100 éve született Benedek Tibor
Dátum: 2011. szeptember 14., szerda, 11:36
Száz éve, 1911. szeptember 16-án született Benedek Tibor színész, konferanszié, az egykor oly népszerű kabaréfigura, Zacsek megszemélyesítője

Benedikt Tibor néven Miskolcon született. Apja utazó kereskedelmi ügynök volt, az ifjú Tibor azonban ennél többre vágyott: a kereskedelmi iskolában letett érettségi után azonnal beiratkozott az Országos Színészegyesület Színészképzőjébe. Apja belenyugodott döntésébe, csak azt kérte, színészként ne a Benedikt nevet használja, így lett Benedek Tibor belőle.

1931-ben friss diplomával a zsebében Érsekújvárra szerződött, ahol mindenféle műfajban kipróbálhatta magát és a közönség is szerette. Az ő álma azonban Budapest volt, ezért 1934-ben szerződését felmondta és a fővárosba költözött, noha semmilyen színházi munka nem várta. Nem kevés viszontagság után a nagyhírű Arizona mulatóba került dzsesszénekesnek, itt négy évig szórakoztatta az előkelő vendégeket. Származása miatt 1938-tól nem léphetett színpadra, ezért ügynökösködést vállalt, hogy magát és özvegy édesanyját eltarthassa. 1942-ben munkaszolgálatra a szovjet frontra vitték, s csak három esztendő múlva került haza.

Mivel színészként nem tudott elhelyezkedni, tisztviselő lett. 1948-tól a Művelődési Minisztérium által szervezett, Magyar Múzsa néven működő utazótársulattal járta az országot, két év múlva a Magyar Rádió társulatába került, majd a Kamara Varieté tagja lett.

1951-ben az akkor megalakult Vidám Színpadhoz hívták, és együtt dolgozott többek közt Kazal Lászlóval, Salamon Bélával, Kibédi Ervinnel. A Révay utcai színházban magára talált, kialakította összetéveszthetetlen játékstílusát, úgy lett hallatlanul népszerű, hogy sosem játszott főszerepet.

Az igazi sikert a kabaré műfajában aratta, a jól értesült, tudálékos kispolgár Zacsek szerepében. Jellegzetes, nazális hangját a közönség nevetéssel és tapsviharral jutalmazta, különösen, ha elhangzott a várva várt refrén: "Így van, Cicvarek?" Legendás szócsavarásai, szórövidítései voltak, az ő "találmánya" a nyelvészeket megbotránkoztató, de a köznyelvben is meghonosodott mibul, problema és példul szavak.

Bármilyen jól érezte is magát a Vidám Színpadon, a nagyobb gázsi ígéretéért átszerződött a Petőfi Színházhoz. Időközben azonban betegeskedni kezdett, gyomorfekéllyel meg is operálták, így új társulatában alig volt színpadon. Ráadásul a műtét után az addig derűs, életvidám ember megváltozott, minden ok nélkül gyógyíthatatlan rákbetegnek hitte magát. Életébe beköltözött a rettegés, alig evett, kímélte magát, kerülte a beteg kollégákat, hosszabb szerepelést nem vállalt, csak rövid jelenetekben láthatta a publikum, immár ismét a Vidám Színpadon.

A közönség magánéleti szorongásaiból, félelmeiből mit sem érzékelt, hiszen mindvégig a legnépszerűbb komikusok egyike volt, sőt a televízió közvetlenül a halála előtt önálló Benedek-műsor összeállításán dolgozott.

Két nappal 52. születésnapja után úgy döntött, nincs tovább: 1963. szeptember 18-án önkezével vetett véget életének. Fia, Benedek Miklós szintén színész lett, unokája a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tibor.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ