Világpremierrel nyílt meg a VI. Magyar Táncfesztivál
Dátum: 2008. június 20., péntek, 20:11
A világhírű katalán építészről, Antoni Gaudíról szóló táncjáték világpremierjével kezdődött meg pénteken a VI. Magyar Táncfesztivál Győrött.

A darab librettóját Gaudy Babett készítette. A szövegkönyv szerzője férje révén oldalági leszármazottja a neves építész családjának - mondta Kiss János, a produkciót előadó Győri Balett igazgatója korábban.

A darab koreográfusa Gustavo Ramirez Sansano spanyol művész. Gaudít kettős szereposztásban Pátkai Balázs és William Fomin személyesíti meg. A jelmezeket a holland Bregje van Balen, a díszleteket a spanyol Luis Krespo tervezte. A díszletek felidézik Gaudí leghíresebb alkotásait, a színen megjelennek egyebek között a monumentális Sagrada Família (Szent Család) székesegyház körvonalai.

Az előadás előtt spanyol dallamok szórakoztatták a fesztivál vendégeit a Győri Nemzeti Színház előtti téren. Ugyanott vendégszerepel a következő napokban egy bolgár, továbbá egy olasz táncegyüttes, a Lippentő Néptáncegyüttes és a győri Vaskakas Bábszínház.

Az egyhetes rendezvényen a hazai hivatásos együttesek színe-java mutatja be produkcióit a színházban a klasszikus balettől a folklóron át a kortárs táncig. Fellép a Szegedi Kortárs Balett, a Hattyúk tava című produkcióval szombaton. Vasárnap Román Sándor tánctársulata, az ExperiDance Esszencia című előadását mutatja be. A Duna Művészegyüttes az Aranyág című táncjátékkal lép színpadra, a Magyar Állami Népi Együttes pedig a Magyar Concertóból ad elő részleteket június 23-án. A következő nap mutatja be produkcióját a lengyelországi Poznan egyik tánctársulata.

A június 25-i gálán színpadra lép a Magyar Nemzeti Balett, a Pécsi Balett, a Budapest Táncszínház, Kovács Gerzson Péter és a győri együttes. Ezen az eseményen adják át a Magyar Balett és Kortárstánc-művészetért díjat.

A teátrum Kisfaludy Termében bemutatkozik egyebek között Goda Gábor Társulata, a Frenák Pál Társulat, valamint a Tünet együttes és a Közép-Európa Táncszínház.

Az első magyar táncfesztivált 1998-ban rendezték meg a Rába-parti városban. Azóta kétévente tartják a táncegyüttesek seregszemléjét. Az idei programot támogatja a győri önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap, fő támogatója a győri Audi.

Fotó: Dusa Gábor


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„Egy eszme nem felelős azokért, akik hisznek benne."
Don Marquis
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ