A táncművészet idei díjazottjai
Dátum: 2009. április 30., csütörtök, 8:29
A tánc világnapja alkalmából Fodor Antal Erkel-díjas koreográfus, rendező, egyetemi tanár és Dózsa Imre Kossuth-díjas balettművész, balettmester, egyetemi tanár kapta a Magyar Táncművészek Szövetségének életműdíját - tájékoztatta a Nemzeti Táncszínház szerdán.

A tánc világnapját 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják szerte a világon. Hagyományosan ezen a napon adják át Budapesten gálaműsor keretében a magyar táncművész szakma díjait.

A Magyar Táncművészek Szövetségének közlése szerint posztumusz életműdíjat ítélt oda Ifj. Nagy Zoltán (1966-2008) Kossuth-díjas táncművésznek, a Magyar Állami Operaház egykori magántáncosának, a Magyar Táncművészeti Főiskola volt rektorának, valamint Leszták Tibornak (1955-2008), a MU Színház alapítójának, művészeti vezetőjének.

Az évad legjobb alkotójának járó elismerést Mihályi Gábor Harangozó- és EuroPas-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, és Kovács Gerzson Péter Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, látványtervező, a TranzDanz megalapítója és művészeti vezetője kapta.

Az évad legjobb női táncosának Sóthy Virág Harangozó-díjas táncművészt, a Győri Balett magántáncosát, valamint Balkányi Kitty táncművészt, a Szegedi Kortárs Balett, a Bozsik Yvette Társulat, a Budapest Táncszínház és Fodor Zoltán koreográfiáinak vendégtáncosát választották.

A Magyar Táncművészek Szövetségének döntése alapján Gombai Szabolcs táncművész, a Bozsik Yvette Társulat tagja és Pátkai Balázs Harangozó-díjas táncművész, a Győri Balett magántáncosa lett az évad legjobb férfi táncosa.

Az évad legjobb végzősének Rotter Bianka és Szentes Máté, a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, valamint Holoda Péter, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola növendéke és Benkő Dávid, a Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozatának növendéke bizonyult.

Táncművészetért díjjal ismerték el Krámer György Harangozó-díjas táncművészt, koreográfust, a Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozatának vezetőjét, a Veszprémi Kortárs Táncfesztivál művészeti vezetőjét és Vándorfi László rendezőt, a Pannon Várszínház igazgatóját, a Veszprémi Kortárs Táncfesztivál igazgatóját.

A táncoktatásért és tánctudományért díjjal Rónay Márta

táncművészt, táncpedagógust, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Középiskola táncművészeti tagozatának balettmesterét, valamint Behuminé Szúdy Eszter tánctörténészt, tánckritikust, az OSZMI Táncarchívumának vezetőjét tüntették ki.

Az Imre Zoltán-díjat Szögi Csaba Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Közép-Európa Táncszínház vezetője kapta.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ