BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Zsuráfszky Zoltán koreográfus üzenete a Tánc Világnapján
Dátum: 2010. április 29., csütörtök, 8:17
A tánc világnapjának magyarországi üzenetét az idén Zsuráfszky Zoltán Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Honvéd Táncszínház művészeti igazgatója fogalmazta meg. A köszöntőt csütörtökön este Budapesten, a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában tartandó gálaesten olvassa fel a művész.

Az alábbiakban szó szerint közöljük az érdemes és kiváló művész üzenetét, amelyet a Magyar Táncművészek Szövetsége juttatott el az MTI-hez.

"Szeretettel köszöntöm Önöket a Tánc Világnapján! Ünnepeljük ma együtt a Táncművészetet, a Táncművészeket! Köszöntök mindenkit, aki rajongva, vagy távolságtartó tisztelettel, vagy akár - mint jómagam is -, a szerelmesek elfogultságával tekint erre a szavakban nehezen kifejezhető művészeti ágra.

A Tánc örök lüktetése, a pillanat művészetének nagyszerűsége sokakat elbűvölt már, s e bűvöletből nehéz, sokszor szinte lehetetlen szabadulni; Akit egyszer magához láncolt, legyen az akárhány éves, nem feledi a mozgás szabadságát, szépségét, a gyakorlás áhított gyötrelmeit, s nem feledi azt a boldogságot sem, amely az általa elnyert sikert koronázza.

Azt mondják, a táncnak csak jelene van, nem alkothat maradandót… s mégis! Mindig meg-megújuló formáival, létezésével örökké él, amíg az ember él a földön, hiszen egyidős az ember megjelenésével, s az örök emberi életerőt sugározza az emberi lélek legtisztább megnyilvánulási formájaként.

Az ókori görögök az istenek adományának tekintették, az emberi szenvedélyek hű tükörképének; a természeti népek mágikus jelentőséget tulajdonítanak táncaiknak; s hogy mit jelent ma nekünk? Sokaknak élvezetes szórakozási formát, másoknak könnyű érvényesülést, s akadnak néhányan, akiknek olyan önkifejezési formát, amely nélkül nem élhetnek teljes életet, s amellyel ugyan nem tudják megváltoztatni a világot, de a költő szemével tudnak rajta keresztül üzenni az embereknek, az emberekről.

Megtiszteltetés számomra, hogy annyi jeles alkotóművész és táncművész közül éppen én köszönthetem ma Önöket a Tánc Világnapján, s engedjék meg, hogy magamról és szűkebb művészeti ágamról, a magyar néptáncművészetről is szóljak néhány szót. Számomra a magyar és a Kárpát-medencei népek tánchagyományának tovább éltetése, művészi rangjának megőrzése - egyéni művészi utam mellett - a legfontosabb feladat, s mint magyar táncművész és koreográfus személyes felelősséget érzek, hogy néptáncművészetünk, a többi kiváló táncművészeti ág mellett, méltó megbecsülést nyerjen itthon és külföldön egyaránt.

Remélem, hogy mi táncművészek, koreográfusok - legyen az balett, modern, társas tánc, néptánc, vagy bármely egyéb műfaja a mozgásművészetnek -, még sokáig tudunk örömet, kikapcsolódást, szépséget nyújtani táncszerető közönségünknek.

 

Tisztelettel:

Zsuráfszky Zoltán Harangozó- díjas, Érdemes és Kiváló Művész"

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ A kor csak akkor számít, ha sajt vagy."
Helen Hayes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ