A történelmi Magyarország táncait oktatják a Sóstói Múzeumfaluban
Dátum: 2014. január 23., csütörtök, 9:55

A történelmi Magyarország tájegységi táncait is oktatják január 25. és április 5. között a Sóstói Múzeumfaluban - közölte az intézmény körművelődési munkatársa az MTI-vel.

Kisgyörgy Tamás elmondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával hat alkalommal rendeznek táncházat, ahol az érdeklődők sárközi, rétközi és nyírségi, felvidéki magyarbődi, erdélyi kalotaszegi, széki és moldvai csángó táncokkal ismerkedhetnek meg.

Az oktatók neves táncpedagógusok lesznek, így Mészáros Attila, Márton Lászlóné és Márton Attila.

Az érdeklődők - akik lehetnek kezdő, újrakezdő vagy haladó táncosok - nemcsak a lépéseket sajátíthatják el, hanem megismerkedhetnek az érintett tájegységekhez kapcsolódó népi viseletekkel is. A különleges öltözetek mellett a szervezők az adott vidék süteményeit is bemutatják kóstolóval egybekötve.

Kisgyörgy Tamás tájékoztatása szerint az első táncházi rendezvény szombaton délután kezdődik a skanzen fűtött újlétai magtárában. A sárközi táncok oktatása és a viseletbemutató mellett a híres sárközi almás-diós bélest kínálják majd a résztvevőknek, akik minden egyes alkalommal térítésmentesen látogathatják a rendezvénysorozatot.

Február 1-jén a rétközi és a nyírségi táncokat, 15-én a magyarbődi , március 8-án a kalotaszegi, 22-én a széki, míg április 5-én a moldvai csángó táncokat lehet majd elsajátítani a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található múzeumfaluban, amely a Felső-Tisza-vidék népi építészetének létesítményeit őrzi.

A skanzen munkatársa megjegyezte, hogy az 1990-es végén már tartottak tánctanítást, amelyet most megújult tematikával, gyakorlott oktatók közreműködésével elevenítenek fel. Ezúttal nemcsak az országhatáron belüli, hanem határokon túli magyar táncok megismertetése is szerepel a programban.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ Lehet bűn nélkül élni? Az nem is élet. Ezt még némely keresztény szentek is sejtették."
Füst Milán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ