Internetvers fesztivál áprilisban Győrött
Dátum: 2008. március 14., péntek, 7:55
Kortárs költők és zenészek egymásra találását segítette honlapján a Hangraforgó Szakmai Fórum, a megzenésített verseket az I. Győri Internetvers Fesztiválon április 11-12-én mutatják be a közönségnek – mondta a főszervező Faggyas László csütörtökön.

Közlése szerint az internetes oldalon és néhány lapban felhívást tettek közzé, amelyben arra kérték a költőket, hogy küldjenek verseket a honlapra. A muzsikusok onnan vették le a költeményeket, s komponáltak a versek hangulatához, mondanivalójához illeszkedő dalokat.

Az ötlet sikerét jelzi, hogy 30 költő 710 versét „küldte el" az ország minden részéből, sőt még Kanadából is érkezett vers magyar költő tollából.

A költemények közül 93-at zenésített meg összesen 29 zeneszerző. A fesztiválon hatvannál több megzenésített verset szólaltatnak majd meg a fellépő énekmondó muzsikusok.

A győri bemutatón tapasztalt, több lemezes előadókkal és fiatal, kezdő tehetségekkel egyaránt találkozhatnak az érdeklődők a Petőfi Sándor Művelődési Házban - mondta Faggyas László.

A kezdeményezéssel szeretnék népszerűsíteni a verséneklő műfajt, amelynek becses hagyományai vannak a kultúrában - emelte ki a rendezvény legfőbb célját.

Rámutatott: az irodalom és a zene ősi kapcsolatát példázzák a magyar népdalok, amelyeknél a szöveg és a dallam egymástól elválaszthatatlan. Felidézte Tinódi Lantos Sebestyén alakját is, aki históriás énekeit maga énekelte, olykor pedig csak elbeszélte,s történeteit lanttal kísérte.

Faggyas László kitért arra, hogy a fesztiválon megünneplik a költészet napját is. Iskolákban, könyvtárakban rendhagyó irodalomórák keretében a diákokkal együtt emlékeznek meg József Attila április 11-i születésnapjáról.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Ha valaki alacsony, azon nincs mit nevetni. Amíg talpazatra nem áll."
Ancsel Éva
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ