Visszatekintő
Húsz éve, 1986. szeptember 27-én hunyt el Budapesten Ruttkai Éva Kossuth-díjas színésznő, a Vígszínház vezető művésze.
Visszatekintő
Júliust írtunk akkor is 25 évvel ezelőtt, 1981-ben, amikor a Farkasréti temető széljárta szomorúfűzei és juharfái között utolsó útjára kísérték oly sokan Billt... vagy ahogy a közönség is jól ismerte: Bilicsi Tivadart.
Visszatekintő
Üstököscsillagként indult el Mészáros Ági a magyar színészet egén. Gyereklányként, 15 esztendősen már hivatástudata teljében tűnik fel a kiskunfélegyházi színpadon, a tánckarban, majd felfigyel rá Sziklai Jenõ szegedi színidirektor, s társulatához szerződteti.
Visszatekintő
Életének 82. évében elhunyt Velenczey István színész - tájékoztatott a művész felesége szerdán.
Visszatekintő
Életének 54. évében elhunyt Balkay Géza Jászai Mari-díjas színművész, rendező - közölte Csáki Rita, az RS9 Stúdiószínház művészeti vezetője hétfőn.
Visszatekintő
Nyolcvanöt éve, 1921. március 25-én született az erdélyi Marosújváron Jancsó Adrienne Kossuth-és Jászai Mari díjas színész, érdemes művész.
Visszatekintő
Magyarországon mindig örvendetes eseményt jelent egy-egy újabb külföldi kortárs dráma bemutatója. De az csak kivételesen fordul elő (a magyar drámaírókat is beleértve), hogy ugyanazon írótól egymás után három-négy darabot mutassanak be. Most ez mégis megtörtént.
Visszatekintő
Elhunyt Kaló Flórián színművész, a Jászai Mari-díjas színészt, érdemes művészt életének 74. évében, kedden hosszú betegség után érte a halál - tudatta a József Attila Színház társulata.
Visszatekintő
Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 84. évében elhunyt Agárdy Gábor Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze - közölte Albert Györgyi, a színművész utolsó filmjét forgalmazó cég sajtóreferense.
Visszatekintő
95 éve, 1910. december 19-én született Párizsban Jean Genet francia író, drámaíró, az abszurd színház egyik legismertebb képviselője.
Visszatekintő
Az ötvenes évek derekán – okkal, ok nélkül – sokat panaszkodtak a Nemzeti Színház művészei, hogy a Színművészeti Főiskola növendék-statisztáinak rossz a modora. Nem mutatkoznak be illedelmesen, nyeglék, nem köszönnek, neveletlenek, és így tovább. Amint az már ilyenkor szokás – ha volt is a panasznak magva, lassanként túlzottan közkeletű és általános lett, a főiskolai növendékek java is érezte, hogy köröttük dermed, romlik a légkör.
Visszatekintő
Furcsa, szorongó érzés kerített hatalmába, amikor egy Domján Editről szóló könyvben Mensáros László visszaemlékezéseit olvastam. S nem csak azért, mert egyik színészóriásunk sincs már az élők sorában, hanem mert az a fájdalom, amiről e sorok szólnak, még ma is legalább annyira aktuális. - Sőt.
Visszatekintő
Ötven éve, 1956. augusztus 14-én hunyt el Kelet-Berlinben Bertolt Brecht német drámaíró, költő, az epikus színház megteremtője.
Visszatekintő
Harminc éve, 1976. június 4-én halt meg Latinovits Zoltán posztumusz Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész.
Visszatekintő
Háromszázkilencven éve, 1616. április 23-án halt meg Stratford-on-Avonban William Shakespeare, az újkor legnagyobb drámaírója.
Visszatekintő
Átadták a Jászai Mari Emlékház újrarendezett kiállítását csütörtökön Komárom-Esztergom megyében, Ászáron.
Visszatekintő
Életének 62. évében váratlanul elhunyt Illés István Jászai-díjas rendező - közölte a Győri Nemzeti Színház vezetősége hétfőn.
Visszatekintő
Kőmíves Sándor színművésztől március 29-én 15-órakor vesznek végső búcsút a Fiumei úti sírkert szóróparcellájában - közölte a Vígszínház igazgatósága.
Visszatekintő
Kilencvenöt éve, 1911. március 12-én született Kiss Manyi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész. Pályafutásának négy és fél évtizede alatt mindvégig az élvonalbeli, állandóan foglalkoztatott művészek közé tartozott. 1954-től haláláig a Madách Színház volt az otthona, ahol drámai és vígjátéki szerepeket egyaránt nagy sikerrel alakított. Rendkívüli tehetségű, sokoldalú művész volt.
Visszatekintő
Életének 87. évében elhunyt Gál Péter, a Vidám Színpad alapító igazgatója, színész, rendező - közölte a teátrum vezetője. Gál Péter 1918-ban született Budapesten. 1945- után a Madách majd a Belvárosi Színház tagja, 1951 őszétől a Vidám Színpad alapító igazgatója, majd 1957-től a Magyar Rádió szerkesztője, a szombat esti rádiókabaré létrehozója. 1978-tól a Mikroszkóp főrendezője, később a Korona Pódium szervezője, művészeti tanácsadója lett, 1979-ben megalapította a Hauer kabarémúzeumot. 1998-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztje kitüntetésben részesült.
Visszatekintő
Húsz évvel ezelőtt, 1985. december 30-án halt meg Márkus László Kossuth-díjas színész, kiváló művész, a háború utáni magyar színjátszás felejthetetlen alakja. Budapesten született 1928. június 10-én, s már hatéves korától színész szeretett volna lenni. Iskoláit csak úgy mellesleg végezte, egyszer azzal „dicsekedett", hogy jeles osztályzat első elemitől kezdve nem fordult elő a bizonyítványában. Feljegyzések szerint 1945. december 21-én lépett először a világot jelentő deszkákra.
Visszatekintő
A húszas években a székesfőváros törvényhatóságának valamilyen bizottsága látogatta meg a Kerepesi-temetőt. A sírkert rendezéséről volt szó, a bizottság megvizsgálta a parcellákat, kijelölték az exhumálandó tetemeket, és közben meg-megállottak egy-egy feltűnő nagyságú vagy szépségű síremlék előtt.
Visszatekintő
Jókora adag önbizalommal rendelkezhetett azon a napon a fiatal, pályakezdő Pécsi Sándor, amikor édesanyjával – és kezében egy kofferral – felutazott Pestre, hogy jelentkezzen a Várkonyi Zoltán vezette Művész Színházba.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ Mondd meg, mit olvasol, és én megmondom – kitől loptad a könyvet."
Ilf
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ