Gyökerek
Dátum: 2006. március 3., péntek, 19:25
A vajdasági Nagy József koreográfus-táncos művészetét meghatározó gyökerek és utazás motívumai köré szerveződően a sokszínűséggel és a társművészetek felé való nyitással jellemezhető a 60. Avignoni Fesztivál - hangzott el a színházi seregszemle programját bemutató sajtótájékoztatón pénteken Párizsban.

A föld, mint a gyökerek és az identitás jelképe, valamint a folyó az állandó mozgás és az utazás szimbólumaként olyan erős visszatérő képek Nagy József művészetében, hogy e két motívumot választották Vincent Baudriller és Hortense Archambault, a július 6-tól 27-ig megrendezésre kerülő 60. Avignoni Fesztivál fiatal igazgatói az idei program alapgondolatának, amelyet a franciaországi Orléans-ban dolgozó vajdasági koreográfus-táncossal való szoros együttműködés alapján állítottak össze.

Európa egyik legjelentősebb színházi fesztiválja harmadszorra szerveződik egyetlen művész alakja köré. A szociális és politikai kérdésekkel foglalkozó Thomas Ostermeier német rendező és a provokatív, megbotránkoztató táncelőadásairól elhíresült Jan Fabres flamand koreográfus után a szervezők választása idén az Orléans-i Országos Koreográfiai Központot irányító Nagy Józsefre esett, aki három éve készül a fesztivál „társult művészének" szerepére.

A felkérés meglepetésszerűen érte Nagy Józsefet, de azonnal igent mondott, mert úgy érezte, hogy óriási lehetőséget kapott megmutatni egy helyen és egy időben azt a sok találkozást és hatást, ami pályafutására hatott - mondta el a koreográfus a sajtótájékoztatón.

A vajdasági művész két új előadást mutat be Avignonban. Az Henri Michaux-nak, Ázsiával sokat foglalkozó francia írónak és festőnek emléket állító Aszobu - amelynek jelentése japánul játék - című darabot japán táncosok közreműködésével július 7-én mutatják be a Pápák Palotájának udvarán. A Paso Doble című performansz jellegű előadásban Miguel Barceló képzőművész agyagtablóiban Nagy József élő elemként fog közreműködni.

A magyar táncost elmondása szerint leginkább a képzőművészeti alkotások és kedvenc költője, Tolnai Ottó versei ihletik meg. De a költővel is legszívesebben festészetről beszélgetnek. Ezért a fesztivál ideje alatt Alexandre Hollan magyar származású Párizsban élő festőművész képeiből, valamint Nagy József Vajdaságban készült fotóiból összeállított tárlat nyílik Avignonban. Az utolsó tájkép című előadást kiegészítve az ARTE kulturális televízió megbízásából Nagy József Kanizsán forgatott filmjének premierjére is Avignonban kerül sor.

Nagy József elmondta, hogy számos olyan magyar műhely létezik, amelyet fontosnak tart, de vagy egyeztetési problémák vagy ajánlata ellenére a francia szervezők idegenkedése miatt mégsem került idén magyar előadás az Avignoni Fesztivál programjába. Ezért inkább egy olyan magyar jazzkoncert kerül megrendezésre, amelyen a Nagy Józsefre egyértelműen ható magyar zenészbarátok lépnek fel, többek között Szelevényi Ákos, Szabados György és a Dresch kvartett.

A fesztivál július 6-án Bartabas lovas színházának előadásával nyitja meg kapuit.

Oroszországot Anatolij Vasziljev két, hatvan illetve negyven szereplőt felvonultató előadással képviseli, Peter Brook egy realista és elkötelezett dél-afrikai darabbal érkezik Avignonba. A francia Eric Lascascade Gorkij-darabot mutat be, Eric Vigner előadását Hirosima ihlette. A világ minden tájáról érkező több, mint húsz rendező és koreográfus avignoni bemutatójának fele ősbemutató. A véglegesített program a fesztivál honlapján (www.festival-avignon.com) májustól olvasható, a jegyek árusítása június 12-én kezdődik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ Az egyik korszak oltárterítője a következő lábtörlője."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ