Márta István a POSZT új művészeti vezetője
Dátum: 2011. március 28., hétfő, 14:53
Elvállalta Márta István, az Új Színház igazgatója és a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) művészeti vezetését. Az új igazgató, aki idén még csak megfigyelőként vesz részt az ország legfontosabb színházi seregszemléjén, jelentős változtatásokra készül.

Márta István hétfőn elmondta, hogy a megbízást hosszas mérlegelés után, Páva Zsolt, Pécs polgármesterének személyes megkeresését követően vállalta el, de a szakma biztatása is kellett a végső döntés meghozatalához. „Úgy tűnik, személyemben egyfajta szakmai konszenzus alakult ki, amiben Jordán Tamás is megerősített” – tette hozzá. A június 9. és 18. között zajló idei rendezvény programkínálata már kész, ehhez az új direktor nem akar hozzányúlni, 2012-re azonban tartalmi és strukturális változásokra készül.

„Két-három héten belül szeretnék egy minikonferenciát vagy workshopot összehívni, amelyen mindenki, akinek véleménye, jövőképe van a POSZT-ról, megoszthatja azt a többiekkel. Ezekből megpróbáljuk levonni a tanulságokat, hogy az újításokat teljes szakmai konszenzus mellett hajthassuk végre 2012-ben” – fogalmazott Márta István, kiemelve: művészeti igazgatóként nem csak a szakma, de Pécs városának érdekeit is figyelembe kívánja venni munkája során.

„A művészeti vezető személye, értékítélete természetesen valamennyire tetten érhető lesz a fesztiválon” – jegyezte meg Márta István. A változásokat feszegető kérdésekre válaszolva elárulta, hogy tervezi egy olyan érvényesíthető szempontrendszer összeírását, amely alapján háttérbe szoríthatók a szubjektív ítéletek a versenyprogram kialakításánál. „Véleményem szerint az lenne a legjobb, ha a színházak, rendezők csak egy-egy darabbal jelenhetnének meg a versenyprogramban, hogy a magyar színházi élet sokszínűségét megmutassuk” – magyarázta Márta István, aki úgy vélekedett: a versenyprogramot összeállító zsűrin is változtatni kell, de erről szeretné kikérni a szakma véleményét is. Az off-programokhoz új helyszínként szeretnék igénybe venni a megnyíló Zsolnay Kulturális Negyedet. A Kodály Központban pedig zenés produkciókat látnának vendégül: speciális, szcenírozott zenei koncerteket, zenére építő színházi előadásokat mutatnának itt be - mondta, rámutatva ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy musiceleket, operetteket hívnának meg.

„Tavaly megalakult a Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó, amellyel nem szeretnénk konkurálni, sőt az ideinél jobban oda kell figyelni a két fesztivál időpontjára” – hangsúlyozta az új művészeti igazgató, utalva arra, hogy 2011-ben a két rendezvény egybeesik. Márta István céljai között említette a fesztivál nemzetközibbé tételét is. „Nyitni szeretnék Európa felé. A zsűribe nemzetközi szakembereket hívunk meg, és ha lesz pénz és akarat, showcase-eket, színházi börzéket szerveznénk külföldi szervezők számára. Nagy hangsúlyt fektetnénk a környékbeli országok színházaira is” – tette hozzá, példaként Horvátországot, Szerbiát, Szlovákiát és Szlovéniát említve.

A POSZT művészeti vezetői tisztsége azután üresedett meg, hogy fesztivált szervező társaság két ügyvezetője, Jordán Tamás és Simon István tíz év után tavaly nyáron visszavonult. A Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjévé január 1-jei hatállyal Stenczer Bélát nevezték ki, ám az új művészeti vezetőt mostanáig keresték. Mint ismeretes, a posztot korábban Rudolf Péter és Mácsai Pál is visszautasította egyéb szakmai elfoglaltságukra hivatkozva.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ ...az emberiségnek sosem támadt olyan fontos gondolata, amelyet kőbe ne írt volna."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ