Jászai Mari, a magyar színművészet halhatatlanja
Dátum: 2006. április 14., péntek, 13:37
Átadták a Jászai Mari Emlékház újrarendezett kiállítását csütörtökön Komárom-Esztergom megyében, Ászáron.

Az ászári születésű Jászai Mari 1901. április 13-án lett a Nemzeti Színház Örökös tagja. Az elismerés 105. évfordulója alkalmából a megyei önkormányzat finanszírozásával megújult Jászai Mari Emlékházban a színésznő gazdag életútjának legfontosabb állomásaival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az emlékház három helyisége közül kettőben a falusi életnek a település lakosai által összegyűjtött, jellegzetes tárgyait mutatják be, míg a harmadikban a színjátszás nagyasszonyát megelevenítő tablósorozat látható fényképekkel, színlapokkal, dokumentumokkal.

A színésznőt felidéző állandó kiállítás halálának 50. évfordulója emlékére 1976. októberétől fogadta vendégeit. Az elmúlt három évtized alatt nemcsak a kiállítási tárgyak váltak kopottá, hanem az épület is felújításra szorult. A mától felújított formában látható intézményt 2005-ben bezárták.

Az épület homlokzatán lévő márványtábla még sokáig hirdeti a rávésett szöveget: „E házban született és innen indult el Jászai Mari, a magyar színművészet halhatatlanja, aki a képzelet világát életté és igazsággá varázsolta" - mondta Árvai Lajos, a község polgármestere.

Jászai Mari 1850. február 24-én született Ászáron, Krippel József ács és Keszey Julianna nemesi származású asszony gyermekeként. A család a jobb megélhetés reményében rövidesen Győrbe költözött. A kis Krippel Mária édesanyja halála után munkába állt, 17 évesen kezdte meg színészi pályafutását. Első sikereit Pesten aratta, majd férjével Kassai Vidorral már Jászai Mari néven szerződött Kolozsvárra. Tehetségének híre eljutott a pesti Nemzeti Színházba, ahol 1872-ben szerződtették a visszavonuló Laborfalvi Róza helyébe. Elsősorban nagy tragikus szerepeiben nyújtott kiemelkedő alakításokat, de kiváló szavalóként is ismertté vált. Egészsége 1926-ban romlott meg és még ebben az évben október 5-én halt meg.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Ha magunkhoz veszünk egy éhező kutyát, és ellátjuk minden jóval nem fog megharapni. Ez a legfőbb különbség a kutya és az ember között."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ