A Lábán Rudlf-díj idei jelöltjei
Dátum: 2008. január 22., kedd, 16:09
A Lábán Rudolf Díj kuratóriuma nyilvánosságra hozta az idei jelöltek listáját – a két elismerést 2008. február 12-én adják át Budapesten.

A Trafó és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére és népszerûsítésére 2005 õszén szakmai díjat alapított. A 20. századi európai modern táncmûvészet legjelentõsebb újító személyiségérõl, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerûsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit. A legjobbak közé sorolt koreográfiák alkotói közül ketten jelentõs pénzjutalomra számíthatnak az elismerést alapító két fõvárosi színház felajánlásának köszönhetõen - a fél- és másfélmillió forintos összeget a mûvészek következõ elõadásukhoz használhatják fel.

A díj elsõ átadásakor, 2006-ban (még más rendszerben) Frenák Pál, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Kun Attila, Ladányi Andrea és Nagy József egy-egy alkotását tüntette ki a szakmai zsûri.

A második alkalommal, 2007-ben a 12 nominált koreográfia közül a MU Színház díját Szász János rendezõ adta át a szakmai zsûri döntése alapján Réti Annának a Lélek pulóver nélkül címû szóló koreográfiájáért. A Trafó díját Tóth Krisztina költõ adta át Horváth Csabának, saját társulata, a Fortedanse számára készített &Echó címû darabjáért.

A zsûri tagjai: Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Halász Tamás kritikus, muzeológus, Koren Zsolt újságíró, szerkesztõ, Kutszegi Csaba szerkesztõ, tánckritikus, Mestyán Ádám esztéta, Nánay István színházkritikus, Péter Márta újságíró, Rényi András esztéta, Százados László mûvészettörténész és Szilágyi Szilvia Sisso újságíró.

A 2007-es év jelöltjeinek listáját a kuratórium a díj www.kultura.hu/labandij internetes címen elérhetõ weboldalán hozza nyilvánosságra, amelyek ezen az oldalon is olvashatóak lesznek.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ