Meghalt Balkay Géza
Dátum: 2006. április 3., hétfő, 21:47
Életének 54. évében elhunyt Balkay Géza Jászai Mari-díjas színművész, rendező - közölte Csáki Rita, az RS9 Stúdiószínház művészeti vezetője hétfőn.

Az 1952-es születésű Balkay Géza a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1978-ban a Kaposvári

Csiky Gergely Színházhoz szerződött. A Nemzeti Színházban 1979-től dolgozott, a Katona József Színház tagja volt 1982-től 1993-ig. Később szabadúszó lett, 2001 óta az RS9 Stúdiószínház művésze volt.

A kritikusok szerint „fanyar egyénisége" jól érvényesült az összetett, negatív figurák életre keltésében.

Főbb szerepei között volt Teddy (Pinter: Hazatérés), a főgondnok (Gogol: A revizor), továbbá Oronte (Moliére: A mizantróp), Szoljonij (Csehov: Három nővér) és George (Steinbeck: Egerek és emberek).

Szerepet kapott a Kinek a törvénye? (1978), a Boldogtalan kalap (1980), A tanítványok (1985), a Hol volt, hol nem volt (1986), az Eldorádó (1988), valamint

A távollét hercege (1990), A nyaraló (1991), A szivárvány harcosa (2000) című filmben és a Mandulák (1994) című tévéfilmben.

Rátermettségét elismerte mindenki; nézők, rendezők, igazgatók, kritikusok, kollégák. Szerencsés adottságai voltak: vonzó külső, szép orgánum, plasztikus mozgáskészség, intelligencia és színészi érzékenység - írta Molnár Gál Péter a magyar színházi portálon, a szinhaz.hu internetes oldalon.

A neves kritikus méltatása szerint Balkay Géza majd minden nagy szerepet eljátszott és minden szerepét jól játszotta el; antik és modern, magyar, orosz, német, angol és francia klasszikus világirodalmi remekeknek és újsütetű színműveknek adott testet, hangot, elidegeníthetetlen arcot.

Az elhunyt színművészt a közönség ebben az idényben egyebek mellett láthatta Leonard Woolf szerepében Virginia Woolf Belső szoba című darabjában, játszotta Móricz Zsigmond Légy jó mindhaláligjában Pósalakyt és Molnár Ferenc Liliomjában a fogalmazót. Szép Ernő Május című darabjában ő volt az öngyilkos, és Samuel Beckett Ó, azok a szép napok című játékában ő játszotta Willie-t.

Balkay Géza nem csak színész volt. Az RS9 pinceszínházban több rendezése is műsoron van, közöttük Molnár Ferenctől a Liliom, Vörösmarty Mihálytól a Csongor és Tünde, valamint Szép Ernő és Samuel Beckett darabja; ezenkívül versmondást tanított.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Aforizmák
„ Mindenki a maga baklövéseit nevezi tapasztalatnak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ