140 éve született Stanislaw Wyspianski
Dátum: 2009. január 13., kedd, 20:44
Száznegyven éve, 1869. január 15-én született Krakkóban Stanislaw Wyspianski, a modern lengyel dráma megteremtője, a lengyel színjátszás megújítója.

A korán árvaságra jutott író az egyetemen irodalmat, történelmet és művészettörténetet, a képzőművészeti főiskolán festészetet tanult. 1890 és 1894 között külföldön utazgatott, ahol csak tehette opera- és színházi előadásokat tekintett meg, s maga is drámaírói kísérletekbe kezdett. Párizsban megismerkedett a Tahitiből hazalátogató Gauguinnel, s vélhetőleg itt kapta meg a korban gyógyíthatatlan szifiliszt, amely végül korai halálát okozta.

Krakkóba visszatérve bekapcsolódott a város pezsgő szellemi életébe. Csatlakozott a modernista Ifjú Lengyelország mozgalomhoz, templomok számára szecessziós üvegképeket festett, polikrómokat tervezett. A Városi Színházhoz is képzőművészként került, bútor- és díszletterveket készített, később rendezőként is bemutatkozott. A nagy romantikus előd, Mickiewicz addig könyvdrámának tartott hatalmas opusát, az Ősöket dolgozta át színpadra, hagyományokat felrúgó, maratoni ősbemutatón. 1898-tól a Zycie című kulturális hetilap művészeti vezetőjeként újította meg a laptervezést és a könyvillusztrációt.

Az 1898-ban kiadott, az 1830-1831-es felkelés idején játszódó, Warszawianka című darabjával emelkedett a lengyel drámairodalom nagyjai közé. Rímes verselésű, antiromantikus felfogású drámáiban a lengyel mondakört, a történelmi-kulturális örökséget, a görög mitológiát és a kortárs eseményeket váltogatva-ötvözve kereste a választ a lengyel nemzet sorskérdéseire.

1900-ban titokban házasságot kötött gyermekei anyjával. Ebben az évben nősült meg barátja, a szintén író Lucjan Rydel is, e lakodalom felidézésével született meg leghíresebb drámája, a Menyegző. A cselekvésre képtelen 19. századi lengyel társadalmat kritizáló darab terjesztését a cenzúra gyorsan megtiltotta, de a krakkói színházban bemutathatták. Az előadás szereplőit ihletők a nézőtéren ülve, sokszor sértetten szembesültek a róluk mintázott figurával. (A drámából Andrzej Wajda forgatott felejthetetlen filmet.)

A Menyegző sikere után írt drámái közül legkiemelkedőbb a Felszabadulás (1903), amelyben Mickiewicz Ősök című művének főhősét, Konrádot idézte színpadra, hogy a kortárs ideológiai-politikai irányzatokkal szembesítse. A mű a "színház a színházban" akkor még újdonságként ható elvére épült, a rímes verselés mestere itt még a szerzői instrukciót is versbe szedte. Három drámája - a Menyegző, a Novemberi éj és az Odüsszeusz hazatérése - magyarul is megjelent 1989-ben.

A művészetek széles skálájával foglalkozó Wyspianski utópisztikus elképzelése volt az Akropolisz, ebben a krakkói Wawelt szerette volna visszaállítani az ország politikai, művészeti, kulturális központjává, egyebek között görög amfiteátrumot és római cirkuszt is álmodott ide.

Egyre elhatalmasodó betegsége dacára elvállalta a Képzőművészeti Akadémia professzori állását, és utolsó pillanatáig dolgozott művészi hagyatéka (32 dráma, közlésre nem szánt lírai versek, pasztell tájképek és portrék) rendezésén. Nemzedékének szellemi vezetője 38 éves korában, 1907. november 28-án halt meg, temetése nemzeti demonstráció lett.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„Ha kacagok a földi dolgokon, azért van, hogy ne sírjak."
George Gordon Byron
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ