Bolond a hegytetőn
Dátum: 2011. február 27., vasárnap, 9:36
A fenti címmel március 9-én új színpadi művet mutat be Mikó István és a Beatles dalait játszó BlackBirds együttes a Fővárosi Művelődési Házban. Harminc dal angolul hangzik el. A prózai rész alapja a Beatles-dalok magyar fordítása lesz. A rendező-színésszel és a zenészekkel próba közben beszélgettünk.

A Jászai Mari-díjas Mikós István a zenés műfaj alapos ismerője. Számos zenés darabban, szerepelt, például  a La Mancha lovagjában, a Sztárcsinálókban, a Notre-Dame-i toronyőrben, Az operaház fantomjában. A kutya testamentuma, a Mirandolina, az  Őrültek a fedélzeten zeneszerzője, rendezte a Chicagót és a Van, aki forrón szereti-t.  

A legnagyobb sikere a Mindhalálig Beatles, amely Forgács Péterrel, Győri Péterrel és Incze Józseffel 250 előadásig jutott. 1993-ban a Magyar Rádió Emerton-díját kapta.

A The BlackBirds hét éve játssza kitűnően a „Gombafejűek” dalait.  Dobos László (gitár, ének), Derecskei Zsolt (billentyűs hangszerek, gitár, ének), Békei István (basszusgitár, ének) és Hoffmann György (dob, ének) hazai koncertjeik mellett felléptek nyugat-európai országokban, Kanadában, s 2007 óta rendszeres vendégei a világ legnagyobb Beatles fesztiváljának Liverpool-ban. 

Mikó Istvánt kérdeztük: 

– A Bolond a hegytetőn a Mindhalálig Beatles folytatása lenne?

– Semmiképpen. A Mindhalálig Beatles színdarab volt, 1988-ban mutattuk be  kollégáimmal, barátaimmal, akikkel azóta is játszunk Beatles-dalokat, ha hívnak. A Mindhaláig Beatles a régmúlt. Az akkori politikai változások meghatározták, hogy a szövegek mennyire voltak élők. A Bolond a hegytetőn színpadi játék, nem hagyományos színdarab. Egy Beatles-darab bemutatása jogi problémákat vetne fel. Mi színészként zenéltünk. A fiúk kitűnően muzsikálnak, de ez az első megmérettetésük prózában.

– Hogyan alakult ki a kapcsolatuk?

– Ők többet tudtak rólam, mint én róluk. Megkerestek, felléptem a klubjukban, nagyon jól éreztem magam. Láttam, a közönség is szereti őket. Beszélgettünk egy színpadi produkció létrehozásáról.  Márton András Yesterday című könyvéből indultunk ki, amelyben minden fontos dal fordítása benne van. Olyanokat válogattam, amelyekben nem az I love you, meg ilyesmi szerepel. A Beatlesnek vannak olyan nótái is, amelyeknek abszurdabb a szövegük. Ezek adják az előadás szövegkörnyezetét. Van benne egy bohóc, aki vezeti a nézőket a múltban, a fantázia birodalmában. Ezt én játszom. Közben rájöttem, jó lenne énekelni a fiúkkal, jól csinálják. 

– A zenészek milyen színészi feladatot kaptak?

– Végig muzsikálnak, dialógusokat alakítanak ki egymással vagy a közönséggel. A prózai dialógusok a Beatles dalszövegei nyomán készülnek, az érthetőség kedvéért néhány kisegítő mondattal. A dalszövegekhez nem nyúltam. Partnerünk egy próbababa, „akivel” a fiúk és én „beszélgetünk”. A zenészek másképpen szólalnak meg prózában. A próbákon a legfontosabb, hogy lazítsam, bíztassam őket, próbáljanak minél többet adni. Egyre jobbam megnyílnak egymás előtt, előttem – és remélem, a közönség előtt is.

– A Beatles későbbi dalait használták fel?

– A Magical Mystery Tour, a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band dalai adják a darab gerincét, de vannak régebbiek is.

– Várható olyan házibuli-hangulat, mint a Mindhalálig Beatlesben?

– Itt másról van szó. Több a líra, a furcsaság. Harminc dalt eljátszani egy este nagy fegyvertény. Nagyjából úgy hangzanak, mintha a Beatlest hallanám.

– Van reális esély a folytatásra?

Azért csináltuk. A terméket akkor veszik meg, ha készen van. Ha csak mi beszélünk róla, nagyon nehezen jön vevő. Az előadás után megkereshetnek bennünket színházak, művelődési házak képviselői.  

– Mit szóltak a Mindhalálig Beatles-beli kollégái?

– Győri Péter, akivel egy színházban vagyok, tud róla, Forgács Péternek is említettem, Incze Józseffel nem vagyunk napi kapcsolatban.

– A Mindhalálig Beatles 250-szer ment, 500 előadásról is hallani.

– Koncertekkel együtt, de azok nem teljes darabok. Jóval kevesebb dalt játszunk, mint a BlackBirds. Az ő repertoárjukból három koncertünk lenne.

– Miért nincs hírverése a darabnak?

– Nevezhetnénk ezt főpróbának. Nem akartuk előre verni a mellünket. Bízunk benne, hogy jó lesz. Amikor bemutattuk a Mindhalálig Beatlest, nem tudtuk, hogy vajon nem fütyül-e ki bennünket a közönség.

A BlackBirds tagjai közül Derecskei Zsolt beismerte: tartott a „színészkedéstől”.

– Örültünk a kihívásnak. Amikor megláttam az első forgatókönyvet, megvoltak az első olvasópróbák, picit megrettentem. Mikó István türelmes velünk, sok instrukciót kapunk tőle. Nekünk két hónapunk van olyasmire, amit ő évtizedek alatt sajátított el. Az 1967 utáni dalokat, amelyek bekerültek, művészet megszólaltatni. Kihívás négytagú zenekarnak eljátszani a Day In The Life-ot.

Dobos László magyar szakos végzettsége ellenére így még nem találkozott a színházzal.

– Nem vagyok „színészkedő”, tetszik, hogy kipróbálhatom magam – magyarázza. Örül a későbbi Beatles-daloknak. – Más számokat kellett megtanulnunk.  A Beatlesnek ez a korszaka bonyolultabb, de hangsúlyozom: mindent élőben, technikai trükkök nélkül játszunk. Zsolt szintetizátora segít reprodukálni a nagyzenekari hangzást, az érdekesebb hangszereket – fogalmaz.

Békei István szerint nehéz a feladatuk, de nem megvalósíthatatlan. Hoffmann György is kihívásról beszél. – Lesz, amikor előjövök a dob mögül – meséli. – Úgy gondolom, megbirkózunk ezzel – hangsúlyozza. Nekem ugyan a Beatles minden korszaka a szívem csücske, de 1966-tól valóban izgalmasabb a zenéjük. Mikó István jól válogatott.

Kovács Miklós 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2011-03-04 15:59 | Válasz erre | #2
jól van a neve, így van, ahogy írtad! Musicmaky, vicces nicknév, kedves.:) Szóval ha hibás is volt, már nem az!:)

musicmaky 2011-02-28 19:45 | Válasz erre | #1
Többen várjuk az előadást, és drukkolunk a sikerért.
A BlackBirds kíváló billentyűsének, énekesének, s.t.b..a neve: Derecskei Zsolt. Sajnos elírás történt a nevét illetően.
üdv.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ Diplomata az,aki megjegyzi egy nő születésapját, de elfelejti a korát."
Szép Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ