Életműdíj Bretus Máriának és Orosz Adélnak
Dátum: 2010. április 30., péntek, 8:39
A tánc világnapja alkalmából Bretus Mária Liszt Ferenc-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára és Orosz Adél Kossuth-díjas balettművész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, mesterművésze kapja a Magyar Táncművészek Szövetségének életműdíját - tájékoztatott a szövetség csütörtökön.

A tánc világnapját 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják szerte a világon. Hagyományosan ezen a napon adják át Budapesten gálaműsor keretében a magyar táncművész szakma elismeréseit. Idén három kitüntetett Pécsett veheti át a díjat, miután az Európa Kulturális Fővárosa programhoz és a Pécsi Balett fennállásának közelgő 50. évfordulójához kapcsolódva a baranyai megyeszékhelyen is gálaesttel ünneplik a tánc világnapját.

A Magyar Táncművészek Szövetségének közlése szerint posztumusz életműdíjat ítélt oda Berczik Sára mozdulatművésznek, koreográfusnak, táncpedagógusnak, a Budai Táncklub egykori művészeti vezetőjének, Maácz László tánckritikusnak, az 1976-ban újra induló Táncművészet című szaklap alapító-főszerkesztőjének, Rábai Miklós néptáncművésznek, koreográfusnak, a Magyar Állami Népi Együttes egykori művészeti vezetőjének, valamint Szentpál Olga mozdulatművésznek, koreográfusnak, táncpedagógusnak.

Az évad legjobb alkotójának járó elismerést Duda Éva Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Duda Éva Társulat vezetője kapja.

Az évad legjobb női táncosának Balássy Szilviát, a Pécsi Balett táncművészét és Jónás Zsuzsa táncművészt választották.

A Magyar Táncművészek Szövetségének döntése alapján Bora Gábor táncművész és Czár Gergő, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze lett az évad legjobb férfi táncosa.

Az évad legjobb végzősének Felméry Lili, Hortobágyi Brigitta és Majoros Balázs, a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, valamint Tahirák József, a Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozatának növendéke bizonyult.

Táncművészetért díjjal ismerik el Hudi László rendezőt, a Flórián Műhely vezetőjét és Szögi Csaba Harangozó-díjas táncművészt, koreográfust, a Közép-Európa Táncszínház vezetőjét.

A táncoktatásért és tánctudományért díjjal tüntetik ki Berger Gyula koreográfust, a Zéró Balett művészeti vezetőjét, az L1 Független Táncművészek Társulása Egyesület elnökét, valamint Major Rita tánctörténészt, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanszékvezető főiskolai tanárát.

Az Imre Zoltán-díjat Gergye Krisztián kortárs táncművész, koreográfus, a Gergye Krisztián Társulata művészeti vezetője kapja.

A Fülöp Viktor-ösztöndíjat a koreográfusok közül idén Bajári Levente, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa, Virág Melinda kortárs táncos, koreográfus, az Artus - Goda Gábor társulatának tagja és ifj. Zsuráfszki Zoltán néptáncművész, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája, a kortárs táncművészet kategóriában Dobi András táncművész és Major László, a Frenák Pál Társulat tagja, balettművészként Katona Bálint, a Magyar Nemzeti Balett táncművésze, néptáncművészként Appelshoffer János Fülöp Viktor, a Honvéd Együttes táncosa, pedagógia kategóriában Buday Melinda táncművész, táncpedagógus és Túri Sándor táncpedagógus, a Magyar Táncművészeti Főiskola oktatója, tánctudományok kategóriában pedig Juhász Dóra táncszakíró nyerte el.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Sohasem hazudnak annyit, mint esküvő előtt, háború alatt és vadászat után."
Bismark
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ