Visszatekintő
Hatvan éve, 1951. november 12-én halt meg Gombaszögi Ella, avagy Elluska, ahogy mindenki hívta, a múlt század első felének meghatározó színészegyénisége, a Gombaszögi nővérek legfiatalabbja.
Visszatekintő
Száz éve, 1911. szeptember 16-án született Benedek Tibor színész, konferanszié, az egykor oly népszerű kabaréfigura, Zacsek megszemélyesítője
Visszatekintő
25 éve, 1986. május 24-én halt meg Dajka Margit Kossuth-díjas színésznő, a magyar színművészet kimagasló alakja.
Visszatekintő
Kilencven éves lenne Csákányi László; az 1921. január 13-án született színész, Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész a múlt századi magyar színjátszás kiemelkedő alakja volt.
Visszatekintő
180 éve, 1830. április 16-án halt meg Kecskeméten Katona József, a magyar dráma első nagy alakja, nemzeti drámánk, a Bánk bán szerzője.
Visszatekintő
Százötven éve, 1860. január 29-én született az orosz dráma- és novellaírás egyik mestere, Anton Pavlovics Csehov, a Három nővér és Ványa bácsi "atyja".
Visszatekintő
Kedden lenne 80 éves Váradi Hédi Kossuth-díjas színésznő.
Visszatekintő
Tolnay Klárira emlékeznek születésének 95. évfordulója alkalmából a mohorai emlékházban szombaton. Megszólaltatják a 130 éves családi zongorát, és bemutatják az 1600-as évekig visszamenő Tolnay-családfát is.
Visszatekintő
Április 7-én lenne kilencvenéves Gábor Miklós, a magyar színjátszás kiemelkedő egyénisége. Az évforduló alkalmából hétfőn a budapesti Farkasréti temetőben koszorúzással emlékeznek a Kossuth-díjas színművészre, Zalaegerszegen pedig átadják a Gábor Miklós-díjat.
Visszatekintő
Százhatvan éve, 1849. január 22-én született Stockholmban Johan August Strindberg svéd író, a naturalista dráma egyik legeredetibb képviselője.
Visszatekintő
Harminc éve, 1978. december 30-án halt meg Budapesten Honthy Hanna Kossuth-díjas színésznő, operettprimadonna.
Visszatekintő
Húsz éve, 1988. december 10-én hunyt el Szemes Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas díjas színésznő, kiváló művész.
Visszatekintő
Százharminc éve, 1878. szeptember 19-én született Miskolcon idősebb Latabár Árpád színész, énekes, tánckomikus, a legnevesebb magyar színészdinasztia második nemzedékének jeles alakja.
Visszatekintő
Huszonöt éve, 1986. szeptember 27-én hunyt el Budapesten Ruttkai Éva Kossuth-díjas színésznő, a Vígszínház vezető művésze. Russ Éva néven született Budapesten 1927. december 31-én. Háromévesen szerepelt először színpadon, Lakner Artúr gyermekszínházában. „Parancsolj velem, Tündérkirálynő" – volt az egymondatos szerep, amely elindította pályáján.
Visszatekintő
Nyolcvan éve, 1931. szeptember 9-én született Budapesten Latinovits Zoltán, a magyar színházművészet egyik legkiemelkedőbb egyénisége.
Visszatekintő
Huszonöt éve, 1986. április 13-án halt meg Major Tamás kétszeres Kossuth-díjas színművész, rendező, színigazgató, a magyar színházi élet meghatározó alakja. Azt vallotta, színházat csak dühösen lehet csinálni, a legjobbakkal kell dolgozni és a legjobbat létrehozni. Igazi színházcsináló volt, akinek az nevéhez legendás alakítások, emlékezetes rendezések fűződnek.
Visszatekintő
Huszonöt éve, 1985. december 30-án hunyt el Márkus László Kossuth-díjas színész, kiváló művész.
Visszatekintő
Százhatvan éve, 1850. február 24-én született Jászai Mari, a magyar színház nagyasszonya.
Visszatekintő
Száz éve, 1909. október 16-án született Kecskeméten Mezei (Mezey) Mária színésznő, a múlt század egyik kiemelkedő, hivatalos szakmai elismerésben viszont alig részesült művésze.
Visszatekintő
Hetven éve, 1939. szeptember 8-án hunyt el Budapesten Hevesi Sándor rendező, színigazgató, író, műfordító, kritikus.
Visszatekintő
Harminc éve, 1979. április 10-én halt meg Várkonyi Zoltán kétszeres Kossuth-díjas színész, rendező, színházigazgató és színészpedagógus.
Visszatekintő
Hont Ferenc Kossuth-díjas színházi rendező, színháztörténész, esztéta, a Szegedi Szabadtéri Játékok kezdeményezője harminc éve, 1979. március 11-én hunyt el Budapesten.
Visszatekintő
Száznegyven éve, 1869. január 15-én született Krakkóban Stanislaw Wyspianski, a modern lengyel dráma megteremtője, a lengyel színjátszás megújítója.
Visszatekintő
Száztíz éve, 1898. december 27-én született Gombaszögi Ella, avagy Elluska, ahogy mindenki hívta, a múlt század első felének meghatározó színészegyénisége, a Gombaszögi nővérek legfiatalabbja.
Visszatekintő
„Minden győzelemre végül vereséget mér a halál. Ez az egy biztos. De vajon a vereségek véget érnek-e a halál győzelmével?" – tette fel a kérdést Amerikai Elektra című darabjában a százhúsz éve, 1888. október 16-án született Eugene Gladstone O'Neill Nobel-díjas amerikai író.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ Az a képességünk, hogy elismerjük tévedéseinket, intelligenciánk fokmérője. is. A bunkónak mindig igaza van."
Álló Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ