Karrier – ceruzacsonkkal
Dátum: 2005. agusztus 28., vasárnap, 17:11
Jókora adag önbizalommal rendelkezhetett azon a napon a fiatal, pályakezdő Pécsi Sándor, amikor édesanyjával – és kezében egy kofferral – felutazott Pestre, hogy jelentkezzen a Várkonyi Zoltán vezette Művész Színházba.

1946. augusztus 19-én délelőtt állított be a Paulay Ede utcai színházba, s kérte, hallgassák meg. A hűvös előcsarnokban várakozott. Teljes a társulat, nincs szükség új tagra – utasította el Várkonyi. Ám Pécsi nem tágított: ő emiatt utazott Pestre, délután megy vissza a vonata, könyörög, mégis hallgassák meg.

Végül beleegyeztek, s fölengedték a színpadra. Megkérdezték tőle, mi mindent játszott vidéken. Például a nagypapát az egyik népszerű vígjátékíró darabjában. Rendben, mondjon belőle valamit. Erre elővett a zsebéből egy darabka ceruzát és elkezdett nagypapásan motyogni. Na, mit játszott még? Ficsúrt a Liliomban. Mondjon abból is valamit! Ekkor a ceruzacsonk szája bal sarkába csúszott, lezseren fityegett, s úgy mondta a szöveget.

Ez a játék már bizonyára fölkeltette az érdeklődést iránta, mert újabb részleteket követeltek tőle. A plajbász ekkor szája jobb sarkába vándorolt, s fölfelé meredt, mint egy elegáns szipka, s úgy kezdett bele az Éjjeli menedékhely bárójának szövegébe. Időközben behívták Apáthy Imrét, majd Fábri Zoltánt is. Az ifjú Pécsi tehetsége olyan egyértelműen kiviláglott, sikere olyan elsöprő volt, hogy nyomban szerződtették. Aznap már nem is utazott vissza Miskolcra.

És szeptember huszadikán már bemutató: Anouilh Euridiké. Ő játszotta Dulacot, a vidéki színházigazgatót, a kispolgárba kevert művészt, az ötvenes ripacs-direktort. Ugyanez az előadás fedezte fel a fiatal Darvas Ivánt; együtt robbantak be relevációnak ható alakításukkal. A darabban játszott még Sulyok Mária, Tolnay Klári, Rátkai Márton, és Várkonyi Zoltán.

/Cserje Zsuzsa Pécsi Sándorról szóló könyvéből/

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ Minden nevetés nélkül töltött nap elvesztegetett idő."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ