Tánc, minőség, Európa
Dátum: 2009. szeptember 17., csütörtök, 17:47
Immár harmadik alkalommal várják a tánc szerelmeseit a Pécsi Nemzeti Színházba és környékére: szeptember 22-én kezdődik a III. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó. A négynapos fesztiválon – mely a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program felvezető évének hivatalos eseménye - rendkívül változatos és gazdag programsorozat csábítja a nagyközönséget.
A III. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó programját a rendezvénysorozat alapítói és szervezői Pécs multikulturális örökségre, hagyományosan színes kulturális életére építve és a szerteágazó táncos műfajok kedvelőire gondolva hozzák létre minden évben.
A fesztiválon a tánc különböző műfajai jelennek meg idén is. Lesz balett, néptánc, mozdulatművészet, kortárs tánc, hip-hop, társastánc, valamint ebben az esztendőben is lesz gyerekeknek szóló táncelőadás a Pécsi Nemzeti Színházban. Ezúttal Hamupipőke története elevenedik meg a néptánc nyelvén a Duna Művészegyüttes előadásában, a Ghymes Együttes zenéjére. A tizenéves korosztályt és a műfaj idősebb rajongóit egy fantasztikus freestyle hip-hop show várja az Urban Dance Theatre (H) előadásában. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat többszörösen díjazott különleges előadása a mozdulatművészet, a tradicionális modern tánc nyelvén beszéli el Káin és Ábel történetét.

2009-ben két külföldi fellépő is lesz: a Pozsonyi Szlovák Nemzeti Balett mutatkozik be először Magyarországon egész estés programmal. Műsorukon - többek között - Jiří Kylián, a modern balett géniuszának egyik koreográfiája is látható. A modern tánc fellegvárából, Hollandiából érkezik a Dansgroep Amsterdam, Itzik Galili és a magyar származású világhírű Krisztina de Châtel együttese, sokat sejtető Gyökerek című válogatással Ligeti és Kurtág zenékre.
A Bozsik Yvette  Társulat Lélektánc turnéjának pécsi állomása szintén a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó lesz. Az előadásban ép mozgásúak és mozgássérültek találkozhatnak felfedezés és kutatás, egymástól és egymás segítségével való tanulás céljából, annak érdekében, hogy újraéljék egymásról alkotott nézeteiket és előítéleteiket.  

A III. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó minden évben egészen új kezdeményezéseket is támogat. 2009-ben Testbeszéd Projekt címmel igazán izgalmas, erre az alkalomra készült produkciót láthatunk három fiatal, független táncművész előadásában egy különleges helyszínen, a Cella Septichorában, amely 2000 óta a Világörökség része.
A III. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó ideje alatt a Színház téren elhelyezett TÁNC-SZÍN-TÉR-en - a tánc műfaját népszerűsítendő - szeptember 23-án 24-én és 25-én 17.00-19.00 óráig helyi táncegyüttesek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. A TÁNC-SZÍN-TÉR alapvető célja, hogy kedvet adjon a tánc különböző műfajainak megismeréséhez és műveléséhez, valamint szintén fontos cél a sokszínű pécsi táncélet szélesebb körű megismertetése. Az érdeklődők megtudhatják, hogy Pécs városában milyen műfajú táncokat lehet tanulni és milyen szinteken. A TÁNC-SZÍN-TÉR-en zajló beszélgetések során a közönség megismerheti az alap- és középfokú táncművészeti oktatás programját, és természetesen táncbemutatókat, komplett műsorokat is láthat.

A Tánctalálkozót hagyományosan a három vidéki nagyegyüttes, a Győri Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett produkciói nyitják az "Egy mindenkit visz" gondolat keretében.
A közönség mellett természetesen eközben fontos a táncos szakma figyelmének felkeltése, ezért különleges – Magyarországon eddig nem látható – külföldi előadásokat, valamint szakmai programokat szerveznek.

Szeptember 25-én délelőtt ismét Pécsett tartja kihelyezett elnökségi ülését a Magyar Táncművészek Szövetsége, délután pedig – a szövetséggel közösen – egy fórumot tartanak
A táncművészet struktúrájának változása, az Előadó-művészeti törvény hatására címmel és témában, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, illetve az előadóművészeti szakma vezető tisztségviselőinek és képviselőinek részvételével.

További információk: www.tanctalalkozo.hu
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ