V. Magyar Táncfesztivál
Dátum: 2006. május 8., hétfő, 14:38
A hagyományteremtő szándékkal első alkalommal 1998-ban megrendezett I. Magyar Táncfesztivált követően 2000-ben és 2002-ben és 2004-ben is nagy sikerrel szervezte meg a Nemzeti Táncszínház Kht. a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Győri Balett a rendezvényeket.
                           2006. június 16-23.

Győr
városa 2006. nyarán is örömmel fogadja a V. Magyar Táncfesztivált, amely a magyar táncművészet egyik legnagyobb ünnepe. A rendezvénysorozat keretében a magyar táncművészet vezető együttesei vesznek részt: a klasszikus balett-től a néptáncon át az alternatív előadásokig a táncművészet minden műfaja képviselteti magát.

A „Győri Nyár”-ral egyeztetve jelöltük ki a Fesztivál időpontját, azaz a rendezvény a környékbeli rendezvények időpontjához igazodik. A rendezvény szlogenje volt és marad a továbbiakban is: „ Táncol az egész város”,  amelyről a média úgy nyilatkozott, hogy a rendezők, amit ígértek, azt meg is tartották. A Fesztivál előadásainak - a Szabadtéri Színpad mellett - évek óta játszási helyszínei: a  Győri Nemzeti Színház Színházterme, a Kisfaludy Terem, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ felújított színházterme.

A kétévente megrendezésre kerülő táncfesztivál célja a „táncvásár”, amely keresztmetszetet nyújt a magyar táncművészet színvonaláról, minőségéről, az elmúlt 2 esztendő előadásaiból válogatva. A táncvásárra meghívjuk azokat a külföldi szakembereket, akikkel a korábbi kulturális vásárok: Montpellier Danse, Nemzetközi Táncvásár – Düsseldorf alkalmával már szakmai kapcsolatot alakítottunk ki. Ezen túlmenően a „keleti” vonalat is szeretnénk meghívni, azaz Kína, Korea, Thaiföld, Japán felé is szeretnénk „nyitni” (Nemzetközi Előadóművészeti Vásár – Shanghai).

Az üzleti szféra mellett meghívjuk továbbá a „táncvásárra” azokat a
nemzetközi újságírókat, kritikusok, menedzserek, fesztiváligazgatókat, akikkel már szakmai kapcsolatunk van, s részvételükkel szakmai vitafórumot tartunk a látottakról. Ezeknek célja, hogy az alkotók és a táncművészeti szakemberek véleménycseréje a bemutatott darabokról, valamint az új alkotásokra, fellépő társulatokra a nemzetközi figyelem, érdeklődés felkeltése, s ezen keresztül az együttesek meghívásainak, esetleges külföldi vendégszerepléseinek biztosítása.  Ennek kapcsán - Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának kezdeményezésére - felvettük a kapcsolatot a Magyarországon működő külföldi intézetekkel is.

A fesztivál keretében 14 társulat előadására kerül sor a Győri Nemzeti Színház színháztermében, s 2 előadásra a Kisfaludy Teremben, 4 előadásra a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban. Azok a társulatok, amelyek nem kapnak a főprogramban előadási lehetőséget, három egymást követő napon (június 20-21-22.) megrendezésre kerülő showcase keretében, 20 perces produkciókkal vehetnek részt, és mutatkozhatnak be a hazai és külföldi szakemberek előtt. A három nap alatt 15 produkció bemutatására biztosítunk lehetőséget. Az előadásokat megelőzően, a színház előtti téren amatőr és alternatív társulatok szabadtéri produkcióit láthatják az érdeklődők, továbbá gyermekprogramok, fesztiválkocsma, vásári hangulat szinesíti a táncfesztivált.

A köztudatban a Magyar Táncfesztivál már úgy szerepel, mint egy rendezvény, ahol a legjelentősebb professzionális magyar társulatok előadásai láthatóak. Mára már elértük, hogy a társulatok is fontosnak tartják kétévente megrendezésre kerülő fesztiválon való részvételüket, mert tudják, hogy mind a
bel- és külföldi turizmus, mind a szakmai közönség, mint pedig a fesztiválra érkező hazai és külföldi táncművészeti szakemberek részére egy fórum a rendezvénysorozat, ahol a magyar táncművészet színe-java szerepel.

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége is – mint eddig minden alkalommal - ez idő alatt rendezi meg éves szakmai továbbképzését, amely egyben lehetőséget nyújt a továbbképzés résztvevőinek a profi együttesekkel való találkozásra.

A táncművészeti fesztiválhoz társművészetek is kapcsolódnak. A korábbi években fotó- és képzőművészeti kiállítás színesítette a rendezvény programját. Ez alkalommal “Ladányi Andrea” c. és “Barbárok” c. kortárs fotókiállítást láthatnak az érdeklődők a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban, a társulatok díszlet- és jelmeztervezőinek kiállítását a Győri Nemzeti Színházban tervezzük. A kiállítások megnyitójára a fesztivál első napján kerül sor, a tárlatok pedig a fesztivál időtartama alatt látogathatóak.

A táncművészet nyelvismeretet nem igénylő művészeti ágként mindenkit megszólít, mindenki megtalálja a számára érdekes programot korra és nemzetiségre való tekintet nélkül. Elmondhatjuk tehát, hogy a fesztivál társadalom minden szegmensét megérinti és kulturált kikapcsolódásra és élményszerzésre nyújt lehetőséget programjaival.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ A kritikus az a kesztyű, aki kéznek hiszi magát, és ha csak teheti, ökölbe szorul."
Kornis Mihály
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ