Hírek

November 2. és 5. között rendezik meg a Ráday Utcai Színházi Találkozót (RUSZT), amelyen öt színház mutatkozik be. A saját programok és vendégelőadások mellett egy különleges, közös alkotás is látható lesz.

Hírek

Csernus Mariann Kossuth-díjas színésznő október 30-án lesz kilencvenöt éves. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja:

Hírek

Koncerttel ünnepli Budapest 150. születésnapját a Vígszínház társulata, amely zenés időutazásra hívja a közönséget november 18-án.

Hírek

Lukács Sándor kapja a Páger Antal-színészdíjat. A döntést a szakmai kuratórium javaslata alapján a makói képviselő-testület szerdai zárt ülésén hozta meg - közölte Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester közösségi oldalán.

Hírek

Tena Stivicic kortárs horvát írónő 3tél című, Magyarországon először látható színdarabját mutatják be szombaton a Radnóti Színházban, Alföldi Róbert rendezésében.

Hírek

Bozsó József írta és rendezi a 2023/2024-es évad első, gyerekeknek szóló zenés mesejátékát a Békéscsabai Jókai Színházban. A Mátyás és a bolondkirály bemutatója október 17-én lesz.

Hírek

Kiállítással emlékezik Az ember tragédiája ősbemutatójának 140. évfordulójára a Nemzeti Színház, ahol "...Rajzoltunk egy költeményt..." címmel hat kortárs képzőművész mutatja be hétfőtől a Madách Imre színműve által ihletett munkáit.

Hírek

Második alkalommal szervezi meg a Bukfeszt magyar színházi fesztivált szeptember 27. és október 2. között a román fővárosban az öt erdélyi teátrumot tömörítő Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) - közölték hétfőn a szervezők.

Hírek

Október 12-én indul a Gyulai Várszínház őszi-téli kamaratermi sorozata - közölte a teátrum honlapján.

Hírek

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi-testvérek átiratában tér vissza a teátrumba. Az élő zenével kísért előadás főbb szerepeiben Waskovics Andrea, Stohl András, Kovács Patrícia és Medveczky Balázs lép színpadra.

Hírek

Wass Albert korábban bemutatott Tizenhárom almafa című művének folytatásával, az Elvásik a veres csillag szeptember 29-i bemutatójával indul az új évad a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínházában.

Hírek

Szombaton mutatja be az Erkel Színházban Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékát a Magyar Állami Operaház. A darabot négyszer tűzik műsorra, majd az Erkel Színház őszi évadában befogadószínházként működik tovább.

Hírek

Tizenhárom - köztük egy vajdasági - társulat méretteti meg magát a szeptember 21. és 24. között zajló 9. Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) versenyprogramjában - közölték a seregszemle szervezői az MTI-vel.

Hírek

Jubileumi előadással ünnepli a Madách Színház Az operaház fantomja magyarországi bemutatójának 20. születésnapját november 3-án, amelynek keretében színpadra lép többek közt az összes Fantom, Christine és Raoul - közölte a budapesti teátrum az MTI-vel szombaton.

Hírek

Csernus Mariann, hazánk legidősebb aktív színművésze 95. születésnapján, október 30-án, hétfőn újra színpadra lép a Bethlen Téri Színházban Vizsolyi Biblia 2.0 című előadásával.

Hírek

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire, akik között van Nagy Cili, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház, Fehér László, a Forte Társulat és Fila Balázs, a József Attila Színház művésze. A szavazatokat november 30-án éjfélig várják a www.kaszasattiladij.hu oldalon.

Hírek

November 2. és 4. ismét megrendezik a Határtalan Napokat Miskolcon, melynek vendége idén Komárom városa lesz. A háromnapos rendezvényen színházi előadásokkal, kiállítással és irodalmi beszélgetéssel is készülnek a szervezők.

Hírek

Lezárult két színház igazgatói pályázata, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter döntése alapján február 1-től Kiss-B. Atilla a Budapesti Operettszínház főigazgatója, míg Nagy Viktort a Pesti Magyar Színház - Ifjúsági és Családi Színház igazgatói feladatainak további ellátásával bízták meg - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-vel.

Hírek

Hanoch Levin Krum című darabját mutatják be a Pesti Színházban; a fiatal generáció kiúttalanságáról, a szerelemről, a magányról és a be nem teljesített vágyakról szóló tragikomédiát szombattól láthatja a közönség.

Hírek

Lars Norén svéd drámaíró Démonok című darabját mutatja be elsőként a 2023-2024-es évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház a portugál Nuno Cardoso rendezésében - közölték hétfőn sajtótájékoztatón.

Hírek

A győri RÉV Színház Belém égsz című produkciója nyerte a kilencedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját - tájékoztatták a szervezők vasárnap este az MTI-t.

Hírek

Szeptember 25-én nyolcvanéves Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a nemzet színésze. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

A családi összetartozás fontosságára hívja fel a figyelmet a kecskeméti Ciróka Bábszínház Családfa-mesék című új darabja, amelyhez játékos foglalkoztató füzet is készült.

Hírek

Öt fiatal művésznek ítélte oda idén a szakmai zsűri a Junior Prima Díjat színház-, film- és táncművészet kategóriában.

Hírek

Száznegyven éve, 1883. szeptember 21-én mutatták be a budapesti Nemzeti Színházban Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményét. 1984 óta ez a nap a magyar dráma napja, az új Nemzeti Színház 2002-ben a magyar drámairodalom klasszikusának előadásával nyílt meg. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ Ne veszítsétek el a fejeteket. Az élet még szeretné megsimogatni"
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ