Táncol az egész város
Dátum: 2006. június 16., péntek, 20:36
Megkezdődött az V. Magyar Táncfesztivál pénteken Győrött; az egy hétig tartó programsorozaton a hazai táncművészet vezető együttesei vesznek részt, s produkcióik a balettől a néptáncon át a kortárs alternatív előadásokig a tánc minden műfaját reprezentálják - mondta Kiss János, a házigazda-szervező Győri Balett igazgatója.

A rendezvény szlogenje: „Táncol az egész város", amelynek tartalmát érzékletesen adta vissza a nyitónap programja. A gyõri sétáló utcán és a színház elõtti szabadtéren táncosok szórakoztatták az arra járókat. A színház színpadán pedig Bozsik Yvette Társulata és a Gyõri Balett lépett a közönség elé.

A kétévente megrendezett fesztivál keresztmetszetet ad a magyar táncművészetrõl, hiszen az elmúlt két év elõadásaiból ad válogatást - hangoztatta Kiss János.

Több mint húsz produkciót láthat a közönség. Azok, akik a fõprogramban nem kapnak elõadási lehetõséget, három egymást követõ napon - június 20-án, 21-én és 22-én - úgynevezett showcase keretében húszperces produkcióikkal mutatkozhatnak be a közönség és a szakma elõtt.

Az igazgató elmondta, hogy táncvásárnak is nevezhetõ a fesztivál, amelynek hírét elviszik a világ minden tájára a programra érkezett külföldi újságírók, kritikusok, fesztiváligazgatók.

A rendezõk - a Gyõri Balett mellett a Nemzeti Táncszínház Kht. és a Magyar Táncművészek Szövetsége - határon túli színházlátogatókra is számítanak a következõ napokban.

A társművészetek ugyancsak helyet kaptak a programban. Imrik Zsuzsa, Molnár Zsuzsa és Velich Rita jelmez- és díszlettervezõk kiállítása a Gyõri Nemzeti Színház elõcsarnokában látható a fesztivál ideje alatt.

A táncfesztivál gondolata Gyõrbõl indult el és az elõzõ seregszemléknek is a Rába-parti város adott otthont. A gála napjaiban Gyõr joggal tekinti magát a tánc fõvárosának.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ