Budapest Táncfesztivál
Dátum: 2011. március 23., szerda, 12:03
A Nemzeti Táncszínház idén tizenegyedik évébe lépő, korábban Táncfórum néven ismert rendezvénye megújulva, Budapest Táncfesztivál néven várja áprilisban a közönségét kilenc napon keresztül, több helyszínen.

Mit is kínálnak a szervezők a megújulás szellemében: több külföldi társulatot és a hazai együtteseknél kiemelkedő külföldi koreográfusok munkáját ismerhetik meg nézőink. Hagyományainkhoz hűen a programban balett, modern és kortárs tánc, valamint néptánc produkciók egyaránt megtalálhatóak. Kísérőprogramként kiállításokat és szakmai konferenciát – külföldi szakemberek részvételével (Norvégia, Németország, Románia) – a Magyar Tudományos Akadémia Táncbizottságával közösen rendeznek. A fesztivál azt mutatja be, hol is tart ma a táncművészet Magyarországon, hogyan illeszkedünk a nemzetközi kontextusba, illetve ezen belül miként szólalhatunk meg mégis a saját hangunkon.

Neves hazai együttesek előadásai mellett a New York Times által „lélegzetelállítóan látványos” jelzőkkel illetett Shen Wei Dance Arts előadásai is láthatók, ízelítőt kaphatunk a kortárs finn táncművészetből három társulat, a Karttunen Kollektív, a Tommi Kitti & Co. és a Susanna Leinonen Company vendégszereplésével. A fesztivál ideje alatt a világhírű koreográfus, William Forsythe installációit is meg lehet tekinteni.

A Tánc Világnapját – az UNESCO Nemzetközi Tánctanácsának kezdeményezésére - 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én táncelőadásokkal ünneplik szerte a világon. Ez a táncművészet legnagyobb ünnepe, amelyhez kapcsolódóan a Nemzeti Táncszínház – új névvel – immár tizenegyedik alkalommal rendez fesztivált.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Tánc Világnapján rendezett gálaest keretében adják át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait is: „Az évad legjobb végzős növendéke", „Az évad legjobb férfi és női táncosa", „Az évad legjobb alkotója", díjakat, valamint az „Életmű-díjat" és a „A Táncművészetért-díjat".

A fesztivál helyszínei a Nemzeti Táncszínház, a Művészetek Palotája Fesztivál Színház, a Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Tudományos Akadémia.


További információk:

www.budapesttancfesztival.hu
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ ...amilyen gyakran csak lehetséges, a fiatal lányokkal tartok, akik keveset beszélnek a művészetről, de annál csinosabbak."
Felix Mendelssohn
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ