Világpremierrel nyit a VI. Magyar Táncfesztivál
Dátum: 2008. május 22., csütörtök, 20:54
A neves spanyol építész, Antoni Gaudí életéről szóló táncjáték világpremierjével nyílik meg a VI. Magyar Táncfesztivál június 20-án Győrött – közölte a programismertető sajtótájékoztatón Kiss János, a produkciót bemutató Győri Balett igazgatója csütörtökön.

Az egyhetes rendezvényen a hazai hivatásos együttesek színe-java mutatja be produkcióit a klasszikus balettől a folklóron át a kortárs táncig - mondta a fesztivált szervező győri együttes vezetője.

Fellép a Szegedi Kortárs Balett a Hattyúk tava című produkcióval június 21-én. Másnap az Experidance - Román Sándor tánctársulata az Esszencia című előadást mutatja be. A Duna Művészegyüttes az Aranyág című táncjátékkal lép színpadra, a Magyar Állami Népi Együttes pedig a Magyar Concertóból ad elő részleteket június 23-án. Következő nap mutatja be produkcióját a lengyelországi Poznan egyik tánctársulata Carpe Diem címmel.

A június 25-i gálán színpadra lép a Magyar Nemzeti Balett, a Pécsi Balett, a Budapest Táncszínház, Kovács Gerzson Péter és a győri együttes. Ezen az eseményen adják át a Magyar Balett- és Kortárstánc-Művészetért díjat.

A Bozsik Yvette társulat a Varázsfuvola című koreográfiát mutatja be június 26-án - a már említett produkciókhoz hasonlóan - a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán.

A teátrum Kisfaludy Termében bemutatkozik egyebek között Goda Gábor Társulata, a Frenák Pál Társulat, valamint a Tünet együttes, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, a Közép-Európa Táncszínház és Gergye Krisztián Társulata.

A Gaudí-premier délutánján spanyol táncszínházra invitálják a városlakókat a színház előtti téren. Ugyanott vendégszerepel a fesztivál ideje alatt egy bolgár, továbbá egy olasz táncegyüttes, a Lippentő Néptáncegyüttes és a győri Vaskakas Bábszínház a Kakasviadal című produkcióval. A roma kisebbségi önkormányzat hagyományőrző cigány együtteseket vonultat fel a színház előtti téren.

A táncfesztivál bekapcsolódik a Múzeumok éjszakája programjaiba is: június 21-én este 11 órakor a városi múzeumnak otthont adó Esterházy-palotában ad műsort a Magyar Mozdulatművészeti Társulat.

A fesztivál ideje alatt Dusa Gábor táncfotóiból látható kiállítás a színház aulájában. Ugyanott mutatkozik be a salzburgi Sommerszene fesztivál. Győri látogatásuk a neves ausztriai fesztivállal történő jövőbeni együttműködés megalapozását szolgálja - mondta Kiss János.

Az első magyar táncfesztivált 1998-ban rendezték meg a Rába-parti városban. Azóta kétévente került sor a táncegyüttesek seregszemléjére.

Az idei programot 35 millió forintos költségvetésből rendezik meg. A fesztivált támogatja a győri önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap, fő támogatója a győri Audi. A program sikeréhez több megyei vállalkozás is hozzájárult.

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ Az udvariasság nem halt meg – csak Angliába menekült."
Duhamel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ