Táncfórum a Tánc Világnapja tiszteletére
Dátum: 2010. április 6., kedd, 13:04
Április 17-29. között már tizedik alkalommal rendez fesztivált a Nemzeti Táncszínház a Tánc Világnapja tiszteletére, amelynek programja idén is a Nemzeti Táncszínházban, valamint a Művészetek Palotája Fesztivál Színházban látható.

A fesztiválon hazai együttesek tartják bemutatóikat, és nagynevű nemzetközi együttesek is fellépnek. A sokszínű programban felnőtteknek és gyermekeknek szóló előadások, néptánc, balett és kortárs tánc egyaránt megtalálhatók.

Az elmúlt években számos új magyar produkció született erre az eseményre, s olyan jelentős külföldi táncegyüttesek szerepeltek a Táncfórumon, mint például a legendás Merce Cunningham Dance Company, a Shen Wei Dance Arts vagy a Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan, akik a fesztivál alkalmából léptek fel először Magyarországon.

Követve ezt a hagyományt, a jubileumi Táncfórum vendégeként először jár hazánkban a világhírű Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (USA).

Idén is több magyar bemutató szerepel a fesztiválon. A Bozsik Yvette Társulat a Péter és a farkas című új gyermekelőadását mutatja be, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat pedig  Répa, retek, mogyoró címmel készül új előadással a legfiatalabb közönség számára.

Premierre készül a Duna Művészegyüttes Barocco Rustico címmel, a Duda Éva Társulat Faun című  új produkciójával mutatkozik be a jubileumi Táncfórumon.

A Magyar BalettSzínház és a South Bohemian Ballet Bumm! címen mutatja be nemzetközi programját, s a fesztivál keretében látható először Budapesten a Szegedi Kortárs Balett Unisono című előadása.

A programban Fodor Zoltán alkotói estje is helyet kapott, melyen saját együttese, az Inversedance, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei lépnek fel.

Grecsó Zoltán is új produkcióval, Pikáns történet / A Hullámos és a Nimfa címmel készül a fesztiválra.

A jubileumi Táncfórumhoz egy fotókiállítás is kapcsolódik, amelyet Papp Dezső emlékére rendezünk közösen az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumával.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is Tánc Világnapján rendezett gálaest keretében adják át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait is: „Az évad legjobb férfi és női táncosa", „Az évad legjobb alkotója", „Az évad legjobb végzős növendéke" díjakat, valamint az  „Életmű-díjat" és a „A Táncművészetért-díjat".

 

 

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ