III.MONOTÁNC Fesztivál
Dátum: 2008. május 15., csütörtök, 13:19
Az eddig két alkalommal megrendezett MONOTÁNC Fesztivál kezdeményezõje a dunaújvárosi Bartók Táncszínház volt. 2005 decemberében csak hazai fellépõkkel, 2006-ban pedig már nemzetközi keretek között zajlott a fesztivál, amely több magyarországi kulturális szervezet összefogása eredményeképpen jöhetett létre: az Alternatív és Független Színházak Szövetsége, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Nemzeti Táncszínház közös elhatározása és munkája együttesen segítették életre.
A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkottuk. Azokat az elõadásokat soroljuk ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-elõadások tartoznak a meghívott elõadások körébe. A fesztiválra a legkiemelkedõbb mûvészeket hívjuk meg, de a már jól ismert táncmûvészeken-koreográfusokon kívül odafigyelünk a fiatal, most feltûnõ, esetleg elsõ-mûves alkotókra is, akik kellemes meglepetéseket okozhatnak.

 

„A XXI. század elején már tudjuk, a technika szinte mindenre képes. Ha nem ma, hát majd holnap. Naiv ember, aki bármin meglepõdik. A technika szülte szenzáció azonban holnapra szertefoszlik. Az értékek zûrzavarában a biztos támpontok egyike már évezredek óta az Egyszál Ember maga. Szellemi és fizikai teljesítményével, önként vállalt kitárulkozásával. A Monotánc Fesztivál felmutat néhányat ezekbõl a megfellebbezhetetlen értékû szellemi és fizikai teljesítményekbõl. A legkiválóbb kortárs táncmûvészek szóló – vagy majdnem szóló – produkcióiból. Szeretnénk, ha a Fesztivál évrõl évre a bátor emberek gyülekezete lenne, a mindig újat akaróké, akik nem rejtõzködni, hanem épp ellenkezõleg, kitörni akarnak.” /Énekes István/

       Az idén: Május 27-30. MU Színház

Részletes program: www.monotanc.hu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Két rossz közül mindig azt választom, amelyiket még nem próbáltam."
Mae West
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ