A táncművészet idei díjazottjai
Dátum: 2009. április 30., csütörtök, 8:29
A tánc világnapja alkalmából Fodor Antal Erkel-díjas koreográfus, rendező, egyetemi tanár és Dózsa Imre Kossuth-díjas balettművész, balettmester, egyetemi tanár kapta a Magyar Táncművészek Szövetségének életműdíját - tájékoztatta a Nemzeti Táncszínház szerdán.

A tánc világnapját 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják szerte a világon. Hagyományosan ezen a napon adják át Budapesten gálaműsor keretében a magyar táncművész szakma díjait.

A Magyar Táncművészek Szövetségének közlése szerint posztumusz életműdíjat ítélt oda Ifj. Nagy Zoltán (1966-2008) Kossuth-díjas táncművésznek, a Magyar Állami Operaház egykori magántáncosának, a Magyar Táncművészeti Főiskola volt rektorának, valamint Leszták Tibornak (1955-2008), a MU Színház alapítójának, művészeti vezetőjének.

Az évad legjobb alkotójának járó elismerést Mihályi Gábor Harangozó- és EuroPas-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, és Kovács Gerzson Péter Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, látványtervező, a TranzDanz megalapítója és művészeti vezetője kapta.

Az évad legjobb női táncosának Sóthy Virág Harangozó-díjas táncművészt, a Győri Balett magántáncosát, valamint Balkányi Kitty táncművészt, a Szegedi Kortárs Balett, a Bozsik Yvette Társulat, a Budapest Táncszínház és Fodor Zoltán koreográfiáinak vendégtáncosát választották.

A Magyar Táncművészek Szövetségének döntése alapján Gombai Szabolcs táncművész, a Bozsik Yvette Társulat tagja és Pátkai Balázs Harangozó-díjas táncművész, a Győri Balett magántáncosa lett az évad legjobb férfi táncosa.

Az évad legjobb végzősének Rotter Bianka és Szentes Máté, a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, valamint Holoda Péter, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola növendéke és Benkő Dávid, a Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozatának növendéke bizonyult.

Táncművészetért díjjal ismerték el Krámer György Harangozó-díjas táncművészt, koreográfust, a Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozatának vezetőjét, a Veszprémi Kortárs Táncfesztivál művészeti vezetőjét és Vándorfi László rendezőt, a Pannon Várszínház igazgatóját, a Veszprémi Kortárs Táncfesztivál igazgatóját.

A táncoktatásért és tánctudományért díjjal Rónay Márta

táncművészt, táncpedagógust, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Középiskola táncművészeti tagozatának balettmesterét, valamint Behuminé Szúdy Eszter tánctörténészt, tánckritikust, az OSZMI Táncarchívumának vezetőjét tüntették ki.

Az Imre Zoltán-díjat Szögi Csaba Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Közép-Európa Táncszínház vezetője kapta.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„A céltábla nem lőhet vissza."
Molnár Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ