Világpremierrel nyílt meg a VI. Magyar Táncfesztivál
Dátum: 2008. június 20., péntek, 20:11
A világhírű katalán építészről, Antoni Gaudíról szóló táncjáték világpremierjével kezdődött meg pénteken a VI. Magyar Táncfesztivál Győrött.

A darab librettóját Gaudy Babett készítette. A szövegkönyv szerzője férje révén oldalági leszármazottja a neves építész családjának - mondta Kiss János, a produkciót előadó Győri Balett igazgatója korábban.

A darab koreográfusa Gustavo Ramirez Sansano spanyol művész. Gaudít kettős szereposztásban Pátkai Balázs és William Fomin személyesíti meg. A jelmezeket a holland Bregje van Balen, a díszleteket a spanyol Luis Krespo tervezte. A díszletek felidézik Gaudí leghíresebb alkotásait, a színen megjelennek egyebek között a monumentális Sagrada Família (Szent Család) székesegyház körvonalai.

Az előadás előtt spanyol dallamok szórakoztatták a fesztivál vendégeit a Győri Nemzeti Színház előtti téren. Ugyanott vendégszerepel a következő napokban egy bolgár, továbbá egy olasz táncegyüttes, a Lippentő Néptáncegyüttes és a győri Vaskakas Bábszínház.

Az egyhetes rendezvényen a hazai hivatásos együttesek színe-java mutatja be produkcióit a színházban a klasszikus balettől a folklóron át a kortárs táncig. Fellép a Szegedi Kortárs Balett, a Hattyúk tava című produkcióval szombaton. Vasárnap Román Sándor tánctársulata, az ExperiDance Esszencia című előadását mutatja be. A Duna Művészegyüttes az Aranyág című táncjátékkal lép színpadra, a Magyar Állami Népi Együttes pedig a Magyar Concertóból ad elő részleteket június 23-án. A következő nap mutatja be produkcióját a lengyelországi Poznan egyik tánctársulata.

A június 25-i gálán színpadra lép a Magyar Nemzeti Balett, a Pécsi Balett, a Budapest Táncszínház, Kovács Gerzson Péter és a győri együttes. Ezen az eseményen adják át a Magyar Balett és Kortárstánc-művészetért díjat.

A teátrum Kisfaludy Termében bemutatkozik egyebek között Goda Gábor Társulata, a Frenák Pál Társulat, valamint a Tünet együttes és a Közép-Európa Táncszínház.

Az első magyar táncfesztivált 1998-ban rendezték meg a Rába-parti városban. Azóta kétévente tartják a táncegyüttesek seregszemléjét. Az idei programot támogatja a győri önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap, fő támogatója a győri Audi.

Fotó: Dusa Gábor


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ A közepes tehetségű ember rendszerint elítéli mindazt, amit nem ér fel ésszel."
La Rochafoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ