Hírek
Harminc éve, 1977. június 1-jén halt meg Básti Lajos Kossuth-díjas színművész, a múlt századi magyar színjátszás egyik legszebben beszélő, fejedelmi megjelenésű alakja.
Hírek
A fiatal generáció életének ellentmondásait, tabuit megfogalmazó független színházi produkciók befogadására, bemutatására hirdetett országos pályázatot a Városi Színház Kht.
Hírek
Százötvenöt éve, 1852. május 28-án született a Zala megyei Ötvöspusztán Rákosi Szidi színésznő, színészpedagógus, a XIX. század második felének és a XX. század első évtizedeinek egyik legsokoldalúbb színésznője.
Hírek
Két hét múlva kezdődik a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), a magyar színházi élet legnagyobb és legrangosabb rendezvényének finanszírozása azonban még most is bizonytalan – hangzott el az eseményt beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. A szervezők későbbi közlése szerint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szakmai kollégiuma délután 40 millió forint támogatást ítélt oda a fesztiválnak.
Hírek
Broadway-musical készül az Addams család történetéből – jelentette be hétfőn New Yorkban Stuart Oken, a 2009-2010-es évadra tervezett zenés darab producere.
Hírek
Május 27-én, vasárnap 19-órakor lesz Abai-Kalmár-Majláth: Ne szóljatok bele! című zenés komédiájának premierje a Szolnoki Szigligeti Színházban. A főszerepben Sebestyén Évát, a Szigligeti Színház örökös tagját, a Gobbi Hilda-életműdíj idei kitüntetettjét láthatjuk.
Hírek
Nyolcvan éve, 1927. május 16-án született Máthé Erzsi, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes- és kiváló művész, a Nemzet Színésze.
Hírek
Önkormányzati biztost nevez ki a debreceni önkormányzat a Csokonai Színház élére, a város jelöltje Mádi Zoltán, a Vígszínház ügyvezető igazgatója.
Hírek
Meglepetéspartit szerveztek művészkollégái Taub János Kossuth-díjas rendezőnek 80. születésnapja alkalmából hétfőn délelőtt a Művész Kávéházban. Az ünnepeltet - aki születésnapja alkalmából miniszteri elismerésben részesült – Bodor Ádám író, a neves rendező jó barátja köszöntötte meleg szavakkal.
Hírek
Gobbi Hilda nevét viseli péntektől a Nemzeti Színház Stúdiószínpada - tudatta az intézmény.
Hírek
Blondin Gáspár, a negyvenes éveiben járó vidéki munkanélküli, sorsa kilátástalansága miatt úgy dönt, önkezével vet véget életének. Öngyilkossága helyszínéül a jelenkori társadalom groteszk, ugyanakkor képiségében igen hatásos és pontos metaforáját, a magyar ugar közepén álló budit választja.
Hírek
A közműcégekhez hasonlóan, pályázat nélkül, rapid módon kíván az igazgatói posztokról dönteni a fővárosi önkormányzat szocialista kulturális vezetése - tudta meg az MTI szerdán városházi forrásokból.
Hírek
Ősbemutatóra készül a Nemzeti Színház: a Szigliget című bohózatot pénteken láthatja először a közönség – közölte a teátrum.
Hírek
Negyvenöt éve, 1962. május 28-án halt meg Sennyei Vera színésznő, érdemes művész. Modern nőalakok lélektanilag megalapozott ábrázolásával került az élvonalba, de klasszikus drámákban és vígjátékokban is emlékezetes alakítást nyújtott.
Hírek
Szabó Gyula Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze helyezte el kéznyomát pénteken a Magyar Csillagok Falán – ezzel 68-ra bővült a gyűjtemény, amelyet dr. George F. Hemingway hozott létre 1991-ben.
Hírek
Százharminc éve, 1877. május 27-én született Budapesten Vízváry Mariska színésznő. Színészdinasztia tagja volt, színész volt apja, anyja, sőt a nagyapja is. Olyan környezetben nőtt fel, ahol reggeltől estig csak darabokról, próbákról, partnerekről, szereposztásról, tapsról, sikerekről, bukásokról volt szó, nem csoda hát, hogy vonzotta a színi pálya.
Hírek
Tehát… zenés, táncos… látványszínház-pörformensz-koncert, a pesti éjszaka elemelt világába ágyazva sok-sok ruhakölteménnyel... Na? Tessék. Ennyi. Na, meg ugye Krétakör és Nagy Fruzsina. Ez egy találkozás...
Hírek
Tom Stoppard cseh származású angol drámaíró Rock,n, Roll című, Londonban és másutt már nagy sikerrel játszott darabját november 4-én mutatják be a Broadway-n, New York színházi negyedében.
Hírek
Június 1-jén és 2-án látható 20-órai kezdettel a Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek Kis csukák című regényének színpadi adaptációja Szerető nőd címmel a Bakelit M.A.C-ben. A produkciót Gerzsenyi Bea rendezte.
Hírek
Közönségtalálkozót rendez a Radnóti Színház pénteken Bálint András Radnóti-estje után; az érdeklődők a színésszel és Ferencz Győző irodalomtörténésszel beszélgethetnek – közölte a színház.
Hírek
Osztrovszkij Vihar című művét tűzi műsorra a fővárosi Bárka Színház május 26-án; Balázs Zoltán rendezését az évad utolsó bemutatójaként láthatja a közönség – közölte a teátrum.
Hírek
A következő napokban kezdődnek a West Side Story próbái a Gárdonyi Géza Színházban. A musical egyik klasszikusaként számon tartott Bernstein-darabot a társulat Harangi Mária rendezésében július 6-án 21-órától mutatja be a Líceum udvarán.
Hírek
Nem tárgyalt pénteken a fővárosi önkormányzat kulturális bizottsága sem a színigazgatói mandátumok meghosszabbításáról, sem az Állatkert főigazgatói pályázatáról.
Hírek
Színdarabbeli sültcsirkeveszélyre akarják figyelmeztetni előre a közönséget egy brit színházban, nehogy megbántódjanak a vegetariánusok.
Hírek
Szomory Dezső klasszikusát, a Hermelin című színdarabot mutatja be szombaton a Nemzeti Színház, Balikó Tamás rendezésében – közölte a teátrum.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ Isten azért adta a szerelmet, mert józanon nem házasodna senki."
Gárdonyi Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ