Megkezdődött a X. Magyar Táncfesztivál
Dátum: 2014. június 17., kedd, 7:43

A Győri Nemzeti Színházban tartott nyitógálával hétfőn megkezdődött az egy hétig tartó, immáron tizedik alkalommal a kisalföldi megyeszékhelyen megrendezett Magyar Táncfesztivál.

Kiss János, a fennállásának harmincötödik évfordulóját az idén ünneplő Győri Balett igazgatója az eseményen arról beszélt: a rendezvény révén Magyarország "táncfővárosa" lett erre a hétre Győr.

Borkai Zsolt polgármester azt emelte ki: e műfaj nem csupán fantasztikus művészi teljesítményt, de hatalmas sporttudást is felvonultat, a minden évben egyre színvonalasabb rendezvény pedig méltán a tánc ünnepe.

A városvezető egyben köszönetét fejezte ki a kormányzatnak, amely évek óta anyagi támogatásban részesíti az eseménysorozatot.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára azt emelte ki, "a táncnak köze van a sporthoz, a kapcsolódási pontok megvannak"; az itt működő pedagógiai programmal Magyarország tánckultúráját gyarapítják a győriek.

Az eseményen Győr város ezüst emlékérmét heten vehették át a fesztivál megteremtéséért, színvonalának folyamatos emeléséért, illetve ismertté tételéért a nemzetközi színtéren: Kiss János, a Győri Balett vezetője, fesztiváligazgató, Dózsa Imre balettmester, Fodor Antal balettművész, Török Jolán táncművész, Sally Barbier kritikus, Novák Ferenc "Tata" koreográfus, rendező és Roboz Ágnes karaktertánctanár.

A fesztiválról szólva Kiss János korábban elmondta: a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán tartandó nyitó gála után kétfelé ágazik a program és új helyszínen, a Széchenyi téren is várják az érdeklődőket.

Az eseménysorozat zárónapján a fesztivál egyik társszervezője, a Győri Filharmonikus Zenekar ad a tánc köré szervezett gálakoncertet.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ ...amilyen gyakran csak lehetséges, a fiatal lányokkal tartok, akik keveset beszélnek a művészetről, de annál csinosabbak."
Felix Mendelssohn
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ