PR-evolution Dance Company a Trafóban
Dátum: 2006. március 27., hétfő, 13:08
2006 március 30-31-én és április 1-én 20-órakor lesz – a PR-evolution Dance Company produkciójában, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködve – Bartók Béla- Kun Attila: A csodálatos mandarin című táncelőadása és Jeremy James: My big pants című koreográfiája a Trafóban.

Bartók Béla- Kun Attila: A csodálatos mandarin

„Bartók Béla zenei mestermunkája és Lengyel Menyhért szövegkönyve alapján, megtartva a dramaturgiai vonalvezetést, egy olyan mélyen emberi, szinte zsigeri adaptáció képe rajzolódott ki előttem, amelyben a darab örökérvényű - a tiszta szenvedély, a szellemi másság erejéről szóló – mondatai, mély aktualitással kerülnek egy mai ember napi konfliktusainak középpontjába. A karrier, a pénz, a hatalom, a pozíció délibábjait szolgáló, önmagát is áruba bocsátó egyén drámája ez: a találkozás drámája egy tiszta érzelmeket, tiszta szenvedélyt árasztó, s ez által ”elpusztíthatatlan” szellemi erővel, amelynek hordozója elpusztul, de üzenete új testet talál. Egy Nő testét. Az örök nőét, aki táplál, óv és összetart, aki erejét a tiszta szenvedély forrásából meríti.” Kun Attila

Szereposztás:
Lány: Sarha Maira
Mandarin: Kun Attila
Csavargók:
Hámor József          Gangaray
Liebich Roland        Magyar Nemzeti Balett
Szabó Csongor        PR-evolution D. C. (március 31., április 1.)
Szirb György           Magyar Nemzeti Balett (március 30-án)
Diák: Molnár Csaba
Öreg Gavallér: Angelus Iván

Díszlet és jelmez/Set&Costumes: Molnár Zsuzsa
Fény és színpad/ Lighting desing&visual set: Kovács Gerzson Péter
Zenei felvétel a Pannon Filharmonikusok előadása

Kun Attila a Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett 1993-ban. 1994-ben szerződött a Magyar Nemzeti Baletthez, amelynek négy évig volt címzetes szólistája. A társulatnál töltött hét év alatt számos klasszikus szerepet formált meg nagy sikerrel, de párhuzamosan a magyar táncművészet olyan kiemelkedő koreográfusaival is dolgozott, mint Ladányi Andrea vagy Juronics Tamás. 2000-ben külföldre indult, majd a világhírű londoni Rambert Dance Companyhez csatlakozott szólistaként. 1999-ben Kívül című koreográfiájával megnyerte az Inspirációt. 2003-ban létrehozta a PR-Evolution Dance Companyt, amellyel kétszer lépett már fel a Trafóban.

Jeremy James: My big pants

A PR-evolution Dance Company nem először visz színpadra Jeremy James koreográfiát a Trafóban, hiszen első bemutatkozásuk, a 2003-ban bemutatott Gaps Lapse and Relapse is a világhírű angol koreográfus műve volt.

Az ausztráliai születésű Jeremy James a 90-es években végigjárta a brit táncélet vezető együtteseit. Dolgozott a Rambert Dance Companyval, a Siobhan Davies Dance Companyval, az Arc és a DV8 formációkkal, mielőtt önálló koreográfiáival berobbant volna a londoni táncéletbe. Klasszikus képzettsége ellenére a tánc tiszta fizikalitása jellemzi alkotásait. Jeremy 2000-ben bekövetkezett váratlan haláláig azon kevesek közé tartozott, akik kimagaslóan tehetséges előadóként váltak egyenértékűen tehetséges koreográfussá.

Munkáira – a Rambert Dance Company számára készített Gaps Lapse and Relapse és Cheese, és a saját együttese számára készített My Big Pants-re - jellemző, hogy absztrakciójuk ellenére is érezhető egy magas intelligencia szervezte kommunikáció a mozgásformákban. Jeremy James stílusa a fizikalitáson keresztül szélsőségesen modern formát szült, annak ellenére, hogy munkáit „klasszikus” szabályrendszer alapján illesztette össze. A ma trendszerűen jelen lévő, a komoly fizikalitásra épülő tánc kimagasló példája Jeremy James bármely alkotása. A PR-evolution projectek által most másodikként meghívott My big pants Jeremy James alkotói munkásságának csúcsán született. Koncentrált struktúrája mellett megcsillan Jeremy éleslátása, amely tele van szarkasztikus, de hétköznapisága által mélyen emberi humorral. A My big pants-ben egy világváros underground kultúrájának briliáns színpadi megjelenítésének lehetünk tanúi, ahol az elidegenedettség, megrekedtség, és az egyén magánya fordul humorba és végtelen mennyiségű gyönyörű mozdulatba. 

„Jeremy James a legegyszerűbb mozdulatokat (vagy akár a mozdulatlanságot) is használni képes egy elbűvölően nyílt képletben, kibontva, elénk tárva egy generáció portréját. (…) A fiatal koreográfus korai halála a táncművészet igazi vesztesége.” /The Independent – London/

Koreográfia/Choreography: Jeremy James
Zene/Music: Peter Morris

Szereposztás:
Kovács Dóra
Kozmér Alexandra
Nemes Zsófia
Tonhaizer Tünde
Szabó Csongor
Kun Attila

Képek: Hapták Péter

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„ ...az emberiségnek sosem támadt olyan fontos gondolata, amelyet kőbe ne írt volna."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ