Két újabb előadással mutatkozik be Budapesten a Nagyvárad Táncegyüttes
Dátum: 2014. május 29., csütörtök, 9:24

Ismét Budapesten lép fel a Nagyvárad Táncegyüttes. A Szerelemkert és A villa című egyfelvonásos előadásokat, amelyeket péntek este láthatnak az érdeklődők a Hagyományok Házában, először mutatják be Magyarországon.

A Szerelemkert című előadásban a páratlan népi kultúrával, festői tájakkal és mozgalmas történelemmel bíró Kalotaszegről kialakult képet, a tűz és víz, a férfi és nő örök harcának és szenvedélyes egymásra találásának mítoszát táncolja el az együttes - olvasható a Hagyományok Háza által az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben.

A villa című "kortárs" néptáncelőadás, amely Zsidó Ferenc azonos című novellájának adaptációja, nem autentikus - csak táncokat bemutatni kívánó - folklórelőadás, hanem egy ma is aktuális történet a néptánc nyelvén elbeszélve.

Az akár néptánc-thrillerként is meghatározható darab egy temetési szertartás végén játszódik, amikor már csak a közvetlen családtagok maradnak a toron, és bizonyos baljós jelek arra a következtetésre juttatják őket, hogy ha nyugodt lelkiismerettel meg akarnak szabadulni a halott szellemétől, akkor egy bizonyos rítust el kell végeznie valakinek a családból. Az előadásban a Gyimesek táncos, zenés szokásvilága tárul a nézők elé.

A 2002-ben alakult Nagyvárad Táncegyüttes a Kárpát-medencei táncművészet egyik legfiatalabb műhelye. A nagyváradi Szigligeti Színház égisze alatt működő társulat a Partium első és mindmáig egyetlen hivatásos magyar táncegyüttese. A társulat elsődleges célja, hogy előadásaiban időtálló társadalmi értékként mutassa be a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát, de emellett szívesen foglalkozik más etnikumok néptáncos hagyományaival is.

Az együttes mára Erdély-szerte és külföldön is nagy sikereket aratott. Repertoárját autentikus folklórelőadások, táncjátékok, táncos komédia, adaptációk, táncműsorok, táncos mesejátékok és misztériumjáték is gazdagítja. A közelmúltban már nagy sikerrel szerepelt a Hagyományok Házában, és nemrég a Művészetek Palotájában is színpadra lépett.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„Aki az érvelést nem tudja támadni, az érvelőt támadja."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ