Nyolcvan éve született Váradi Hédi
Dátum: 2009. szeptember 20., vasárnap, 10:53
Kedden lenne 80 éves Váradi Hédi Kossuth-díjas színésznő.

Nyomdász és kottamásoló apja és anyja is amatőr színjátszó volt. Hédi már kislányként szívesen játszott színházat, és szülei álmát megvalósítva nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol osztálytársa volt Soós Imre, Szemes Mari és Psota Irén.

A Madách Színházban üstökösként indult karrierje, már 23 évesen Júliát játszhatta második szereposztásban Tolnay Klári mögött. Drámai naivaként a kor szépségideálját testesítette meg, szépségéhez báj és humor is társult, de ha kellett, szenvedélyes könnyedséggel és lányos nőiességgel hódította meg a nézőket. 1963-ban átszerződött a Nemzeti Színházba, amelynek élete végéig tagja maradt. Emlékezeteset nyújtott Évaként Az ember tragédiájában - Ádámot Sinkovits Imre, Lucifert Kálmán György alakította. Fellépett musicalekben is (Imádok férjhez menni), tragikus hősnőt játszott Arthur Miller A bűnbeesés után című drámájában. Nagy közönségsikert aratott Peter Weiss Marat halálában; a gyilkos Charlotte Corday erotikus kisugárzású, őrült lányalakját az álom és az ébrenlét, a valóság és a téboly határán lebegtette. A Nemzetiben utolsó nagy szerepe Schiller Stuart Máriája volt, a szomorú, fenséges magányú királynővel számára is lezárult egy korszak.

A hetvenes években szavai szerint "kikerült a színházi centrifugából", de megmaradt a színészet iránti szeretete és alázata. Mindent a szakmának rendelt alá, lakásában még bordásfalat is felállított, hogy alakját megőrizze, még kenyere is különleges, neki őrölt búzából készült, amely nem hizlal. Önálló műsorával járta az országot, a legkisebb településre is elutazott. Egy ideig vezette a Könyvről könyvért című rádiós vetélkedőt, és rajzfilmeket szinkronizált: jellegzetes, vékony hangjával ő volt a kőkorszaki Flintstone-család Irmája, és a népszerű Frakk-sorozat Szerénkéje.

A filmvásznon és a televízióban is sokat foglalkoztatták, először 1953-ban a Földtámadott a tenger című korabeli "szuperprodukcióban" állt kamera elé, utoljára halála évében Makk Károly Az utolsó kézirat című filmjében. Színpadi sikereit már 1960-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el. A sors iróniája, hogy a kiváló művészi címet (1973) és a Kossuth-díjat (1975) már mellőzésének időszakában vehette át. Sokáig egyetlen szerep sem jutott számára, végül 1983-ban Loleh Bellon Csütörtöki hölgyek című darabjában gondoltak rá, akkor azonban már súlyos beteg volt.

Magánéletéről nem sokat lehetett tudni. Nagyon fegyelmezett, önzetlen és maximalista volt, családját és a gyerekeket szerette, segítette. Nyilvános helyen nem nagyon mutatkozott, élete utolsó évtizedében visszahúzódva élt, parasztházat vásárolt Gánton, és misztikus vallási filozófiákban keresett menedéket.

Váradi Hédi 1987. április 11-én halt meg Budapesten, a színpadról vitték a Gyáli úti kórházba, ahol elhunyt.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
K Nagy lászló 2010-02-10 14:31 | Válasz erre | #1
K Nagy László színész vagyok.1980 ban játszottam együtt a nagyszerű művésznővel.Ilyen felkészült,fegyelmezett színészt,nagyon ritkán láttam.
Mivel három nevem van,Th: Koldus Nagy László,úgy hívót,hogy KOLDUSKÁM.
Ilyen szépen senki nem hívót ahogy tudta mondani,mindig könnyes lett a szemem,imádtam.
Én az egész előadás utolsó jelenetében jöttem be,egész előadás alatt az én
emberséges figurámról beszéltek a színpadon a szereplők.
Hédi,úgy előkészítette a tűzoltó szerepemet,hogy óriási vastapssal fogadott a közönség.Közel hajoltam hozzá és bemutatkoztam.
"Én vagyok a tűzoltó a háztetőről" és az öltözőben az ő parfümjével belocsoltam magam,Th:elloptam,akkorát nevetett,hogy elcsúszót a felragasztott mű szempillája.
Másnap,bezárta az öltözőt,én a műszaktól kértem egy létrát és bemásztam a nyitott ablakon,és belocsoltam magam a parfümmel.
Mikor jött a jelenetem,büszkén hangosan mondta,hogy maga kicsoda,
de én megint oda hajoltam,hogy érezze a parfümje illatát.Olyan nevetés
volt a színpadon,hogy én ezt soha nem felejtem el.
Meg azt sem,MEZEI MÁRIA búcsúztatóját ő mondta.
Van még sztorim,majd egyszer megírom.Én is gyújtok gyertyát,tiszteletére.
www.valamialevegoben.hu Tisztelettel K NAGY LÁSZLÓ

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ