Odaítélték az EuroPAS Magyar Táncdíjat
Dátum: 2007. április 18., szerda, 17:53
Tizennegyedik alkalommal ítélték oda a táncművészet szinte valamennyi ágát átfogó EuroPAS Magyar Táncdíjat, amelyet azonban az idén csak öt kategóriában adnak át –jelentette be a díjat odaítélő kuratórium elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Kaán Zsuzsa elmondta, hogy a díj alapításakor, 1993-ban hat jutalmazható kategóriát határoztak meg, de idén a hatodik díjat, a külföldi társulatét nem adják ki, mert nem sikerült a meghívásukhoz forrást szerezni.

A Magyarországon dolgozó klasszikus balettművész díját 2007-ben Cserta József, a Magyar Nemzeti Balett tagja kapja, aki legutóbb Ashley szerepében mutatkozott be a Magyar Állami Operaház világpremierjén, Az elfújta szél című balettben.

A magyarországi néptáncos illetve koreográfus díját Mihályi Gábornak, a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) művészeti vezetőjének ítélték, aki sikerrel ötvözte modern táncszínházi törekvésekkel a Rábai Miklós teremtette hagyományokat - Kaán Zsuzsa indoklása szerint egyebek között ezt díjazta a kuratórium.

A hazai színházi koreográfusok közül Bodor Johannát találták idén a díjra érdemesnek. Táncos karrierje a győri illetve a szegedi kortárs társulatnál indult. Szegedről az emlékezetes koreográfiai műveket alkotó Imre Zoltánt követve távozott. „Mintha az ő munkásságát folytatná" - jegyezte meg Kaán Zsuzsa.

Bodor Johanna most a Budapesti Operettszínház Menyasszonytánc című darabjának koreográfiájáért kapott elismerést (a táncokat Rogács Lászlóval együtt tervezte).

Az operettszínház Lőcsei Jenő vezette tánckara is a díjazottak közé került. A 25 jól képzett táncos fontos és külföldön igen elismert tényezője az operett és musical előadásoknak - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Idén a versenytánc műfajban egy világszerte jegyzett olasz-magyar táncospár: Maurizio Vescovo és Törökgyörgy Melinda eredményeit ismerte el a kuratórium. A latin táncokban a kettős ma a világranglista harmadik helyén áll.

Az EuroPAS Magyar Táncdíjat, Pauler Gyula táncoló nőalakot ábrázoló szobrát a Budapesti Operettszínházban, május 1-jén rendezendő gálán adják át, amelyen a korábbi és az idei díjazottak is színre lépnek.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ