Színes programok a Tánc Világnapján
Dátum: 2010. április 28., szerda, 18:00
Gálaesttel és szakmai díjátadóval ünneplik a tánc világnapját a magyar táncművészek, de a nagyközönséget is számos izgalmas programmal várják csütörtökön: a fővárosi Merlin Színházban például 24 órás táncmaratont rendeznek.

A világnapot 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják meg szerte a világon. A világnap nemzetközi üzenetét idén Alkis Raftis, a Nemzetközi Tánc Világtanács (CID) elnöke fogalmazta meg, a magyar művészek közül pedig Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház vezetője hívja fel a figyelmet az örök szépségű művészetre az ünnepen.

Mivel Pécs ebben az évben Európa egyik kulturális fővárosa és a Pécsi Balett 2010 őszén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját, idén két gálaestet is rendeznek: az egyiket Budapesten, a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában, a másikat a Pécsi Nemzeti Színházban. A két estet a szélesebb nézőközönség számára a Magyar Televízió kapcsolja össze.

A gálákon adják át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait, az életműdíjakat, az évad legjobb férfi-női táncosainak díjait, a legjobb végzős növendékeknek odaítélt elismeréseket, az oktatásért és tudományos munkáért járó díjakat, valamint a Táncművészetért elismeréseket, de kiosztják a Fülöp Viktor-ösztöndíjakat, valamint az Imre Zoltán-díjat is. Hárman Pécsett vehetik át jutalmukat.

A budapesti gálaest - egyben a 10. Táncfórum záró eseménye - a 2009-ben díjazott művészek és alkotók produkcióiból ad reprezentatív válogatást, míg Pécsett főként az 50 éves Pécsi Balett produkciói kerülnek színre.

A Merlin Színházba már csütörtökön 0 órától várják a tánc szerelmeseit: ekkor indul a 24 órás táncmaraton, amelyen modern balettet, kortárs táncot, néptáncot, breaket, tangót és térspecifikus előadásokat is láthat a közönség, de bemutatkoznak tánciskolák is. Az első világnapi táncmaraton ideje alatt Dusa Gábor fotóiból alkalmi kiállítás nyílik, és táncfilmeket is vetítenek egész nap. 13 órakor pedig a kortárs tánc helyzetéről rendezendő fórumra várják a szakma képviselői mellett az érdeklődő közönséget is.

A baranyai megyeszékhelyen már hétfőn kezdetét vette a Pécsi Táncmaraton, amely a tánc világnapján tetőzik. Csütörtökön délután Pécs nemrég megnyitott főterét fiatal táncosok százai veszik birtokba, hogy egy különleges táncos rítus színterévé varázsolják a Széchenyi teret. A Jókai téren a külföldi táncosok, valamint a Veszprém Táncegyüttes, a Tanac és a nemrég Pécs2010-nagykövetté avatott Mecsek Táncegyüttes gálaműsora várja a közönséget. Az előadást nemzetközi est követi az Ifjúsági Házban, ahol bárki bekapcsolódhat a résztvevő népek és a hazai nemzetiségek táncait felvonultató mulatságba.

A budapesti Gödör Klubban csütörtökön indul a Tánc hónapja című programsorozat: a tánc világnapján 17 órától egészen estig táncos programokkal várják az érdeklődőket. Lesz swing, afro tánc, break, argentin tangó, hip-hop táncóra és salsa buli, de Dusa Gábor táncfotó-kiállítása is ezen a napon nyílik.

A Body Moving csoport - tekintettel arra, hogy a tánc világnapja idén hétköznapra esik - a munkába járókra gondolva állította össze programját: a Gödör Klub füves parkjában munka előtt (8-9 óra között), ebédszünetben (13-14 óráig) és munka után (17-18 óra között) várják egy kis táncos testmozgásra a városlakókat.

A Miskolci Nemzeti Színház Játékszínében a világnapon Krámer György Rómeók és Júliák című táncművét tűzik műsorra, amelyről a koreográfus azt mondja: "Azért szerepel a címben Rómeó is és Júlia is többes számban, hogy jelezzem: senki ne Shakespeare-adaptációra számítson."

Pénteken tovább folytatódnak a világnapi programok: az Orkesztika Alapítvány például Tánc a Táncért címmel ingyenes táncórákra várja a vállalkozó kedvűeket a fővárosi Mozdulatművészeti Stúdióban. A táncórák után pedig egy rövid táncelőadásra is invitálnak mindenkit: a Még 1 Műhely Kettőazegyben című alkotását mutatja be.

(MTI)

Fotó: Dusa Gábor

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ Az elme betegségei sokkal pusztítóbbak, mint a test betegségei."
Cicero
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ