A Trójai játékok és A Szilfid a Nemzeti Balett utolsó tavaszi premierjén
Dátum: 2014. április 30., szerda, 15:57

A Trójai játékok című férfi balettkomédiát és A Szilfid című klasszikus-romantikus balettet mutatja be az idei évad utolsó premierelőadásán, május 3-án, szombaton a Magyar Nemzeti Balett az Operaházban.

Mint Solymosi Tamás balettigazgató az Operaházban kedden, a tánc világnapján megtartott sajtótájékoztatón elmondta, A Szilfid színpadra állítására eredetileg Nagy Ivánt kérte fel, a művész halála miatt azonban végül Maina Gielgud balettmestert bízta meg a feladattal.

Gielgud 14 évet töltött az Ausztrál Balett élén, jelenleg szabadúszó tanár, színpadra állító balettmester és koreográfus. Mint felidézte, családi szálak fűzik Magyarországhoz, hiszen édesanyja, Gordon Zita színésznő magyar volt. Nagy megtiszteltetésnek és örömnek nevezte a felkérést, és reményét fejezte ki, hogy az előadás méltó lesz Nagy Iván emlékéhez is.

Az 1832-ben bemutatott, A Szilfid című darabról elmondta: nagy klasszikusról van szó, mely szinte hihetetlen, hogy máig gyakorlatilag érintetlenül áthagyományozódott. "Valóban mestermű, ezért is maradhatott fenn a mai napig. Rendkívül gördülékeny darab, melyben szükségszerűen követik egymást a táncos és közjátékos részek" - fogalmazott.

Maina Gielgud kiemelte a magyar táncosok színjátszó képességét. "Főleg angolszász országokban dolgozom, ahol a táncosok kiemelkedő technikai felkészültségűek, de valamilyen okból tartanak a színészkedéstől. A magyar társulat tagjai ezzel szemben szinte azonnal és nagy természetességgel éreznek rá a szerepekre" - magyarázta.

A balettmester megjegyezte: úgy érzi, hogy a magyar társulat a megújulás kapujában áll. "Valami nagy épül itt, a levegőben érezni, hogy egy nagy felfutásba csöppentem bele" - mondta elismerően.

A Szilfid férfi főszerepét táncoló Simon István szerint a darab arról szól, hogy "vágyunk valamire, amire igazából nincs is szükségünk. Félredobjuk érte a családot és minden mást. Amikor pedig végre megszerezzük, tönkretesszük". Úgy vélte, a balettmű erős szimbolikával rendelkezik, amely a 21. században is erős hatással lehet a nézőkre.

Mint megjegyezte, ez volt az első balettdarab, amelyben spicc-cipőt viseltek, hogy a táncosok jobban ki tudják fejezni a megjelenített légies tündérvilágot.

A másik bemutatott mű a világhírű amerikai származású táncos és koreográfus, Robert North 1974-ben született alkotása, egy egyfelvonásos férfi balettparódia. A Trójai játékok a capoeira brazil harcművészeti játék, az aikido japán harcművészet és az ógörög harci játékok - innen a címe - mozdulatait vegyíti, egyik fő különlegessége pedig az, hogy a színen kizárólag férfi táncosok szerepelnek.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója kiemelte: az évad utolsó balettpremierjének összeállítása is mutatja, hogy a Magyar Nemzeti Balett a klasszikus és a modern, sőt kortárs balettjátszásban is megállja a helyét. Solymosi Tamás balettigazgató nagyon fontosnak nevezte a klasszikus repertoár bővítését, amely szavai szerint a társulatnál folyamatosan gazdagodik.

A Trójai játékok és A Szilfid a május 3-i premiert követően május 4-én, 8-án, 11-én, 14-én, 15-én, 17-én, 18-án, 21-én és 23-án látható az Operaházban.

Ókovács Szilveszter a keddi sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy vasárnap, anyák napján a Figaro házassága matinéelőadására várják a kismamákat és párjaikat, jelképes áron. Jelezte: az Almaviva grófot alakító Artur Rucinski lengyel bariton személyében kiemelkedő énekes érkezik Budapestre.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„Könnyebb az emberiséget szeretni, mint az embert."
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ