BTF - Új produkcióval érkezik az idén 25 éves Közép-Európa Táncszínház
Dátum: 2014. március 28., péntek, 13:43

Új produkcióval járul hozzá az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál tánckínálatához a 25 éves jubileumi évadát ünneplő Közép-Európa Táncszínház: a három koreográfus munkáiból felépülő Peregrinusok című produkciót április 2-án láthatják az érdeklődők a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában.

A Kun Attila, Mészáros Máté és Zachár Lóránd egyfelvonásosaiból felépülő Peregrinusok című darab több okból is mérföldkő a társulat életében - olvasható a Nemzeti Táncszínház, a Közép-Európa Táncszínház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál által az MTI-hez a héten eljuttatott sajtóközleményben.

A Népszínház Táncegyüttes jogutódjaként született Közép-Európa Táncszínház első bemutatója, Bognár József, Énekes István, Janek József és Szögi Csaba Egy kiáltás képei című koreográfiája ugyanis pontosan 25 évvel ezelőtt, 1989. március 29-én debütált a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Ezt az eseményt éleszti újra a Peregrinusok című produkció, amely bemutatónak szintén a Budapesti Tavaszi Fesztivál ad teret. A premier azért is kivételes, mert a készülő előadás három olyan hasonló sorsú koreográfus munkáját fogja egybe, akik itthon nevelkedtek ugyan, de szakmailag külföldön váltak felnőtté.

A művészek hosszú és tartalmas utat jártak be, amely során a világ neves szakembereivel dolgoztak együtt. Az így megszerzett tapasztalatok kivonata ez az előadás, amely nemcsak összegzi, de reflektál is a Közép-Európa Táncszínház jelenlegi és elképzelt jövőbeli identitására, amely a Peregrinusok létének szellemiségéhez, tetteik következetességéhez hasonlóan nem hagyhatja figyelmen kívül az anyafölddel kialakított viszony fontosságát.

A latin peregrinus szó eredetileg olyan idegent jelöl, aki elhagyja hazáját és otthonától távol, bizonyos mértékig száműzetésben él, hogy szülőföldjére visszatérve az összegyűjtött tapasztalatait hasznosítsa. A szerzőhármas modern kori peregrinusként hazatérve, a begyűjtött és elraktározott szakmai és művészi tapasztalatokat ebben a klasszikus triple bill - három egyfelvonásos -, mégis egységként érvényesülő táncszínpadi produkcióban engedi újra szabadjára.

A Nemzeti Táncszínház közreműködésével megszületett darabot az április 2-i premiert követően április 16-án és május 16-án láthatja a közönség a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ A nagyságot az jellemzi, hogy irányt mutat."
Friedrich Nietzsche
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ