Életműdíj Bretus Máriának és Orosz Adélnak
Dátum: 2010. április 30., péntek, 8:39
A tánc világnapja alkalmából Bretus Mária Liszt Ferenc-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára és Orosz Adél Kossuth-díjas balettművész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, mesterművésze kapja a Magyar Táncművészek Szövetségének életműdíját - tájékoztatott a szövetség csütörtökön.

A tánc világnapját 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják szerte a világon. Hagyományosan ezen a napon adják át Budapesten gálaműsor keretében a magyar táncművész szakma elismeréseit. Idén három kitüntetett Pécsett veheti át a díjat, miután az Európa Kulturális Fővárosa programhoz és a Pécsi Balett fennállásának közelgő 50. évfordulójához kapcsolódva a baranyai megyeszékhelyen is gálaesttel ünneplik a tánc világnapját.

A Magyar Táncművészek Szövetségének közlése szerint posztumusz életműdíjat ítélt oda Berczik Sára mozdulatművésznek, koreográfusnak, táncpedagógusnak, a Budai Táncklub egykori művészeti vezetőjének, Maácz László tánckritikusnak, az 1976-ban újra induló Táncművészet című szaklap alapító-főszerkesztőjének, Rábai Miklós néptáncművésznek, koreográfusnak, a Magyar Állami Népi Együttes egykori művészeti vezetőjének, valamint Szentpál Olga mozdulatművésznek, koreográfusnak, táncpedagógusnak.

Az évad legjobb alkotójának járó elismerést Duda Éva Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Duda Éva Társulat vezetője kapja.

Az évad legjobb női táncosának Balássy Szilviát, a Pécsi Balett táncművészét és Jónás Zsuzsa táncművészt választották.

A Magyar Táncművészek Szövetségének döntése alapján Bora Gábor táncművész és Czár Gergő, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze lett az évad legjobb férfi táncosa.

Az évad legjobb végzősének Felméry Lili, Hortobágyi Brigitta és Majoros Balázs, a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, valamint Tahirák József, a Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozatának növendéke bizonyult.

Táncművészetért díjjal ismerik el Hudi László rendezőt, a Flórián Műhely vezetőjét és Szögi Csaba Harangozó-díjas táncművészt, koreográfust, a Közép-Európa Táncszínház vezetőjét.

A táncoktatásért és tánctudományért díjjal tüntetik ki Berger Gyula koreográfust, a Zéró Balett művészeti vezetőjét, az L1 Független Táncművészek Társulása Egyesület elnökét, valamint Major Rita tánctörténészt, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanszékvezető főiskolai tanárát.

Az Imre Zoltán-díjat Gergye Krisztián kortárs táncművész, koreográfus, a Gergye Krisztián Társulata művészeti vezetője kapja.

A Fülöp Viktor-ösztöndíjat a koreográfusok közül idén Bajári Levente, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa, Virág Melinda kortárs táncos, koreográfus, az Artus - Goda Gábor társulatának tagja és ifj. Zsuráfszki Zoltán néptáncművész, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája, a kortárs táncművészet kategóriában Dobi András táncművész és Major László, a Frenák Pál Társulat tagja, balettművészként Katona Bálint, a Magyar Nemzeti Balett táncművésze, néptáncművészként Appelshoffer János Fülöp Viktor, a Honvéd Együttes táncosa, pedagógia kategóriában Buday Melinda táncművész, táncpedagógus és Túri Sándor táncpedagógus, a Magyar Táncművészeti Főiskola oktatója, tánctudományok kategóriában pedig Juhász Dóra táncszakíró nyerte el.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ