Színésznő szivarral
Dátum: 2008. október 15., szerda, 8:31
Takács Katalin, az Új Színház Jászai Mari-díjas művésze két bemutatóra készülve kezdhette az idei szezont. Hunyady Sándor darabjában félvilági hölgyet alakít, egy francia abszurd után pedig musicalban bizonyíthatja sokoldalúságát, miközben egy megrázó asszonyi történettel is járja az országot.

Az Új Színházban, Hunyady Sándor Júliusi éjszaka című darabjában nemrég volt a bemutatója, és már készül a következő premierre. A kettő között beszélgettünk Takács Katalinnal az idei évad terveiről.

- Hunyady Sándor ritkán játszott darabja könnyű szórakozást ígér - szerelmi bonyodalmakkal - Bezerédi Zoltán rendezésében. Bródy Sándor fiának összesen még egy színpadi műve ismert, a Feketeszárú cseresznye - ad bevezetőként a témához színháztörténeti összefoglalót, s hozzáteszi: - A filmre került Egy erkölcsös éjszaka eredetileg kisregény volt. A Júliusi éjszakában én játszom a menyasszony anyját, aki praktikus nő, ráadásul szivarozik. Ezért finom szivarokat kellett beszereznem, hogy hiteles legyen ez a kicsit Georges Sand-szerű figura. Egyébként kocadohányos vagyok, otthon sosem gyújtok rá, de előadás előtt és után egy-egy cigaretta a normám. Meg persze a főpróba hetében is néhány szál. De valójában nem tartom magam dohányosnak.

- Soron következnek a francia, huszadik századi szerző, Roger Vitrac Viktor avagy a gyerekuralom című darabjának a próbái...

- Vitrac munkája igazi század eleji abszurd, ahogy Ionesco, Alfred Jarry darabjai is. Ida Mortimert játszom benne, s már izgatottan várom Radoslav Milenkovic szerb rendezőt, mert még nem tudjuk, mit akar kihozni ebből a meghökkentő műből. A bemutató november végén lesz. Még egy új szerep vár rám az évad végén: most készül Márta István és Vinnai András közös musicalje, amelyet Anger Zsolt rendez majd. Mondtam az igazgatómnak, aki egyben a zeneszerző is, hogy elénekelnék benne egy jó rap-számot. Nem panaszkodhatom tehát az idei évadomra, három darabban is játszhatok, igaz, nem főszerepeket. Forgattam néhány filmet is, ami manapság ritkaság. Benne vagyok a Presszóban, és indul a Duna Televízióban egy sorozat Állomás címmel, amelyet Balogh Zsolt rendezett, ennek egyik epizódjában is szerepelek.

- Főszereplő viszont abban a műsorban, amellyel már két éve járja az országot: a Polcz Alaine Asszony a fronton című önéletrajzi regényéből készült adaptációban.

- Nagy örömömet lelem az ilyen esteken. Még Polcz Alaine életében készült el Baranyai László átirata két hangra. A fiatal írónőt Pálfi Kata játssza, aki kolléganőm az Új Színházban, az idősebbet én. Azt hiszem, semmi sem véletlen. Polcz Alaine Nemes Nagy Ágnes barátnője volt, akinek a verseit nagyon szeretem, többször mondtam is a Magyar Rádióban. Így vezetett az út hozzá, akit különleges, rendkívüli személyiségként őrzök a szívemben. Izgalommal vittük el a kész estet bemutatni neki, meg is nézte a bemutatót, aminek a csákvári Esterházy-kastély adott otthont 2006-ban, ahol tulajdonképpen a regény cselekménye is játszódik. Egy évre rá halt meg. Számomra Polcz Alaine élete nagy példa arra, hogyan kell túlélni a dolgokat, honnan merítsünk energiát a hétköznapok elviseléséhez. Szinte naponta gondolok rá, ezért a mondatai tovább visszhangoznak bennem. Azt hiszem, a közönség is így van ezzel. Az emberek nehezen szembesülnek az érzelmekkel, a halállal, általában nagy csend követi az előadásainkat, amelyeket szerte az országban tartunk. A minap Siklóson voltunk, de jártunk Veszprémben, Pécsett, Bicskén, Monostorapátiban. Legközelebb Budapesten, a Marczibányi téren tartunk két estet.

Ézsiás Erzsébet



 

 
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Az ostobaság csökkenését nevezzük haladásnak"
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ