Visszatekintő
Hatvan éve, 1951. november 12-én halt meg Gombaszögi Ella, avagy Elluska, ahogy mindenki hívta, a múlt század első felének meghatározó színészegyénisége, a Gombaszögi nővérek legfiatalabbja.
Visszatekintő
Száz éve, 1911. szeptember 16-án született Benedek Tibor színész, konferanszié, az egykor oly népszerű kabaréfigura, Zacsek megszemélyesítője
Visszatekintő
25 éve, 1986. május 24-én halt meg Dajka Margit Kossuth-díjas színésznő, a magyar színművészet kimagasló alakja.
Visszatekintő
Kilencven éves lenne Csákányi László; az 1921. január 13-án született színész, Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész a múlt századi magyar színjátszás kiemelkedő alakja volt.
Visszatekintő
180 éve, 1830. április 16-án halt meg Kecskeméten Katona József, a magyar dráma első nagy alakja, nemzeti drámánk, a Bánk bán szerzője.
Visszatekintő
Százötven éve, 1860. január 29-én született az orosz dráma- és novellaírás egyik mestere, Anton Pavlovics Csehov, a Három nővér és Ványa bácsi "atyja".
Visszatekintő
Kedden lenne 80 éves Váradi Hédi Kossuth-díjas színésznő.
Visszatekintő
Tolnay Klárira emlékeznek születésének 95. évfordulója alkalmából a mohorai emlékházban szombaton. Megszólaltatják a 130 éves családi zongorát, és bemutatják az 1600-as évekig visszamenő Tolnay-családfát is.
Visszatekintő
Április 7-én lenne kilencvenéves Gábor Miklós, a magyar színjátszás kiemelkedő egyénisége. Az évforduló alkalmából hétfőn a budapesti Farkasréti temetőben koszorúzással emlékeznek a Kossuth-díjas színművészre, Zalaegerszegen pedig átadják a Gábor Miklós-díjat.
Visszatekintő
Százhatvan éve, 1849. január 22-én született Stockholmban Johan August Strindberg svéd író, a naturalista dráma egyik legeredetibb képviselője.
Visszatekintő
Harminc éve, 1978. december 30-án halt meg Budapesten Honthy Hanna Kossuth-díjas színésznő, operettprimadonna.
Visszatekintő
Húsz éve, 1988. december 10-én hunyt el Szemes Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas díjas színésznő, kiváló művész.
Visszatekintő
Százharminc éve, 1878. szeptember 19-én született Miskolcon idősebb Latabár Árpád színész, énekes, tánckomikus, a legnevesebb magyar színészdinasztia második nemzedékének jeles alakja.
Visszatekintő
Huszonöt éve, 1986. szeptember 27-én hunyt el Budapesten Ruttkai Éva Kossuth-díjas színésznő, a Vígszínház vezető művésze. Russ Éva néven született Budapesten 1927. december 31-én. Háromévesen szerepelt először színpadon, Lakner Artúr gyermekszínházában. „Parancsolj velem, Tündérkirálynő" – volt az egymondatos szerep, amely elindította pályáján.
Visszatekintő
Nyolcvan éve, 1931. szeptember 9-én született Budapesten Latinovits Zoltán, a magyar színházművészet egyik legkiemelkedőbb egyénisége.
Visszatekintő
Huszonöt éve, 1986. április 13-án halt meg Major Tamás kétszeres Kossuth-díjas színművész, rendező, színigazgató, a magyar színházi élet meghatározó alakja. Azt vallotta, színházat csak dühösen lehet csinálni, a legjobbakkal kell dolgozni és a legjobbat létrehozni. Igazi színházcsináló volt, akinek az nevéhez legendás alakítások, emlékezetes rendezések fűződnek.
Visszatekintő
Huszonöt éve, 1985. december 30-án hunyt el Márkus László Kossuth-díjas színész, kiváló művész.
Visszatekintő
Százhatvan éve, 1850. február 24-én született Jászai Mari, a magyar színház nagyasszonya.
Visszatekintő
Száz éve, 1909. október 16-án született Kecskeméten Mezei (Mezey) Mária színésznő, a múlt század egyik kiemelkedő, hivatalos szakmai elismerésben viszont alig részesült művésze.
Visszatekintő
Hetven éve, 1939. szeptember 8-án hunyt el Budapesten Hevesi Sándor rendező, színigazgató, író, műfordító, kritikus.
Visszatekintő
Harminc éve, 1979. április 10-én halt meg Várkonyi Zoltán kétszeres Kossuth-díjas színész, rendező, színházigazgató és színészpedagógus.
Visszatekintő
Hont Ferenc Kossuth-díjas színházi rendező, színháztörténész, esztéta, a Szegedi Szabadtéri Játékok kezdeményezője harminc éve, 1979. március 11-én hunyt el Budapesten.
Visszatekintő
Száznegyven éve, 1869. január 15-én született Krakkóban Stanislaw Wyspianski, a modern lengyel dráma megteremtője, a lengyel színjátszás megújítója.
Visszatekintő
Száztíz éve, 1898. december 27-én született Gombaszögi Ella, avagy Elluska, ahogy mindenki hívta, a múlt század első felének meghatározó színészegyénisége, a Gombaszögi nővérek legfiatalabbja.
Visszatekintő
„Minden győzelemre végül vereséget mér a halál. Ez az egy biztos. De vajon a vereségek véget érnek-e a halál győzelmével?" – tette fel a kérdést Amerikai Elektra című darabjában a százhúsz éve, 1888. október 16-án született Eugene Gladstone O'Neill Nobel-díjas amerikai író.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk a sajátunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig."
Hermann Hesse
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ