Átadták a Budapest Ballet Grand Prix (BBGP) díjait pénteken a Müpa Fesztivál Színházában, ahol a gálát megnyitó Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: a nemzetközi verseny megrendezése segít annak a célnak a megvalósításában, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem Európa legjobbja legyen.

Éljen Petőfi! címmel látható táncszínjáték a költő életéről szerdán és csütörtökön a Müpa Fesztivál Színházában a Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából rendezett emlékévben.

Rejtő Jenő A szőke ciklon című művének színpadi adaptációját mutatja be a Viharsarok Táncszínház november 20-án a Békéscsabai Jókai Színházban.

Többállomásos magyarországi turnéja során, Budapesten elsőként mutatta be az idén 200 éve született Madách Imre műve nyomán készült Tragédia című táncszínházi produkcióját az erdélyi Háromszék Táncegyüttes pénteken, a Nemzeti Táncszínház nagytermében.

Jubileumi gálaesten ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját az 1983-ban Pomázon megalakult és azóta aktívan működő Opanke Szerb Hagyományőrző Táncegyüttes szombaton, a RaM-Art Színházban.

Fekete István A koppányi aga testamentuma című regénye ihlette Végvárak, vitézek című táncszínjáték ősbemutatóját láthatja a közönség szombaton a Müpa Fesztivál Színházban. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciójában a történelem és a mai kor egy "színház a színházban" előadásban elevenedik meg.

Ünnepi évadját kezdi a Szegedi Kortárs Balett, Juronics Tamás művészeti vezető és Echéry-Pataki András igazgató három évtizede vezetik közösen a társulatot, a 2023/24-es szezonban ezért közönségtalálkozók, fotókiállítások, ünnepi előadások és gyerekeknek szóló programok is várják a közönséget Szeged több helyszínén és Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban - tájékoztatta az együttes az MTI-t.

Szeptember 9-én a Táncházak éjszakája programjaival indul az évad a Fonó Budai Zeneházban. Az intézményben ősszel számos évfordulót ünnepelnek különleges vendégekkel.

Spanyolországi vendégjátékkal nyitja idei évadát a Szegedi Kortárs Balett, előbb Murciában, majd Mallorcán lépnek fel - tájékoztatta a társulat az MTI-t.

Augusztus 4-én, pénteken a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon mutatják be a Fergeteges - Sissi legendája című táncprodukciót. Az előadáshoz kötődően a Margitszigeti Színház jótékonysági gyűjtést szervez Tóth Nikolett, a tavaly megsérült táncművész felépülése érdekében.

Öt ország hét együttesének művészei mutatkoznak be a 29. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválon, amely csütörtökön kezdődik Szegeden - közölte Roboz István szervező az MTI-vel.

Egy magyar és egy portugál balettnövendék nyerte a Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettversenyt, amely telt házas gálával ért véget Veszprémben - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

Születésnapi gálát rendeznek az idén 70 éves Pongor Ildikó balettművész tiszteletére június 24-én a Magyar Állami Operaházban Budapesten.

Cannes-ban, az egyik legjelentősebb nemzetközi kortárs táncfesztiválon mutatja be Solus Amor című produkcióját a Recirquel.

Több mint tíz év kihagyás után ismét a Hófehérke és a hét törpe történetét adják elő a Pécsi Balett művészei a Harangozó-díjas Czebe Tünde és Vincze Balázs koreográfiájával, Uhrik Dóra rendezésében november 18-án a baranyai vármegyeszékhelyen.

Pécs német testvérvárosában, Fellbachban lép fel a Pécsi Balett Rómeó és Júlia című előadásával, amelyet a múlt héten telt ház előtt játszott a Nemzeti Táncszínházban - közölte az együttes az MTI-vel.

November 21. és 24. között rendezi meg első önálló nemzetközi balettversenyét, a Budapest Ballet Grand Prix-t (BBGP) a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE). A hazai balett- és táncművészet népszerűsítésére létrehozott eseménynek az egyetem mellett a Nemzeti Táncszínház és a Müpa ad otthont.

November 1-jén online közvetítéssel, 4-én kulisszajárással készül a balett világnapjára a Magyar Nemzeti Balett - közölte a Magyar Állami Operaház az MTI-vel.

Bemutatókkal, táncoktatással, koncertekkel és bállal is várják az érdeklődőket szeptember 30-án a Zsolnay Kulturális Negyedbe, ahol harmadik alkalommal rendezik meg a pécsi tangófesztivált.

Végvárak, vitézek címmel mutatja be új darabját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes; A koppányi aga testamentuma című regény nyomán készült előadás október 14-én és 15-én Budapesten a Müpában, a Liszt Ünnep keretében látható.

Idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját a Bozsik Yvette Társulat: a jubileum alkalmából szeptember 16-18. között háromnapos minifesztivált szerveznek a Nemzeti Táncszínházban, melynek részeként négy előadást láthat a közönség.

Több mint ötszáz néptáncos és népzenész lép fel hat nap alatt az Interetno fesztiválon, amelyet augusztus 21. és 26. között szerveznek meg Szabadkán - tájékoztattak a szervezők hétfőn.

Szeptember 7. és 10. között rendezi meg a 21. keszthelyi Táncpanorámát a Nemzeti Táncszínház és a Balaton Színház. A fesztiválon három Kossuth-díjas alkotó grandiózus előadása látható.

Két új produkciót, a Petőfi Sándorról szóló Lánglelkű című táncszvitet és a Csajkovszkij zenéjére készülő Fekete hattyú című táncjátékot mutatja be a 2023/24-es évadban a Szegedi Kortárs Balett - tájékoztatta a társulat vasárnap az MTI-t.

Meghosszabbított évaddal várja a közönséget a Nemzeti Táncszínház, ahol július 5-től 14-ig többek között flamenco, tangó, kortárs és néptánc előadások láthatók. A produkciók előtt, a színház teraszán az aznap fellépő együttesek ízelítőt adnak az esti darabból.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ A te szabadságod ott ér véget, ahol az én orrom kezdődik"
Angol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ