Muskétások a KUSZA-ban
Dátum: 2005. október 19., szerda, 13:18
A Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpont, avagy a KUSZA egész estés színházi előadása.

Október 28-án, pénteken 19 órakor

                   MUSKÉTÁSOK / Csak A KUSZÁBAN!/
                 
                     Avagy kevés Duma’s, sok tánc

                      Koreográfus:
Román Sándor

A show a társulat második egész estés darabja, Dumas "A három testőr" című világhírű regényének feldolgozása kétszer ötven percben, melyen keresztül fergeteges táncba szőve bepillantást nyerhetünk egy monumentális kor kulisszatitkaiba...

A DARAB TÖRTÉNETE


Egy varázsló és egy tündér. Az erdő mélyén szunnyadnak. Álmukból ébrednek. És ahogy az elszáll, úgy kezdődik a történetünk...

A jelen korban járunk.

Főhőseink kétkezi mesteremberek. Dolgos csapat lévén pörög kezük alatt a munka. Amikor a nap nyugovóra tér, a munka is véget ér. Hol a jól megérdemelt bér? Nincs, hát folyjon a vér! Üres zsebbel bandukol haza az erdőn át a "vert sereg". Panaszos zsivajukkal megzavarják a két ébredőt, kik ijedtükben megbújva az ösvényen felejtenek egy míves ládát. A becsületes megtalálok nem mernek üres kézzel zsémbes asszonyaikhoz hazaállítani, így hát magukkal viszik a ládát. Feleségeik türelmetlenül várják őket. A találkozás öröme táncba torkollik. Varázslónk az elhagyott ereklye visszaszerzéséért felveszi a falu bölcsének arcát. A történet hallatán felnyitja a ládikát, melynek fény derül tartalmára. Egy míves nyakéket találnak. Hogy osszák szét? Az örömbe üröm vegyül! A varázsló dönt! Időutazásra viszi a nyakéken marakodó falu népét, megismertetve velük és velünk a ládikó igaz történetét...
A mágia XIII. Lajos francia udvarába repít minket.

Érkezésünk pillanatában, Lajos asszonya a királyné épp egy édes szerelmi légyott emlékeként zálogba adja nyakékét Buckingham hercegének.

Rochefort gárdistái rárontanak a párra, ezzel megzavarva az idillt. A királynő constance-ai a túlerővel szemben segítségül hívják a négy testőrt, Athos-t, Porthos-t, Aramis-t, és D'Artagnan-t, kik ismételten, sokadjára győznek a túlerővel szemben. Varázslónk úgy dönt, ebben a korban Lajos király alakját veszi fel. Zajlik az intrikáktól hangos udvari élet. Rochefort megsúgja a királynénak egy udvari ceremónia közben a királynő félrelépésének titkát. Lajos számon kéri a hallottakat, és ultimátumot intéz: a nyakék kerüljön vissza a királynő nyakára különben kitör a botrány! A királynő parancsot ad a fárasztó útra udvarhölgyeinek, testőreinek. Útközben a két tábor összecsap.

Napok óta lovagolnak nyomukban Rochefort pribékjeivel. Elérik a találkozási pontot, egy kocsmát, hol a visszaút elött kipihenhetik fáradalmaikat, leöblíthetik az út porát.
Legnagyobb meglepetésükre Rochefort emberei megelőzik őket. Védelmére szegődnek a magányos Buckingham-nek, ki átadja nekik a ládát a nyakékkel. Rochefort összes mesterkedése elle-nére a nyakék határidőre visszakerül jogos tulajdonosához.
A király megnyugszik, Rochefort bosszút forral. Holdfényes este, a királynő Buckinghammel, az udvarhölgyek a testőrökkel éjféli randevúra készülődnek. A bukszusok óvó rejtekében dúl a szerelem. A gárdisták, vezérükkel rajtaütnek a pásztorórán. A leleplezés kardpárbajba torkollik, de mielőtt vér folyna "vissza a jövőbe"!

A dolgok végre a helyükre kerülnek, rend a lelke mindennek, történetünk lassan a végéhez közeledik.

Egy varázsló és egy tündér. Az erdő mélyén. Egymáshoz bújnak. A szerelem megérintette az őlelküket is. Miért pont ők maradnának ki ebből az emberi, soha véget nem érő játékból. Ismét álomba szenderülnek, mintha az egész meg sem történt volna, mintha csak egy álom lett volna.


Jelmez:
Debreczeni Ildikó

Fény: Bihari László

Hang: Rostás Tibor, Kupcsik Bertalan


Szereposztás:

Varázsló / XIII. Lajos: Patonai Norbert

Tündér / XIII. Lajos apródja: Bistei Judit

Kőműves / Buckingham hercege: Zsombori Miklós

Kőművesné / Ausztriai Anna: Sátori Júlia

Kőműves / Rochefort: Dénes Nándor

Kőművesek / Muskétások:
Iványi Tamás, Kovács Dénes, Takács Péter, Vári Bertalan

Kőművesek / Gárdisták:
Görög Zoltán, Kiss Levente, Péli Róbert

Kőművesnék / Constance-jellemek:
Horváth Mónika, Jászka Erika, Pintér Ágota Lotti , Borics Annamária

Kőművesnék / Milady-jellemek:
Rajna Eszter, Sipos Viktória, Kun Zsuzsanna, Vass Judit

Fogadósné: Borics Annamária, Morvai Veronika


Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpont

A KUSZA

(1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33.). www.kuszanet.hu
Telefon: 226-0559, 226-5317

Az előadásokat az ExperiDance teljes tánckara adja elő.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Isten azért adta a szerelmet, mert józanon nem házasodna senki."
Gárdonyi Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ