BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Megkezdődött a Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettverseny
Dátum: 2008. március 3., hétfő, 20:28
A résztvevők sorrendjének sorsolásával megkezdődött az V. Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettverseny hétfőn Budapesten. Keddtől hatvanhat fiatal táncos mutatkozik be a megmérettetésen, amelynek díjkiosztóját egy hét múlva, március 10-én tartják – közölték a szervezők a megnyitóval egybekötött sajtótájékoztatón.

A balettverseny alapító igazgatója, Bokor Roland felidézte, hogy annak idején Rudolf Nurejevvel együtt tervezték el az eseményt. A világhírű orosz balettművész azonban 1993-ban elhunyt, így az első, 1994-es versenyt már nélküle rendezték meg.

2000-ig kétévente tartották a megmérettetéseket, hosszabb szünet után idén a kettős évforduló - Rudolf Nurejev születésének 70. és halálának 15. évfordulója - is indokolta a felújítást - tette hozzá Bokor Roland.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes megnyitó beszédében kiemelte: a magyar főváros örömmel ad helyet a jövő kultúráját építő ifjú tehetségek bemutatkozásához.

A három földrészről - különböző európai országokból, az Egyesült Államokból és Japánból - érkezett hatvanhat ifjú táncos teljesítményét kilenctagú nemzetközi zsűri értékeli majd. A zsűri elnöke az orosz primabalerina assoluta, Maja Pliszeckaja lesz, aki azonban a megnyitó idejére még nem érkezett meg Budapestre.

Kedden és szerdán tartják az elődöntőket, csütörtökön és pénteken pedig a középdöntőket a Magyar Színházban. Ugyanitt lesz a döntő is, március 10-i díjkiosztó gálaestet pedig a Magyar Állami Operaházban rendezik.

Rudolf Nurejev 1938. március 17-én tatár szülőktől született egy transzszibériai expresszen, majd a baskíriai Ufában nevelkedett. Gyerekként baskír néptánccsoportban táncolt, ahol hamar felismerték tehetségét. 1955-ben került a világhírű leningrádi (ma szentpétervári) Kirov (ma Mariinszkij) Színházhoz balettet tanulni. Itt rövidesen a társulat szólótáncosa lett.

Az együttessel 1961 júniusában nyugati körútra indult, és a párizsi fellépés után a Le Bourget repülőtéren megszökött a szovjet biztonsági emberek elől, menedékjogot kért és kapott. Alig egy hét múlva már aláírta első szerződését a Grand Ballet du Marquis de Cuevas együtteshez, majd hamarosan Dame Margot Fonteyn hívta meg partnernek a londoni Royal Ballet-hez (1962).

Gyakorlatilag a repertoár minden fontos klasszikus és modern szerepét eltáncolta. Sir Kenneth MacMillan Rómeó és Júliájának ő volt az első Rómeója. 1992 októberében Marius Petipa leglátványosabb balettjét, a teljes Bajadért tanította be a Párizsi Operabalettnek. A premieren az akkori francia kulturális miniszter Jack Lang átnyújtotta neki a Francia Köztársaság Becsületrendje kitüntetést.

Utolsó táncos szerepe Keveházi Gábor balettjében, a Cristoforoban az Angyal volt, amelyet Budapesten a Magyar Állami Operaházban táncolt 1992 februárjában és márciusában. Rudolf Nurejev 1993. január 6-án hunyt el Párizsban.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ