Szeged utcáin táncolva
Dátum: 2006. július 26., szerda, 21:41
Nyolc ország több száz táncosát megmozgató menettáncal szerdán elkezdődött a XXII. Nemzetközi Néptáncfesztivál Szegeden. A két hazai és hét külföldi együttes közel négyszáz táncosa és zenésze népviseletben, zeneszóra vonult végig Szeged főutcáján, a Kárász utcán.

A negyven éve, 1966-ban indult szegedi fesztivál a magyar néptánc-mozgalom Európa-szerte ismert, egyik legnagyobb rendezvénye, amelyet a páratlan években a hazai együttesek seregszemléjeként, páros esztendõkben pedig nemzetközi néptánc-találkozóként rendeznek meg a Tisza-parti városban.

Az idei fesztiválon a fõvárosi és a szegedi táncosok mellett részt vesz bolgár, görög, lengyel, román, török, vajdasági és Oroszországból érkezõ csuvas vendégegyüttes is.

A vasárnapig tartó fesztivál öt napjára Szeged és környéke szinte táncházzá alakul át: a társulatok esténként a városban és a környezõ településeken felállított színpadokon mutatják be műsorukat. A külföldi együttesek egy-egy napon ellátogatnak valamelyik Szeged környéki településre, ahol elõadják egész estés műsorukat.

A fesztivál gálaműsorát 29-én este rendezik meg, a hagyományoktól eltérõen nem a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, hanem a Szeged Táncegyüttes épületének udvarán, a Bartók-emlékévhez kapcsolódva Tiszta forrás címmel.

A rendezvénysorozatot az együttesek szállásán - egy egyetemi kollégiumban - minden este táncház egészíti ki, ahol ha valaki kedvet kap hozzá, bekapcsolódhat a hajnalig tartó táncos mulatságba.

(MTI-Panoráma)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„Ne köpj a kútba, mert lehet, hogy innod kell belőle!"
orosz közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ