100 éve született Feleki Kamill
Dátum: 2008. agusztus 19., kedd, 12:06
Száz éve, 1908. augusztus 21-én született Törökbálinton Feleki Kamill Kossuth-díjas színész, kiváló művész.

Már 11 éves korában elhatározta, hogy színész lesz, első óráit a Ligetben a cirkusz híres artistájától, Boros bácsitól vette. 1926-ban beiratkozott Rákosi Szidi színiiskolájába, s még el sem végezte az első évet, amikor egy táncszámát látva Lázár Ödön leszerződtette a Király Színházhoz. Fizetése a harmadik évben már 640 pengő volt, ami akkor iszonyúan nagy összegnek számított, emellett élvezte a kor ünnepelt sztárja, Rátkai Márton és Gombaszögi Ella pártfogását is. 1929-től külföldön lépett fel, Camillo Feleky művésznéven hódított táncszámaival Európa előkelő lokáljaiban. Virtuóz táncos volt, koreográfusként ő tanította táncra kollégáit, feleségével tánciskolát tartott fenn az államosításig, ahol a fiatal színészjelöltek szteppelni tanultak.

1931-től a hazai zenés színpadok táncoskomikus sztárja, az operettszínház mellett számos helyen fellépett, és állandó szereplője volt a nyári színházaknak. A világháború után a Víg-, a Művész, a Magyar, a Belvárosi, a Modern és a Petőfi Színházban játszott, 1964-ben visszatért az Operettszínházhoz, majd 1972-ben - még nem végleg - megvált zajos sikerei helyszínétől.

Apró, filigrán alkata, jellegzetes hanghordozása, kedves pöszesége, mozgáskultúrája sokáig meghatározta szerepkörét: kisemberek sorát játszotta. A Csárdáskirálynőben Honthy Hanna mellett a jóságosan bölcs Miska pincért, a Luxemburg grófjában a kissé szenilis Sir Basilt alakította nagy sikerrel, raccsolva énekelve: "szívem szevet...". Prózát is zseniálisan tudott játszani: Argant Moliére Képzelt betegében, vagy a zsörtölődő, kivénhedt komikust Neil Simon Napsugár fiúkjában.

Életét körülbástyázta maga alkotta szabályokkal, ezek figyelmen kívül hagyóival nem érintkezett. Így például előzetes bejelentkezés nélkül nem fogadott senkit, telefonon hívni is csak külön kód alapján lehetett. A mellényzsebében hordott noteszba jegyezte fel a "büntetésbe kerülők" nevét és a büntetés időtartamát, ez idő alatt még csak nem is köszönt ismerőseinek. A kiváló teljesítményt nyújtók aláírását viszont egy terítőbe hímeztette feleségével - de a rossz előadás után innen is le lehetett kerülni.

1936 óta szerepelt filmen, többek között A tanítónő, a Beszterce ostroma, az Állami áruház, A csodacsatár, a Gerolsteini kaland, A gyilkos a házban van, az Uramisten című alkotásokban. Művészetét 1953-ban Kossuth-díjjal, 1961-ben kiváló művész címmel ismerték el.

1978. június 9-én lépett utoljára színpadra - a Kabaré című musicalben felháborította a "beugró" partner készületlensége. Szégyenkezve tapasztalta a tőle oly távol álló felületesség, lelkiismeretlenség térnyerését, s ahogyan ő fogalmazott, "megszüntette" magában a színházat, még nézőként sem tette be oda többé a lábát. Egy nívós műsorral járt vidékre vendégszerepelni, aztán felesége halála után bezárkózott, elvonult a világtól.

A nemrég még ünnepelt színész szűkösen élt a halála előtti években. 85 évesen, 1995. augusztus 1-jén hunyt el.

(Baczonyi László)Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ A pesszimista azt hiszi, hogy minden nő könnyelmű, az optimista reméli."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ