Láthatatlan korona
Dátum: 2005. agusztus 21., vasárnap, 15:15
Furcsa, szorongó érzés kerített hatalmába, amikor egy Domján Editről szóló könyvben Mensáros László visszaemlékezéseit olvastam. S nem csak azért, mert egyik színészóriásunk sincs már az élők sorában, hanem mert az a fájdalom, amiről e sorok szólnak, még ma is legalább annyira aktuális. - Sőt.

Ő primadonna alkat volt, a szó legszorosabb értelmében. Mint Jászai, mint Bajor Gizi, mint Tőkés Anna.

De ma már nem kellenek a királynők.

Ma a színésznők is „ több műszakban" dolgoznak. Jó, tudom, hogy Bajor Gizinek sem esett volna le a gyűrű a ujjáról, ha mosogatni kell neki, konyhakövet súrolni, mosni. De mégiscsak furcsa, hogy kimegyek meghajolni az előadások végén, s kérges, agyonmosott kezeket fogok meg, s arra gondolok, hogy Csehov három nővére vagy a Hamlet Gertrudja délután még padlót súrolt, miközben lélekben már arra készült, hogy este királynő legyen...

I
lyenkor eszembe jut Edit, a zokogása, a szavai: „ Ezek nem tudják, hogy én királynő vagyok...!"

De ha tudják is - teszem hozzá gondolatban -, nem vesznek tudomást róla. Igyekeznek elfelejteni. Mert így jobb. Mert így kényelmesebb."

/Kárpáti György Domján Editről szóló, 1987-ben megjelent könyvéből/

(Fotó:MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„Minden vegetáriánus megváltozik, ha örököl egy szalámigyárat."
Moldova György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ