Győr, a táncok fővárosa
Dátum: 2007. június 20., szerda, 19:19
Megnyílt az első Győri Táncművészeti Biennálé szerdán a Rába-parti városban, a négynapos seregszemlén a klasszikus balettől a néptáncon át az alternatív produkciókig megannyi táncművészeti program várja az érdeklődőket.

Köszöntőjében Borkai Zsolt polgármester bejelentette: ez évtől minden páratlan évben táncművészeti biennálét rendez a város a táncot szerető közönségnek. Így a páros években megtartott magyar táncfesztivál mellett a páratlan évek sem múlnak el táncművészeti esemény nélkül.

„Legyen városunk a táncok fővárosa, mint ahogy Miskolc az operáé, vagy Pécs a színházé" - hangoztatta a polgármester.

A biennálé világtánc-karnevállal vette kezdetét a Győri Nemzeti Színház előtti szabadtéri színpadon, ahol görög, olasz, török és lengyel együttesek adtak műsort.

A rendezvény második napján, csütörtökön egész estét betöltő balettgálát tartanak, a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán fellép a Magyar Nemzeti Balett, a Budapest Balett, a Pécsi Balett, a Győri Balett és a gödöllői Magyar Balettszínház.

Pénteken roma zenekarok és táncosok adják elő repertoárjukat a szabadtéri színpadon, a színházban pedig az Experidance tánctársulat viszi színre a Nagyidai cigányok című produkciót, Román Sándor koreográfiáját. Az alternatív irányzat kedvelői aznap a Tünet Együttes Szeánsz-aritmiás szívek klubja című előadását tekinthetik meg, Szabó Réka rendezésében.

A szombati nap a néptánc szerelmeseié lesz. A nagyszínpadon a Háromszék együttes az Erdélyország az én hazám című produkciót, a Budapest Táncegyüttes pedig a Szatmár című műsort adja elő.

A zárónapon mexikói utcabált rendeznek a színház előtt.

Kiss János, a biennálét rendező Győri Balett igazgatója elmondta: azt szeretnék, hogy a városlakók és a városba látogatók felhőtlenül élvezzék a táncművészetet a biennálé által teremtett mediterrán hangulatban.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„Aki nem kóborol, nem éri el a tengert."
Spanyol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ