Márta István a POSZT új művészeti vezetője
Dátum: 2011. március 28., hétfő, 14:53
Elvállalta Márta István, az Új Színház igazgatója és a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) művészeti vezetését. Az új igazgató, aki idén még csak megfigyelőként vesz részt az ország legfontosabb színházi seregszemléjén, jelentős változtatásokra készül.

Márta István hétfőn elmondta, hogy a megbízást hosszas mérlegelés után, Páva Zsolt, Pécs polgármesterének személyes megkeresését követően vállalta el, de a szakma biztatása is kellett a végső döntés meghozatalához. „Úgy tűnik, személyemben egyfajta szakmai konszenzus alakult ki, amiben Jordán Tamás is megerősített” – tette hozzá. A június 9. és 18. között zajló idei rendezvény programkínálata már kész, ehhez az új direktor nem akar hozzányúlni, 2012-re azonban tartalmi és strukturális változásokra készül.

„Két-három héten belül szeretnék egy minikonferenciát vagy workshopot összehívni, amelyen mindenki, akinek véleménye, jövőképe van a POSZT-ról, megoszthatja azt a többiekkel. Ezekből megpróbáljuk levonni a tanulságokat, hogy az újításokat teljes szakmai konszenzus mellett hajthassuk végre 2012-ben” – fogalmazott Márta István, kiemelve: művészeti igazgatóként nem csak a szakma, de Pécs városának érdekeit is figyelembe kívánja venni munkája során.

„A művészeti vezető személye, értékítélete természetesen valamennyire tetten érhető lesz a fesztiválon” – jegyezte meg Márta István. A változásokat feszegető kérdésekre válaszolva elárulta, hogy tervezi egy olyan érvényesíthető szempontrendszer összeírását, amely alapján háttérbe szoríthatók a szubjektív ítéletek a versenyprogram kialakításánál. „Véleményem szerint az lenne a legjobb, ha a színházak, rendezők csak egy-egy darabbal jelenhetnének meg a versenyprogramban, hogy a magyar színházi élet sokszínűségét megmutassuk” – magyarázta Márta István, aki úgy vélekedett: a versenyprogramot összeállító zsűrin is változtatni kell, de erről szeretné kikérni a szakma véleményét is. Az off-programokhoz új helyszínként szeretnék igénybe venni a megnyíló Zsolnay Kulturális Negyedet. A Kodály Központban pedig zenés produkciókat látnának vendégül: speciális, szcenírozott zenei koncerteket, zenére építő színházi előadásokat mutatnának itt be - mondta, rámutatva ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy musiceleket, operetteket hívnának meg.

„Tavaly megalakult a Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó, amellyel nem szeretnénk konkurálni, sőt az ideinél jobban oda kell figyelni a két fesztivál időpontjára” – hangsúlyozta az új művészeti igazgató, utalva arra, hogy 2011-ben a két rendezvény egybeesik. Márta István céljai között említette a fesztivál nemzetközibbé tételét is. „Nyitni szeretnék Európa felé. A zsűribe nemzetközi szakembereket hívunk meg, és ha lesz pénz és akarat, showcase-eket, színházi börzéket szerveznénk külföldi szervezők számára. Nagy hangsúlyt fektetnénk a környékbeli országok színházaira is” – tette hozzá, példaként Horvátországot, Szerbiát, Szlovákiát és Szlovéniát említve.

A POSZT művészeti vezetői tisztsége azután üresedett meg, hogy fesztivált szervező társaság két ügyvezetője, Jordán Tamás és Simon István tíz év után tavaly nyáron visszavonult. A Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjévé január 1-jei hatállyal Stenczer Bélát nevezték ki, ám az új művészeti vezetőt mostanáig keresték. Mint ismeretes, a posztot korábban Rudolf Péter és Mácsai Pál is visszautasította egyéb szakmai elfoglaltságukra hivatkozva.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ Akkor tudod, hogy jól dolgoztál, ha élvezted."
Pearl Buck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ