Az emberi jellem kettőssége
Dátum: 2005. szeptember 26., hétfő, 10:57
Győri Balett társulat nagy sikerrel mutatta be 2005. júniusában a Mozart Giovanni c. balettjét. Az új évadban bérletes előadásokon tekintheti meg a nagyközönség a Győri Nemzeti Színházban. A budapesti bemutató 2005. október 15-én lesz a Művészetek Palotájában.

Don Giovanni valóban gátlástalan nőcsábász? Vagy a gátlástalan hölgyek vitték őt pokolra? Mozart véleménye az opera zenéjéből kicseng. Hallgassuk csak meg az elkárhozási jelenet után felhangzó kárörvendő kar ujjongását. Ők ujjonganak, akik Don Giovannit  a pokolra kívánták. Ők, akik szerelmet, odaadást mutattak eddig.
Micsoda képmutató társaság! Hozzájuk képest Don Giovanni bátor, szavát álló hős, aki felemelt fejjel vállalja hibáit, tévedését.
Elképzelhető, hogy egy férfi azért esik minduntalan csapdába, mert az ideált kergeti? Mi elképzeltük.
                 (Gombár Judit Jászai-díjas)

A Győri Balett legújabb balettje  Mozart Don Giovanni c.operájának különös adaptációja, amelynek első felvonása követi az opera történetét. Bemutatja Giovanni viszonyát Donna Annával, újabb hódítását Donna Elvirával, találkozását Zerlinával. Mindeközben jelen van a színpadon gyilkosság, bosszú, fájdalom, féltékenység , vígasság, bor, szerelem, szabadság...
Ami más ebben a balettben, az a történetben rejlő emberi jellem kettősségének bemutatása.
A szereplők tükörképei is egymásnak (Leporello – Giovanni) a rossz és a jó formájában. Giovanni -, aki az örök ideált keresi gyermekkorától kezdve.
Leporello - gazdája alteregoja, ösztön-énjét alakító szolga, mint egy belső hang, amely befolyásolja őt és ezáltal folyamatosan harcol önmagával.
Tűz és víz, fény és árnyék, a mindannyiunkban rejlő kettősség dialektikája, az ok és okozat törvényszerűségei között mosódnak össze drámai történetté.

Az előadásra jegyek a Győri Balett Jegypénztárában válthatók. Tel: 96-520-600/174

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„A nevetés bölcsebbé tesz bennünket, mint a bosszankodás."
Gotthold Ephraim Lessing
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ