40 éve hunyt el Tőkés Anna
Dátum: 2006. december 25., hétfő, 11:19
Negyven éve, 1966. december 25-én halt meg Tőkés Anna Kossuth-díjas színésznő.

1903. március 1-jén született Marosvásárhelyen. Kolozsváron járt színiiskolába, színpadra elõször 1923-ban lépett Temesvárott, majd Tordán, Marosvásárhelyen, Aradon. A késõbbi drámai színésznõ itt még fõként zenés darabokban, operettekben szerepelt, sokszor csak kóristaként. Gyakran kesergett emiatt, hiszen õ nagy szerepekre vágyott, s egy kétségbeesett pillanatában még öngyilkossági kísérletet is tett, életét csak a gyors orvosi segítség mentette meg. Meglehet, szánalomból, az aradi színidirektor ezután jelentõs feladatokat adott neki. Így figyelt fel rá az odalátogató nagy hírű pesti színigazgató, Beöthy László, aki felhozta a fõvárosba.

Bárdos Artúr szerzõdtette a fiatal tehetséget, akinek a Renaissance Színházbeli 1923-as bemutatkozását a közönség, a szakma és a kritika egyöntetű lelkesedéssel fogadta. Tõkés fellépett a Vígszínházban is: a megbetegedett Makay Margit helyére ugrott be Varja szerepében Csehov Cseresznyéskert című darabjában. A Nemzeti Színház próbajátékra hívta, színpadára 1925. május 14-én lépett elõször Ibsen Solness építõmester című darabjának Hilda szerepében. (Ódry Árpád kérte fel erre, aki a rendezés mellett a darab fõszerepét is játszotta.) Tõkés hat évet töltött a Nemzetiben, közben feltűnt a Magyar Színházban, megjárta Amerikát, ahol Beregi Oszkár partnereként meghódította a magyar ajkú közönséget.

A Nemzetitõl haraggal vált el 1931-ben, mert az igazgató-fõrendezõ Hevesi Sándor kevés feladattal bízta meg. Amikor Tõkés arra kérte Hevesit, hogy minden este színpadon lehessen, mert az õ számára a színház templom, ahol minden nap imádkozni akar, a direktor indulatosan azt felelte: Kérem, imádkozni otthon is lehet! Ezek után Tõkés Anna átszerzõdött a Vígszínházhoz, de visszavágyott a Nemzetibe, ahová csak Hevesi távozása után tért vissza, amikor a fiatal Németh Antal került a társulat élére. 1935-ben végleg a Nemzeti Színház tagja lett, s Németh Antal változatos és jobbnál jobb szerepeket adott neki.

Klasszikus és modern darabokban egyaránt fellépett. Jászai Mari művészete közvetlen folytatójának tekintették, szoborszerű alakjával, tiszta, mély zengésű hangjával, átélt játékával a drámairodalom szinte valamennyi hõsnõjét megformálta. A közönség Évaként, Elektraként, Ireneként, Jessicaként, Ophéliaként, Gertrudisként ismerte meg, s alakításaiból teljes emberi-művészi portrét kapott. Mindezek közül is kiemelkedett Lady Macbeth alakítása. A színpadon és az életben is királynõi jelenség volt, erõteljes jellemábrázoló tehetsége mellett érvényre jutott szépsége is. Színpadi élete volt a legigazibb valóság, ösztönös zseninek tartották.

A sikerszériát a második világháború törte meg. Budapest ostromát õ is igen nehéz körülmények között vészelte át: családi házát lebombázták, nem volt otthona, ágyrajáró volt, egy ideig garázsban lakott, kölcsönért volt kénytelen folyamodni. A háború után két évig nem foglalkoztatta a Nemzeti Színház, ezalatt a Medgyasszay Színházban és a Pódium kabaréban lépett fel habkönnyű darabokban. Ez nem elégítette ki ambícióit, s csak akkor nyerte vissza lelki nyugalmát, amikor a Nemzetiben folytathatta pályafutását. Bántotta, hogy a filmrendezõk nem kényeztették el szerepekkel, - összesen alig tizenkét filmben forgatott. A színházban viszont vezetõ művésznek járó feladatokat kapott, s õ mindig alázattal, átlényegülve alakította szerepeit. Minden elõadás elõtt három órával már az öltözõjében volt, mert nem az utcáról akart bezuhanni a színpadra. Magánéletében is megtalálta a boldogságot. Társa Porkai Ernõ, a Pilvax kávéház üzletvezetõje volt. Házasságra nem léptek, noha többször tervezték.

1962 októberében az Oidipus király elõadásán hirtelen rosszul lett, kórházba szállították, ahol az orvosok megállapították, hogy menthetetlen. Évekig élt még a legnagyobb fájdalmak között, amelyeket csak tetézett a Nemzeti Színház akkori vezetõségének háromsoros értesítése, miszerint nem tartanak igényt tovább művészetére. 63 éves korában, 1966. december 25-én, karácsony napján hunyt el Budapesten.

(MTI-Panoráma - Baczonyi László, Sajtóadatbank)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ A bölcs udvariassága, hogy színleli a középszerűt."
Balázs Tibor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ