Az idei Lábán Rudolf-díjasok
Dátum: 2008. február 12., kedd, 16:02
Pataky Klári és Frenák Pál kapta idén a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére, népszerűsítésére alapított Lábán Rudolf-díjat, amelyet kedden adtak át Budapesten.

A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről elnevezett szakmai elismerést, amelyet a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház alapított, harmadik alkalommal ítélték oda.

A MU Színház díját Pataky Klári kapta „Nagyon jól vagyok, lszi ne keress" című koreográfiájáért, a Trafó díját pedig Frenák Pálnak ítélte a szakmai zsűri „Instinct" című darabjáért.

A független esztétákból, kritikusokból és szakújságírókból álló zsűri a 2007-es évben Magyarországon bemutatott táncelőadásokból összesen 10 produkciót nevezett a két Lábán Rudolf-díjra.

A két díjazott alkotáson kívül versenybe szállhatott A tavasz ébredése (Debreceni Csokonai Színház, rendező-koreográfus: Horváth Csaba), A T.E.S.T. (MU Színház-KET-GKImpersonators, koreográfus: Gergye Krisztián), az Üvegbura (Budapest Tánciskola, koreográfus: Hadi Júlia), az EX-IT 2 (Magyar Nemzeti Balett Alapítvány Stúdió Együttese, koreográfus: Kun Attila), az In your eyes my face remains (Magyar Nemzeti Balett Alapítvány Stúdió Együttese, koreográfus: Lukács András), a Tér-forma-nyelv (MU Terminál, koreográfus: Fodor Zoltán), a Hic et nunc (MU Színház, Magenta II., koreográfus-előadó: Kovács Gerzson Péter), és az Altera pars (Közép-Európa Táncszínház, koreográfus: Virág Melinda).

A zsűri ezek közül titkos szavazással választotta ki, hogy melyik produkció alkotója kapja meg a Trafó által felajánlott 1,5 millió forintot, illetve a MU Színház 500 ezer forintos pénzdíját, melyet a művészek következő előadásuk elkészítéséhez használhatnak fel.

A Lábán Rudolf-díjat tavaly Réti Anna és Horváth Csaba vehette át. Réti Anna a MU Színház díjával járó pénzösszeget a Közép-Európa Táncszínház Éjszakai műszak című darabjára fordította, amelynek bemutatója április 26-án lesz a MU Színházban. Horváth Csaba saját társulatával, a Fortedanse-szal április 4-én Debrecenben, április 18-án pedig a Trafóban mutatja be a kortárs művészeti központ pénzdíjának felhasználásával készült Kalevala című előadást.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„Rettenetes, hogy a valóságot nem lehet megismerni a tények miatt."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ