alapján a 25 legtöbb szavazatot kapott színész kerül majd be a második fordulóba. A szavazást a Pesti Est Súgó, ingyenes színházi programmagazin szervezi, és annak végén dől el, hogy ki a 2005-ös év legnépszerűbb magyar színésze.
Hírek
Az alábbiakban a Szegedi Nemzeti Színház márciusi programját olvashatják. A teátrum repertoárján szerepel többek között a Luxemburg grófja című nagyoperett, a Callas és Maria című zenés játék, a Hegedűs a háztetőn című musical, a Ponyvaregény című képregényjáték , A szabin nők elrablása című zenés bohózat és a Szinbád című zenés mesejáték.
Hírek
Szabó Gyula kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, Kossuth-díjas színművészt a nemzet színészévé választották; az Agárdy Gábor január 19-i halálával megüresedett hely betöltéséről kedden döntöttek a nemzet színészei - tájékoztatott a Nemzeti Színház igazgatósága.
Hírek
Feydeau vígjátékai népszerűek voltak a szerző életében és mind a mai napig azok. Hogy mi a titka komédiáinak? Talán, hogy nemcsak bepillantást nyerhetünk a párizsiak hálószobatitkaiba, a félreértések és véletlen egybeesések mellett megtanít saját magunkon nevetni, tükröt is tart elénk. Mi pedig magunkra ismerünk, és magunkon kacagunk. Igazi szórakozást ígér remek szereposztással a Máté Gábor rendezésében február 3-tól színpadra kerülő bohózat, melynek díszleteit Horgas Péter, jelmezeit Nagy Fruzsina tervezte az egri Gárdonyi Géza Színházban.
Hírek
A Furcsa pár minden idők talán legsikeresebb bulvár-darabja. New yorki ősbemutatója után az egész világot bejárta, íróját, Neil Simon-t pedig a legkeresettebb bulvár-íróvá emelte. A Furcsa pár humora, életszerűsége és bája nem múlt el az idővel, ezért a színházak ma is újra és újra műsorukra tűzik a már szinte „modern klasszikus” vígjátékot. A történet középpontjában a két férfi főszereplő együtt élése, szinte „házastársi” problémákkal küszködése áll.
Hírek
Több százan kísérték utolsó útjára szerdán Agárdy Gábort, a Nemzet Színészét; a művészt Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra. A Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész életének 84. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, január 19-én hunyt el. Bozóki András kulturális miniszter a ravatalnál elmondott búcsúbeszédében kiemelte: Agárdy Gábor egy személyben volt komédiás, örömszínész, és nagy emberábrázoló, igazi drámai művész, aki 70 évnyi tiszta művészetet adott nekünk.
Hírek
Március 3-án, pénteken este lesz a bemutatója Annie M.G. Schmidt: Macskák társasága című darabjának a Kolibri Színházban. A produkciót Novák János rendezi. Az alábbiakban az előadás szereposztását közöljük.
Hírek
Február 3-án, pénteken és 4-én, szombaton este hét órakor láthatják Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabját a Turay Ida Színház előadásában. A főbb szerepeket Nemcsák Károly, Varga Zsuzsa és Pásztor Erzsi játsszák. A produkciót Bor József rendezte, az előadás helyszíne pedig a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpont.
Hírek
Schiffer János, Budapest főpolgármester-helyettese nyitotta meg a pénteken megnyílt Színház az egész világ című színháztörténeti kiállítást a millenniumi földalatti vasút Oktogon megállójában.
Hírek
Bezárták csütörtökön Zürich legnagyobb színházát, a Schauspielhaust, mert folytatódott a műszaki személyzet szerdán kezdett sztrájkja. A svájci színház vezetősége lemondta az összes soron következő előadást. Mint az erről kiadott közleményben fogalmazott, „ez volt a legnehezebb döntés, amelyet színházi vezetésnek valaha is meg kellett hoznia".
Hírek
Negyvenkét ezer euróért vásárolt a figueres-i Gala-Salvador Dalí alapítvány a Christie's árverésén egy eddig ismeretlen Dali-kéziratot. A hét kis formátumú lapból álló mű címe: Atmoszférikus állati tragédia - szürrealista előadás. Dalí 1933-ban írta Auguste Millet Esti harangszó című festményéről. Ez a kép szinte rögeszmésen foglalkoztatta a festőt, aki ezen a színdarab formájában megírt változaton kívül még számos festményt, írást szentelt neki.
Hírek
Bálint Andrást színművészt, direktort a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága egyhangú szavazással újabb öt esztendőre, tehát 2011. január végéig bízta meg a Radnóti Színház igazgatói feladatainak ellátásával. Az alábbiakban direktor pályázatából közlünk néhány részletet.
Hírek
Életének 85. évében meghalt Jancsó Adrienne Kossuth-díjas előadóművész - közölte a család kérésére a kulturális minisztérium hétfőn az MTI-vel.
Hírek
Valahol Budapesten ég és föld között áll egy padlás, ami valamitől más, mint a többi. Hogy mitől más? Választ ad rá a darab négy főhőse, akik mesékből kimaradt, e világban kísértő szeretnivaló szellemek. A padláson megtalálják az összeköttetést a valóság és örökkévalóság között, míg végül a Révész segítségével mind eljutnak oda, ahová vágynak.
Hírek
2006. február 26-án, vasárnap lesz a premierje Molnár Ferenc: Riviera című vígjátékának a Radnóti Színházban. A főbb szerepekben Csányi Sándort és Kovalik Ágnest láthatjuk. Az előadást Valló Péter rendezte.
Hírek
Több százan vettek részt Halász Péter író-rendező-színész sajátságos hétfő esti felravatalozásán a Műcsarnokban, ahol a halálos beteg művész nyitott koporsóban nézte végig a tiszteletére rendezett, színházi külsőségeket sem nélkülöző szertartást.
Hírek
A férfi, aki meg akarta menteni a nőket címmel Louis-Ferdinand Céline francia író Semmelweis Ignácról szóló egyetemi disszertációjából készült színpadi produkciót mutatott be pénteken egy francia társulat a Párizsi Magyar Intézetben (PMI).
Hírek
2006. február 4-én, szombaton este 7-órakor lesz a bemutatója a Kamrában a Turandot Közfürdő című előadásnak Bozsik Yvette rendezésében. De a Kamra-beli előadásnak csak kiindulópontja a Carlo Gozzi-darabból és a Puccini-operából ismert történet: a nő le akarja győzni a férfit, a férfi le akarja győzni a nőt. – Akár erőszakkal is.
Hírek
Háy János drámájának a helyszíne egy meg nem nevezett falu valahol Vác és Szob között. Kulisszáit, hőseit tekintve, hangulatában és filozófiájában roppant egységes világba csöppenünk. A megalázottak és megszomorítottak közegébe, akik nem rendszerváltásra, hanem megváltásra várnak. – Február 12-én, 13-án, 20-án és 27-én este 7 órakor láthatják az érdeklődők Háy János: A Gézagyerek istendrámáját két részben, a Pécsi Harmadik Színházban. A produkciót Vincze János rendezte.
Hírek
Újra megpróbálkozik a budapesti közönség meghódításával a prágai Black Light Theatre, amelynek világhírű látványszínháza februárban három alkalommal lép fel a Thália Színház nagyszínpadán - tájékoztatott a teátrum. A Best of Image című produkciójukat utoljára tekinthetik meg az érdeklődők február 9-én, 10-én és 11-én. A prágai társulat pantomimmal, zenével ötvözött látvány- és fényszínháza egy éven belül másodszor szerepel a fővárosban: tavaly nyáron hatezren már látták a produkciót – tájékoztatott a színház.
Hírek
Halász Péter, az 1970-es évek tiltott színházának egyik legfontosabb egyénisége 2006. február 6-án, a budapesti Műcsarnokban készül felravataloztatni magát. Gyógyíthatatlan beteg, orvosai szerint már csak rövid ideje van hátra. Szeretné látni a saját temetését, mondja. Egész élete színház volt, azt akarja, hogy a halála is az legyen.
Hírek
Igazgató-főrendezőként újabb öt évig Csizmadia Tibor vezetheti az egri Gárdonyi Géza Színházat - erről döntött pénteki, Egerben megtartott ülésén az intézményfenntartó Heves Megyei Közgyűlés.
Hírek
Egyetlen nap. Az embernek nem sok, de egy kérésznek egy egész élet. Neki egyetlen napja van, hogy párt találjon magának, szaporodjon és a nap végén neki tényleg bealkonyul. (Még emésztőrendszere sincs, minek arra az egyetlen napra? Mintha Beckett találta volna ki…) – A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 2006. február 4-én mutatja be a Rovarok című musicalt. A darabot Tasnádi István írta, a zeneszerzőpáros Moldvai Márk és Jeli András, a rendező Tasnádi Csaba.
Hírek
Agárdy Gábor Kossuth-díjas művészt, a Nemzet Színészét február 1-jén, szerdán 15 órakor kísérik utolsó útjára a Farkasréti temetőben - tudatta a Pesti Magyar Színház. A színművész életének 84. évében hunyt el múlt héten csütörtökön; tisztelői február 1-jén 14 és 15 óra között róhatják le kegyeletüket a temető ravatalozójában.
Hírek
Az alábbiakban a Pécsi Harmadik Színház 2006. február havi programját közöljük. A teátrumban február 12-én, vasárnap lesz a premierje Háy János: A Gézagyerek című előadásnak. A darabot Vincze János rendezte.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ ...miről beszélhet egy rendes ember a legnagyobb élvezettel? A felelet: saját magáról."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ