BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Sztepptánc – színészeknek
Dátum: 2011. január 7., péntek, 15:38
Március-áprilisban ingyenes sztepptánc képzést indít a Fészek Művészklub. Erről beszélgetünk Kriszt László musicalszínész-koreográfussal, az ötletgazdával, aki a képzést vezeti.

– Önt ismerik a nézők a 90-es évekből, a Fővárosi Operettszínházból. Az egyik nagy sikerű alakítása volt az „Ének az esőben” főszerepe. Magam is láttam, és lenyűgözött az alakítása!

– Már jó régen volt, az biztos! Azóta lényegében nem adódott olyan lehetőségem, amiben meg tudtam volna mutatni magam a színpadon. Úgy látszik, nekem mindig csak évtizedenként adódik egy. A lényeg számomra, hogy mindig csak felkészülten menjek a színpadra. Most megint felkészült vagyok, hangilag, színészileg és táncilag egyaránt. Mert hát ugye a művész is ember!

– És akkor a képzésről! Miért pont színészeknek, és miért ingyen?

– Amikor bevillant ez az ötlet, arra gondoltam, hogy amikor musical színészként magam is színpadon voltam, mennyire fontos volt, hogy az ének, a tánc és színészet mellett tudtam szteppelni – és talán nem is rosszul. Ma, amikor szinte minden színház igyekszik musicalekkel, zenés darabokkal becsalogatni a nézőket, egyik fontos eleme ezeknek a daraboknak a tánc, s azon belül is a sztepptánc. A színészek többsége sajnos nem tud táncolni. Hogy miért, azt most hagyjuk. Ennek a képzésnek – de nevezhetjük „kurzusnak” is – pont az a célja, hogy ha valaki intenzíven, tudatosan áll hozzá valamihez, akkor az igenis elsajátítható, és a színpadon alkalmazható. Magyarul: egyfajta tánctudást kapnak a résztvevők. Persze ezért meg kell majd harcolniuk. És hogy ingyenes, az szinte természetes a részemről. A közhiedelemmel szemben, a színészkollégák többsége nincs jól eleresztve, és hát az idejük is szűkös, mivel vagy próbálnak, vagy az előadásokra készülnek. Ezért van olyan időpontra téve a képzés, amikor csak a résztvevő akaratán múlik, hogy eljön-e reggelente.

– Milyen korosztályra gondolt, és melyik színházakra?

– Nincs korosztályhoz kötve, de természetesen inkább a fiatalabb kollégákra gondoltam, mivel ők nagyobb valószínűséggel kaphatnak olyan zenés szerepet, amiben szükség lehet a sztepptánc-tudásra. De a saját korosztályomat is szívesen látom, mert a tudás nem életkori feltétel, hanem a befektetett munka mennyisége és minősége adja, bármikor is szerezze meg azt az ember. A sztepptánc meg specifikusan olyan tánc, amit szinte bármikor el lehet kezdeni, és egy bizonyos szintig el lehet sajátítani. Ami a színházakat illeti, már átküldtem szinte valamennyi budapesti teátrumnak, és majd meglátjuk, mennyire tartják fontosnak.

– Szóval lesz két hónap, heti három alkalom. És azután?

– Az a célom, hogy két hónap alatt megtanuljanak egy olyan sztepptréninget, amiből meríteni tudnak. Tehát a sztepptánc abc-jét fogják elsajátítani. Ezzel nyugodtan odaállhatnak a leendő koreográfus elé, nem fognak szégyent vallani. De a szteppkoreográfiáért a színésznek ugyanúgy meg kell majd küzdeni. A lényeg, hogy rendelkezni fognak egy alaptudással, amit azért nem árt majd gyakorolniuk.

– Végül: mikor láthatjuk megint önt is szteppelni a színpadon?

– Mint a beszélgetésünk elején már említettem, készen állok, hogy újra színpadra lépjek.
Most dolgozunk Rák Kati színészkollégám ötletén, amelyet a híres  „Fred és Ginger” című film ötlete alapján ír Keszthelyi Lajos. A rendező Vass Zoltán Iván lesz. Koreográfusnak szeretnénk Bognár Zsuzsannát  felkérni, a zenéket pedig Bradányi Iván szerkeszti. A három személyes a darabban természetesen sok tánc és sztepp is lesz.

B. Ilona

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ A közvéleményt meg lehet mérgezni, de csak olyan méreggel, amelyik ízlik neki."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ