Zsuráfszky Zoltán koreográfus üzenete a Tánc Világnapján
Dátum: 2010. április 29., csütörtök, 8:17
A tánc világnapjának magyarországi üzenetét az idén Zsuráfszky Zoltán Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Honvéd Táncszínház művészeti igazgatója fogalmazta meg. A köszöntőt csütörtökön este Budapesten, a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában tartandó gálaesten olvassa fel a művész.

Az alábbiakban szó szerint közöljük az érdemes és kiváló művész üzenetét, amelyet a Magyar Táncművészek Szövetsége juttatott el az MTI-hez.

"Szeretettel köszöntöm Önöket a Tánc Világnapján! Ünnepeljük ma együtt a Táncművészetet, a Táncművészeket! Köszöntök mindenkit, aki rajongva, vagy távolságtartó tisztelettel, vagy akár - mint jómagam is -, a szerelmesek elfogultságával tekint erre a szavakban nehezen kifejezhető művészeti ágra.

A Tánc örök lüktetése, a pillanat művészetének nagyszerűsége sokakat elbűvölt már, s e bűvöletből nehéz, sokszor szinte lehetetlen szabadulni; Akit egyszer magához láncolt, legyen az akárhány éves, nem feledi a mozgás szabadságát, szépségét, a gyakorlás áhított gyötrelmeit, s nem feledi azt a boldogságot sem, amely az általa elnyert sikert koronázza.

Azt mondják, a táncnak csak jelene van, nem alkothat maradandót… s mégis! Mindig meg-megújuló formáival, létezésével örökké él, amíg az ember él a földön, hiszen egyidős az ember megjelenésével, s az örök emberi életerőt sugározza az emberi lélek legtisztább megnyilvánulási formájaként.

Az ókori görögök az istenek adományának tekintették, az emberi szenvedélyek hű tükörképének; a természeti népek mágikus jelentőséget tulajdonítanak táncaiknak; s hogy mit jelent ma nekünk? Sokaknak élvezetes szórakozási formát, másoknak könnyű érvényesülést, s akadnak néhányan, akiknek olyan önkifejezési formát, amely nélkül nem élhetnek teljes életet, s amellyel ugyan nem tudják megváltoztatni a világot, de a költő szemével tudnak rajta keresztül üzenni az embereknek, az emberekről.

Megtiszteltetés számomra, hogy annyi jeles alkotóművész és táncművész közül éppen én köszönthetem ma Önöket a Tánc Világnapján, s engedjék meg, hogy magamról és szűkebb művészeti ágamról, a magyar néptáncművészetről is szóljak néhány szót. Számomra a magyar és a Kárpát-medencei népek tánchagyományának tovább éltetése, művészi rangjának megőrzése - egyéni művészi utam mellett - a legfontosabb feladat, s mint magyar táncművész és koreográfus személyes felelősséget érzek, hogy néptáncművészetünk, a többi kiváló táncművészeti ág mellett, méltó megbecsülést nyerjen itthon és külföldön egyaránt.

Remélem, hogy mi táncművészek, koreográfusok - legyen az balett, modern, társas tánc, néptánc, vagy bármely egyéb műfaja a mozgásművészetnek -, még sokáig tudunk örömet, kikapcsolódást, szépséget nyújtani táncszerető közönségünknek.

 

Tisztelettel:

Zsuráfszky Zoltán Harangozó- díjas, Érdemes és Kiváló Művész"

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„Hazának mindig akkor nevezi magát az állam, ha tömegmészárlásra készül."
Friedrich Dürrenmatt
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ