80 éve született Marton Frigyes
Dátum: 2008. június 16., hétfő, 8:10
Nyolcvan éve, 1928. június 17-én született Marton Frigyes Jászai Mari-díjas rendező, kiváló művész, a Magyar Rádió kabarészínházának rendezője, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója.

Már gimnazistaként, üzemi fellépéseken próbálgatta, mivel lehet a közönséget megnevettetni. 1950-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakára, ahol egy osztályba járt az akkor még rendezőnek készülő Krencsey Mariannal, Kalmár Tiborral, a Vidám Színpad későbbi főrendezőjével, az osztályban ismerte meg későbbi feleségét is. Marton volt azoknak az iskolai pamfleteknek egyik atyja is, amelyek gyilkos humorral vették célba a főigazgatót és a tanárokat, többek között Major Tamást is. Major nem sértődött meg, sőt később Marton rádiókabaréiban aratott nagy sikereket.

1954 és 1958 között a Pécsi Nemzeti Színház, majd a budapesti Vidám Színpad, 1959-től 1962-ig a veszprémi Petőfi Színház rendezője volt. 1962-től 1985-ig a Magyar Rádióban rendezőként, rovatvezetőként, majd szerkesztőségvezetőként dolgozott. 1963-ban ő alapította a Rádiókabarét, sőt azt is elérte, hogy 1969-ben létrejöjjön a Rádió Kabarészínháza, melynek adásai rendkívül nagy népszerűségre tettek szert. Neves írókat, színészeket csábított a mikrofon elé, s megszülettek a Krahácsiak, a Hónap hírei, a Lujza és Jenő. Munkássága nyomán a közügyeket érintő, fanyar, ironikus, belülről bíráló kabaré idővel egyfajta nemzeti sajátosság lett. "Intézményesített feszültség levezetőként" ő volt politikai kabaré nagymestere, egy kollégája találóan így jellemezte: „Szenvedélyesen kereste a viccben a politikát és a politikában a viccet."

1970-től tíz éven át a Mikroszkóp Színpad főrendezője, majd 1980-tól - Komlós János utódaként - a teátrum igazgatója volt. Minden mikroszkópos premier - az estek betetőzéseként színpadra lépő Hofi Gézával - állandó telt házak vonzott. A rádiótól és a színháztól végül 1985-ben saját kérésre vált meg, s nyugdíjasként kiköltözött Leányfalura.

Munkásságát kétszer, 1968-ban és 1974-ben ismerték el Jászai Mari-díjjal, az érdemes művész címet 1978-ban, a kiváló művészi elismerést 1985-ben kapta meg. A Magyar Rádió vezetése által alapított Karinthy Frigyes-emlékgyűrűvel elsőként, 1975-ben Marton Frigyest tüntették ki.

2002. augusztus 29-én halt meg Budapesten. „Nem való hozzá a könny, nem is igen látta őt szomorúnak senki" - ezekkel a szavakkal búcsúztatták kollégái a Farkasréti temetőben. A „rádiókabaré atyja" emlékére 2005-ben Marton Frigyes emlékdíjat alapított az Újbuda Baráti Kör Egyesület, melyet minden évben egy olyan művésznek és egy olyan közéleti személyiségeknek ítélnek oda, aki a társadalmi problémák iránt tanúsított empátiával, toleranciával és a díj névadójához méltó humorral végzi tevékenységét.

(Weberné Zsikai Mária)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ Különbözöm, tehát vagyok."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ